Παπαγάλλος

Να μείνουν ανοιχτές ροτόντες και μπουφέδες μην και χαθούν απότομα τα μπρίκια κι οι λουφέδες

Οι παλαιότεροι γνωρίζουν τη σημειολογία των εννοιών «ροτόντα» και «μπουφές». Όμως επειδή έχουμε πολλούς νέους αναγνώστες, που δεν έχουν τα χρόνια και τα χιλιόμετρα των παλαιοτέρων, πρέπει να τους «μπρηφάρουμε» δεόντως.

«Να μείνουν ανοιχτές ροτόντες και μπουφέδες μην και χαθούν απότομα τα μπρίκια κι οι λουφέδες». Με αυτό, το ρεμπετικής έμπνευσης στιχάκι (σήμερα είναι η επέτειος του θανάτου του Μάρκου Βαμβακάρη) ξεκινάμε σήμερα τον γεμάτο υπονοούμενα παπαγάλ(λ)ο.

«Ροτόντα» νοείται η διαδικασία μοιράσματος των έργων που γίνεται για μεγάλα «στομάχια», όπου οι «πιατέλες» (των έργων) γυρίζουν στους συνδαιτημόνες, που είναι πάνω κάτω συγκεκριμένοι, και έτσι στη «ροτόντα» όλοι είναι ευχαριστημένοι και κυρίως χορτάτοι.

«Μπουφές» νοείται η διαδικασία εκείνη (που προσομοιάζει ακριβώς με την φυσικά έννοια του μπουφέ) κατά την οποία οι προσκεκλημένοι περιμένουν τη σειρά τους να γεμίσουν το «πιατάκι» τους (τα μεγάλα πιάτα είναι στη «ροτόντα») με ότι μπορέσουν να πάρουν από τον μπουφέ. . Προφανώς οι συνδαιτημόνες δεν μπορούν να περνούν συνέχεια και όποτε θέλουν από τον μπουφέ, γιατί και δεν έχουν και πολύ χρόνο στη διάθεσή τους και δεν μπορούν να πάρουν από όλα τα εδέσματα και πάντα παρατηρείται συνωστισμός και διαγκωνισμοί. Έτσι πρέπει να έχουν στρατηγική και να επιλέξουν με τι θα «φορτώσουν» το πιατάκι τους και κυρίως πότε θα στηθούν στον «μπουφέ». Αυτή η, γλαφυρή κατά τα άλλα, περιγραφή δεν ανήκει σε εμάς, αλλά σε διαχρονικό παράγοντα της πιάτσας του ΑηΤη (ΙΤ) που επίσης έβγαλε το «δόγμα» των τιμολογίων, που το έχουμε παρουσιάσει σε προηγούμενο χρόνο.

Κατά πως καταγράφουν οι σένσορες των αισθητήρων μας δεν είναι λίγοι μεγαλομανατζαρέοι της ΑηΣηΤη πιάτσας που ψάχνονται να μάθουν ποια ονόματα παίζουν στην «μετά Πιέρ» εποχή στο υπουργείο «Ψη Δια». Και εδώ αναζητούν δύο πιθανές περιοχές. Η πρώτη αφορά στην αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και η δεύτερη αφορά στην περίπτωση συγκυβέρνησης (παίζει και αυτή), αν το κυβερνών κόμμα πέσει κάτω από το 35 με 37% στις δεύτερες εκλογές.

Μην απορείτε με αυτό που διαβάζετε, γιατί όλοι θα ήθελαν να ξέρουν το πως και το ποιοι θα παίξουν για «να πάρουν νούμερα» για τους «μπουφέδες» ή να δουν που θα κάτσουν στις «ροτόντες».

Και επειδή ανοίξαμε ένα θεματάκι, που έχει και παρακλάδια, έχει και συνδυασμούς, έχει και συστήματα (κατά το «κίνο») θα σας κρατάμε ενήμερους και ενημερωμένους.

Σαν σήμερα, την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου του 1972, ο Μάρκος Βαμβακάρης πέρασε στην ιστορία αφήνοντας μια τεράστια παρακαταθήκη. 

Με αφορμή τη συμπλήρωση αυτών των 50 ετών,  το Δεύτερο Πρόγραμμα αφιερώνει το πρόγραμμά του στον «πατριάρχη» του ρεμπέτικου τραγουδιού. Οι παραγωγοί του Δεύτερου ετοίμασαν και παρουσιάζουν μια σειρά αφιερωματικών εκπομπών και ειδικών ενθέτων για τον άνθρωπο που υπήρξε ένας από ακρογωνιαίους λίθους του λαϊκού μας τραγουδιού. Μέσα από σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα σκιαγραφούνται η προσωπικότητα του Μάρκου Βαμβακάρη, η συμβολή του στο λαϊκό τραγούδι, η επιρροή του στους νεότερους μουσικούς, όχι μόνο του λαϊκού τραγουδιού, η σχέση του με τη γυναίκα μέσα από τα τραγούδια του αλλά και ο άρρηκτος δεσμός του με τη Σύρο. Ιδιαίτερη θέση στο αφιέρωμα κατέχουν τρεις συναυλίες, μια εκ των οποίων ξαναφέρνει στο στούντιο την περίφημη «Ρεμπέτικη Κομπανία» 47 χρόνια μετά, σε μια ολοκαίνουρια παραγωγή και ηχογράφηση.

Ως Συριανός, μακρινός συγγενής της οικογενείας Βαμβακάρη (στα νησιά οι περισσότεροι είναι κοντο και μακρο συγγενείς) και φυσικά πιστός ακόλουθος του Μάρκου (όνομα, σήμα κατατεθέν για το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι)

ΕΔΩ σας έχω την ιστορία του Μάρκου με πλούσιο φωτογραφικό υλικό

ΕΔΩ σας έχω μία συγκινητική αναφορά για το πως γράφτηκε ένα από τα πολλά εμβληματικά τραγούδια του. Είναι στο τέλος της αναφοράς από τον «Ριζοσπάστη»

Τέλος να ευχηθούμε «γερό στομάχι» στον Γιώργο Γεωργαντά που ανάλαβε το υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων σε μία δύσκολη συγκυρία με τους αγρότες να «ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους» στη Θεσσαλία. Πάντως από το «Ψη Δια» έφυγε επιτυχημένος και ανοιχτός σε όλους για υποδέιξεις και συνεργασίες.

«Μπάη δε γουέη» το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης φαίνεται ότι είναι ο «αιμοδότης» του τέως Γεωργίας. Υπουργός (ο Γιώργος Γεωργαντάς) και υφυπουργός (ο Γιώργος Στύλιος) προέρχονται από το «Ψη Διας».

Αυτά και γειά σας

close menu