Εκδηλώσεις

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του τριήμερου ψηφιακού 5ου ετήσιου Συνεδρίου Sm@rt Cities – Digit@l Citizens με αυξημένη συμμετοχή Συνέδρων από όλη την Ελλάδα.

Η Ψηφιακή Μεταρρύθμιση των Πόλεων δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί, αν δεν υπάρχει συνεργασία των Αυτοδιοικητικών Φορέων με όλους τους τεχνολογικούς “παράγοντες” σχεδιασμού, ανάπτυξης και λειτουργίας των Smart Cities για να είναι πάντα στο επίκεντρο των εξελίξεων, να ενημερώνονται άμεσα για νέες τάσεις και ιδέες, αλλά και να αξιοποιούν την απαραίτητη τεχνογνωσία. Παράλληλα πρέπει να βελτιωθεί το θεσμικό και νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την συνεργασία αυτή.

Αυτό είναι ένα από τα πολλά βασικά συμπεράσματα και διαπιστώσεις που αναδείχθηκαν στο “5ο Ετήσιο Συνεέδριο Sm@rt Cities – Digit@l Citizens”, που διοργάνωσε ψηφιακά η εταιρείαTeamworks.

Παράλληλα με την θεσμική και διοικητική πρόοδο τα χρηματοδοτικά “εργαλεία” που σχεδιάζονται τόσο από την πολιτεία όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελούν ισχυρό μέσο μόχλευσης της Ψηφιακής Μεταρρύθμισης που πραγματοποιείται στη χώρα. Ομως, παρά τα χρηματοδοτικά εφόδια, οι Ομιλητές του Συνεδρίου ανάδειξαν τη σημασία απλοποίησης των διαδικασιών που απαιτούνται, ώστε να αξιοποιηθούν άμεσα και αποτελεσματικά οι χρηματοδοτικοί πόροι .

Κατά την διάρκεια του τριήμερου Συνεδρίου, που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου με μαζική προσέλευση συνέδρων και συμμετεχόντων, αναδείχτηκαν οι τρόποι με τους οποίους η Ψηφιακή Μεταρρύθμιση της χώρας θα επηρεαστεί και προς τους πολίτες-δημότες, οι οποίοι έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Την άμεση ανάγκη «να σηκωθούμε από το ηλεκτρονικό τραπέζι που μας έβαλε ο κορωνοϊός πιο έτοιμοι από ποτέ για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας» τόνισε στον χαιρετισμό της έναρξης της πρώτης μέρας του συνεδρίου ο Φάνης Σπανός,Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών & Μεταφορών της Ένωσης περιφερειών Ελλάδας. Ο κ. Σπανός ανέφερε πως οι νέες τεχνολογίες βοηθάνε στην στελέχωση των απομακρυσμένων περιοχών, ενώ εξέφρασε την επιθυμία του να έρθει σύντομα η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, των αυτόνομων οχημάτων και των έξυπνων κτιρίων.

Από την μεριά του, ο Παντελής Αγγελίδης Πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ στον χαιρετισμό του υποστήριξε ότι η χώρα δεν είναι μόνο καταναλωτής ψηφιακός λύσεων αλλά μπορεί να γίνει ένας εξέχων δημιουργός και εξαγωγέας τεχνολογίας που θα δώσει έναυσμα στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τον τρόπο που λειτουργεί η Σεούλ, η κορυφαία smartcity στον πλανήτη, παρουσίασε ο Δρ.ΜιχάληςΤοανόγλου, Professor of Hospitality and Tourism και επικεφαλής του τμήματος International Hospitality and Management τουWoosong University της Σεούλ. Ο Δρ. Τοανόγλου αναφέρθηκε στον τρόπο που η Σεούλ έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και επιστημονικούς φορείς απλούς και φτηνούς τρόπους ενσωμάτωσης της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή των πολιτών, με τους οποίους ο πολίτης έχει συνεχή επικοινωνία με τις αρχές, χρησιμοποιώντας ένα μοναδικό κωδικό αριθμό που του δίνει πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, η ίδια η πόλη ενημερώνει τακτικά τους πολίτες για προσωπικές τους υποθέσεις που αφορούν τον δήμο ενώ υπάρχει έντονη αίσθηση ασφάλειας.

Την ανάγκη οι νέες τεχνολογίες να εστιάσουν στον πολίτη ήταν το βασικό θέμα της τοποθέτησης του Δρ. Παναγιώτη Φιτσιλή, καθηγητή στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος εργασίας της ΕΕΛΛΑΚ για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες στην Έξυπνη Πόλη. Ο Δρ. φιτσιλής τόνισε την ανάγκη να σταματήσουν οι ειδικοί να εστιάζουν στα ίδια τα συστήματα και να εστιάσουν στις ανάγκες των ανθρώπων, καθώς οι έξυπνες πόλεις είναι ανοιχτά οικοσυστήματα αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε φορείς και πολίτες. Ταυτόχρονα έθεσε ένα χρονικό ορίζοντα 10 ετών για την ανάπτυξη μιας έξυπνης πόλης ενώ τόνισε την ανάγκη ύπαρξης οράματος, επαρκούς χρηματοδότησης και μακρόπνοου σχεδιασμού.

Την σκυτάλη στην συνέχεια πήρε η Αργυρώ Κανούση, Product Manager της Mobile Technologies, η οποία με την συνδρομή του ρομπότ Pepper, το οποίο άνοιξε και τις διαδικασίες του 5oυ Ετήσιου Συνεδρίου Sm@rtCitiesDigit@lCitizens, αναφέρθηκε στον τρόπο που τα ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν και να συνεργαστούν με φορείς και πολίτες στην εφαρμογή ψηφιακών λύσεων μιας έξυπνης πόλης Η κα. Κανούση τόνισε πως τα ρομπότ είναι βοηθοί των ανθρώπων και δεν πρόκειται να τους αντικαταστήσουν στην αγορά εργασίας.

Οι τρόποι που ο δήμος Ζωγράφου αντιμετώπισε τις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία, ήταν στο επίκεντρο της ομιλίας του Γιώργου Γιαννακόπουλου, Προέδρου του Νομικού Πρόσωπου Δημοσίου Δικαίου του δήμου Ζωγράφου. Ο κ. Γιαννακόπουλος παρουσίασε την εφαρμογή με την οποία ο δήμος λειτούργησε τους αθλητικούς χώρους της περιφέρειας, η οποία επέτρεψε και την ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος κορωνοϊού, ενώ αντιμετώπισε τις νομικές προκλήσεις που τέθηκαν από την εφαρμογή.

Η δεύτερη ενότητα της τρίτης μέρας του “5ου Ετήσιου Συνεδρίου Sm@rtCities – Digit@lCitizens”, ξεκίνησε με τον δήμαρχο της Σιντικής, Φώτη Δομουχτσίδη, o οποίος ανέπτυξε τον τρόπο που μπορεί να υπάρχει απομακρυσμένος έλεγχος σε ένα δήμο που εκτείνεται σε τεράστια έκταση. Ο δήμος Σιντικής, εκτός της πλήρους καταγραφής όλων των διαδικασιών του δήμου, έχει εγκαταστήσει και βιομετρικά σημεία ελέγχου με τα οποία ελέγχει την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του.

Στην συνέχεια, στο ψηφιακό βήμα του συνεδρίου “ανέβηκε” ο αντιδήμαρχος ΧάλκηςΒασίλειος Ρουσσάκης, ο οποίος έθεσε στο προσκήνιο την ανάγκη διαφάνειας των διαδικασιών και την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις ψηφιακές υπηρεσίες. Ο κ. Ρουσάκης έθεσε την τεχνολογία στην υπηρεσία του πολίτη και τόνισε πως το «έξυπνο νησί» θα έχει πετύχει, μόνο αν εξαλείφει τις ανισορροπίες.

Αναφερόμενος στην πορεία της ψηφιακής μετάβασης, ο Ιωάννης Φραγκούλης από την ΚΟΙΝΣΕΠ της Κάσου επεσήμανε πως πριν φτάσει η ακριτική Ελλάδα να μιλήσει για έξυπνες λύσεις και πόλεις, θα πρέπει να λύσει βασικά προβλήματα σύνδεσης και επικοινωνίας με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ταυτόχρονα, επεσήμανε την ευκολία με την οποία το νησί έχει συμμετάσχει σε Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, χωρίς τις διαδικασίες που απαιτούν οι εγχώριες προσπάθειες.

Το συνέδριο κατόπιν μεταφέρθηκε στα Τρίκαλα, όπου ο Οδυσσέας Ράπτης, Διευθύνων Σύμβουλος της e-Trikala, ανέπτυξε τον τρόπο με τον οποίο το 5G έχει αλλάξει την εμπειρία χρήσης των ψηφιακών υπηρεσιών της πόλης. Ο κ. Ράπτης αναφέρθηκε στην χρήση αυτόνομων λεωφορείων που θα χρησιμοποιηθούν στις αστές μετακινήσεις, εφαρμογές τηλεϊατρικής αλλά και την ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για να περιλαμβάνει τις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία.

Τις εργασίας του δεύτερου μέρους της τρίτης μέρος του “5ου Ετήσιου Συνεδρίου Sm@rt Cities – Digit@l Citizens”, έκλεισε ο Ηλίας Μελισσαρόπουλος, Business Development Μanager της Canon, ο οποίος ανέφερε τις λύσεις της εταιρείας για την έξυπνη ψηφιοποίηση εγγράφων και την διαχείριση εκτυπωτικών αναγκών στους δήμους της χώρας.

Η Τρίτη ενότητα του συνεδρίου, με τίτλο «Η Ελληνική Εξυπνη πόλη» στο σταυροδρόμι κρίσιμων αποφάσεων: τα εμπόδια, οι ευκαιρίες και οι διαχρονικές ελπίδες»ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Γεώργιου Γεωργαντά, υφυπουργού Απλούστευσης Διαδικασιών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη που δημιούργησε η πανδημία για παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στους δημότες. Όπως είπε ο υφυπουργός, το “θετικό” που αφήνει πίσω της η πανδημία, είναι η θεμελίωση της τηλε-εργασιας, η τηλε-εκπαίδευση και η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων πολιτών και εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το υπουργείο, είπε ο κ. Γεωργαντάς, προσπαθεί να δημιουργήσει τον κεντρικό πυρήνα πάνω στον οποίο θα βαδίσει η κοινωνία την επόμενη μέρα, ενώ όπως είπε η η μετάβαση στο ψηφιακό μέλλον της χώρας είναι μια δυναμική διαδικασία.

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στην επένδυση της Microsoft στο Λαύριο, την οποία χαρακτήρισε ενδεικτική των επενδύσεων που θα ακολουθήσουν στην χώρα, ενώ ανακοίνωσε πως μέσα στα επόμενα 2 χρόνια και η Βόρεια Ελλάδα θα δεχτεί αριθμό σημαντικών ξένων επενδύσεων.

Στην συνέχεια των εργασιών του “5ου Ετήσιου Συνεδρίου Sm@rtCities – Digit@lCitizens”, ο Λάζαρος Μαλούτας, Δήμαρχος Κοζάνης, αναφέρθηκε στην δύσκολη κατάσταση που βιώνει η πόλη του, η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της έξαρσης του νέου κορωνοϊού, ενώ τόνισε την «ευτυχή συγκυρία» να φιλοξενεί την έδρα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο και την περιφερειακή διοίκηση ο δήμος Κοζάνης έχει στην διάθεση του ένα πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο για την ψηφιακή μετάβαση της πόλης.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε την πρόθεση της δημοτικής αρχής να δημιουργήσει στην Κοζάνη ένα κέντρο καινοτομίας το οποίο θα αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της καινοτομίας, της εκπαίδευσης αλλά και των startupτ ης περιοχής σε μια προσπάθεια να καταστήσει την πόλη ένα ελκυστικό προορισμό για νέους ανθρώπους και νέους κατοίκους.

Από την μεριά του ο δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, επέλεξε να μην αναφερθεί σε ψηφιακές λύσεις αλλά να δώσει μια άλλη οπτική σχεδιασμού μιας έξυπνης πόλης, η οποία θα στηρίζεται στον έξυπνο αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Με αυτό τον τρόπο ο δήμαρχος Νάουσας επεσήμανε τους τρόπους που μπορούν οι σύγχρονες πόλεις να αποφύγουν παρόμοια προβλήματα εξάπλωσης ιών ή φυσικών καταστροφών, με όπλο τον σωστό σχεδιασμό.

Μια διαφορετική διάσταση στα προβλήματα που καλούνται να δώσουν λύσεις οι έξυπνες πόλεις, έδωσε ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, ο οποίος έβαλε τον τουρισμό σαν βασικό παράγοντα του σχεδιασμού των λύσεων μιας σύγχρονης πόλης. Όπως τόνισε ο κ. Τάσιος, ο τουρισμός θα πρέπει να συνδυαστεί κάθετα και οριζόντια με την καινοτομία καθώς προσθέτει υπεραξία στον τόπο και δημιουργεί πρόσθετα τουριστικά έσοδα.

Στην συνέχεια της συζήτησης, ο Δρ. Ιωάννης Μερτζάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Space Hellas έθεσε στο τραπέζι της συζήτησης την ανάγκη δημιουργίας νέας φιλοσοφίας στον σχεδιασμό της σύγχρονης πόλης, ο οποιος όπως είπε είναι το επόμενο βήμα πέρα από την ψηφιοποίηση. Ο κ. Μερτζάνης αναφέρθηκε στην χρησιμοποίηση των δεδομένων που συλλέγονται από τους αισθητήρες μια έξυπνης πόλης, τα οποία μπορούν να επιτρέψουν την εξομοίωση των συνθηκών με ψηφιακό τρόπο, επιτρέποντας την ‘πρόβλεψη’ των προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσει στο μέλλον ο σημερινός σχεδιασμός.

Παράλληλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Space Hellas, επεσήμανε την γρήγορη αλλαγή της νοοτροπίας φορέων και πολιτών οι οποίοι στην όψη της πανδημίας και μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες ολοκλήρωσαν έργα και λειτουργίες που μέχρι πριν από λίγο καιρό έδειχναν ‘αδύνατα’.

Τις εργασίες του “5ου Ετήσιου Συνεδρίου Sm@rtCities – Digit@lCitizens” ολοκλήρωσε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο οποίος έθεσε 5 σημαντικούς προβληματισμούς. Την ανάγκη ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, τον έλεγχο της προστασίας του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση των διαθέσιμων πόρων της πόλης, την εξυπηρέτηση του πολίτη και την δέσμευση των πολιτών στο ψηφιακό όραμα της πόλης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου, οι δήμοι έχουν την ευκαιρία να προχωρήσουν στην εξέλιξη και την ψηφιακή μετάβαση των πόλεων πιο εύκολα από ποτέ, καθώς αυτή την περίοδο υπάρχουν στην διάθεση τους τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ενώ κάλεσε δήμαρχους και φορείς όλης της χώρας να κινήσουν άμεσα όλες τις σχετικές διαδικασίες.

Στην τρίτη μέρα του “5ου Ετήσιου Συνεδρίου Sm@rtCities – Digit@lCitizens”, αναδείχτηκε επίσης η βασική ανάγκη διασύνδεσης των πανεπιστημίων και των ιδρυμάτων στην ψηφιακή μετάβαση των πόλεων, δίνοντας τα κατάλληλα εργαλεία στους νέους επιστήμονες και δημιουργώντας τις συνθήκες να αποτραπεί και να αντιστραφεί το braindrain. Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε η επιτακτική ανάγκη να ‘ανοίξουν οι πόρτες’ του ιδιωτικού τομέα στις ερευνητικές ομάδες των πανεπιστημίων, οι οποίες μπορούν να ωθήσουν την ψηφιακή επανάσταση της χώρας.

Το 5o Ετήσιο Συνέδριο Sm@rtCitiesDigit@lCitizens διοργανώθηκε με την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Διοργανώθηκε επίσης με τη υποστήριξη
του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ),
του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ),
του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ),
του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ),
του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου,
του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών και
του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ.

Το συνέδριο πραγματοποιείται διαδικτυακά με παράλληλη λειτουργία της ψηφιακής έκθεσης Greek ICT Expo.

Στο Συνέδριο υποστηρίζουν ως Χορηγοί οι εταιρείες:
Cisco Hellas, Space Hellas, Cosmote και Nova ως Platinum Sponsors,
Wind ως Gold Sponsor,
Kosmocar, Oracle, Unisystems ως Silver Sponsors,
Core Solutions, On Line Data, OTS ως Bronze Sponsors,
Mobile Technology και Novoville ως Supporter.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ΕΡΤ,
το Πρώτο Πρόγραμμα 105,8 και το mononews.gr

close menu