Χρηματοδοτήσεις

Οικονομία: Ανάπτυξη έως 5% προβλέπει για φέτος το ΙΟΒΕ

Ανάπτυξη 4,5% με 5% προβλέπει για φέτος το ΙΟΒΕ στη νέα τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, αναθεωρώντας ανοδικά προηγούμενη πρόβλεψη τού Οκτωβρίου στην οποία έκανε λόγο για ανάπτυξη 4% – 4,5%. Σημειώνεται ότι, η προβλεπόμενη ανάπτυξη για το 2021 είναι της τάξης του 9% έως 9,5%.

“Αναθεωρούμε την ανάπτυξη λίγο προς τα πάνω, καθώς η οικονομία δείχνει ισχυρή δυναμική”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας.

Πέρυσι η οικονομία στηρίχθηκε στην ανθεκτικότητα του τουριστικού κλάδου, με τα έσοδα να σημειώνουν άλμα 76,6% σε ετήσια βάση τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, σημείωσε.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το ΙΟΒΕ αναμένει και φέτος ισχυρές επιδόσεις με τα έσοδα από τον τουρισμό να φτάνουν το 80% έως 90% του ρεκόρ που σημειώθηκε το 2019.

Η πρόβλεψη του ΙΟΒΕ είναι ελαφρώς υψηλότερη από την πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη 4,5% για φέτος.

Η αναμενόμενη ανάπτυξη θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας στο 13,5% κατά μέσο όρο το επόμενο έτος, σημειώνει το ΙΟΒΕ.

Ο πληθωρισμός, ο οποίος διαμορφώθηκε σε ετήσιο ποσοστό 5,1% τον Δεκέμβριο κυρίως λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους, αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,5%-2% το 2022. “Αυτό το ποσοστό πληθωρισμού δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να διαχειριστεί η οικονομία”, τόνισε ο κ. Βέττας.

Οι πηγές αβεβαιότητας

Όπως προκύπτει από τις αναλύσεις του ΙΟΒΕ, εντοπίζονται τέσσερις πηγές αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία, καθώς παραμένει ακόμη ασαφής η κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν τα εξής πεδία:

α) Στο μέτωπο του πληθωρισμού, ορισμένες αυξήσεις τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες χαρακτηρίζονται ως έναν βαθμό αναμενόμενες, ωστόσο θα ήταν εξαιρετικά δυσμενής εξέλιξη για την Ελλάδα να εισέλθει σε ένα αρνητικό «σπιράλ» υψηλού πληθωρισμού. Ο κ. Βέττας δεν αποκλείει να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός στη χώρα για το πρώτο εξάμηνο του 2022 – πιθανότατα κοντά στα επίπεδα του 5% – ωστόσο προβλέπει αποκλιμάκωσή του στο δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους, σε πλήρη συνάρτηση πάντοτε από την πορεία του ενεργειακού κόστους. Σε ερώτηση εάν ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή ξεπεράσει ακόμη και το 5% τους επόμενους μήνες, σκαρφαλώνοντας σε επίπεδα της τάξης του 6% ή ακόμη και του 7%, ο κ. Βέττας παραδέχθηκε πως «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί», ωστόσο αυτό «δεν είναι το βασικό μας σενάριο». Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις του ΙΟΒΕ, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για το σύνολο του 2022 δεν θα ξεπεράσει το 2%.

β) Κρίσιμο παράγοντα για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας θα αποτελέσει η εξέλιξη των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρώπη και δη η συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας.

γ) Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η στροφή του παραγωγικού υποδείγματος στη χώρα, με αιχμή την ενίσχυση των εξαγωγών και την τόνωση των επενδύσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση κρίνονται ως θετικά σημάδια το ενδιαφέρον των ξένων επιχειρήσεων και επενδυτών για την ελληνική οικονομία, αλλά και η ανθεκτικότητα που επέδειξε ο τουρισμός, ωστόσο πιέσεις προκαλεί στον αντίποδα το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενισχύθηκαν ακραία ο ρυθμιστικός ρόλος και η σημασία των κρατικών παρεμβάσεων.

δ) Μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα θα αποτελέσει προσεχώς η ικανότητά της χώρας να καταστεί ανθεκτική στις μελλοντικές κρίσεις. Και αυτό γιατί στην πραγματικότητα, η πανδημία δεν έχει ακόμη κοπάσει κι ενώ υπάρχουν βάσιμες ελπίδες πως αυτό θα συμβεί προς την άνοιξη, το κόστος είναι ακόμη βαρύ. Ταυτόχρονα, όπως προειδοποιεί το ΙΟΒΕ, νέες κρίσεις με υγειονομική, χρηματοοικονομική, γεωπολιτική ή άλλου είδους πηγή, δεν μπορούν να αποκλειστούν στο μέλλον.

close menu