Σχεδόν ενάμισι δισεκατομμύριο λήψεις εφαρμογών για κινητά στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σημειώθηκαν παγκοσμίως το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, πρόκειται για αύξηση της τάξης του 34%. Η ανάπτυξη επιταχύνθηκε ακόμη και σε σύγκριση με πέρυσι, όταν, συγκρίνοντας το πρώτο τρίμηνο των ετών 2020 και 2019, ο αριθμός των λήψεων των χρηματοπιστωτικών εφαρμογών είχε αυξηθεί “μόνο” κατά το ένα τέταρτο. Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από δεδομένα των δύο κορυφαίων υπηρεσιών της αγοράς, του App Store και του Google Play, τα οποία αναλύθηκαν από την BCM Begin Capital Markets.
Ο αριθμός των λήψεων χρηματοοικονομικών εφαρμογών στον συνολικό αριθμό λήψεων εφαρμογών έχει επίσης αυξηθεί ραγδαία τον τελευταίο χρόνο. Ενώ το 2019, το έτος πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς το ποσοστό των λήψεων χρηματοπιστωτικών εφαρμογών ήταν 2,52%, ένα χρόνο αργότερα έφτασε το 2,61%. Ωστόσο, κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, το ποσοστό των λήψεων χρηματοπιστωτικών εφαρμογών σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό των «κατεβασμένων» εφαρμογών ήταν ήδη 4,1%.
«Αποδίδουμε την αύξηση του γενικότερου ενδιαφέροντος του κοινού για τις χρηματοπιστωτικές εφαρμογές σε δύο βασικούς παράγοντες, οι οποίοι οφείλονται και οι δύο στις συνέπειες της πανδημίας», σχολιάζει ο Tomas Kolomaznik, επικεφαλής αναλυτής στην BCM Begin Capital Markets. Και εξηγεί: «Ο πρώτος παράγοντας είναι ότι οι άνθρωποι ξεκίνησαν να διαχειρίζονται περισσότερα πράγματα από το σπίτι, όχι μόνο τις αγορές τους αλλά και τις τραπεζικές υπηρεσίες, και ειδικότερα τις πληρωμές. Ο δεύτερος παράγοντας, ο οποίος εκδηλώθηκε με τη μορφή της ταχείας αύξησης του ενδιαφέροντος για επενδυτικές και εμπορικές εφαρμογές, ήταν ο περισσότερος χρόνος που περνούσαν οι άνθρωποι στο σπίτι διατηρώντας, ή ακόμη και αυξάνοντας, το διαθέσιμο εισόδημά τους. Πιο απλά, αντί για ταξίδια και άλλες δραστηριότητες αναψυχής, οι άνθρωποι έδωσαν μεγαλύτερη προσοχή στη χρήση των ελεύθερων πόρων τους και άρχισαν να επενδύουν ενεργά».