Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 26ο Greek ICT Forum και της 1ης Έκθεσης Ψηφιακής Τεχνολογίας Athens ICT Expo που διεξήχθησαν στο Ζάππειο στις 6 και 7 Μαρτίου 2024 με την αιγίδα των υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, της ΑΑΔΕ, της ΕΕΤΤ, της ΗΔΙΚΑ, της Κοινωνίας της Πληροφορίας, του ΕΒΕΑ, του ΕΒΕΠ, της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, του Οργανισμού Ανοικτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ, φορέων του κλάδου των ΤΠΕ, όπως ο ΣΕΠΕ, ο ΣΕΠΒΕ, ο ΣΕΚΕΕ, η ΕΕΚΤ, ο ISACA Αthens Chapter, ο ΣΕΔΕ, και του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής με κεντρικό θέμα «Digitalizing the Future».
Τα εγκαίνια του συνεδρίου και της έκθεσης πραγματοποίησε η υπουργός Εσωτερικών κα Νίκη Κεραμέως, η οποία μίλησε για την ψηφιακή μετάβαση της δημόσιας διοίκησης και βράβευσε φορείς του κλάδου που ξεχώρισαν διεθνώς. Όπως υποστήριξε η υπουργός, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση καθώς διευκολύνει τους πολίτες στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο και αναβαθμίζει τις λειτουργίες του. «Κλειδί στην επιτυχία του εγχειρήματος είναι το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό μας και η συνεχής εξέλιξή του», τόνισε η κα Κεραμέως.
Από την πλευρά του, ο υπουργός ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με Γενικό Γραμματέα τον καθηγητή Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο, η λειτουργία του οποίου μπορεί να απλοποιήσει όλες τις διαδικασίες του κράτους. Επιπρόσθετα, συνεχάρη τις εταιρείες που συμμετείχαν στην έκθεση και επεσήμανε τη σταθερή τάση τους για την ανάδειξη του ελληνικού καινοτομικού και ψηφιακού οικοσυστήματος τόσο στην εγχώρια όσο και διεθνή σκηνή.
Στο 26ο Greek ICT Forum είχαν ενταχθεί συνεδριακές συναντήσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που αφορούσαν σειρά τομέων των Ψηφιακών Τεχνολογιών, της Επιχειρηματικότητας και της Οικονομίας.
Ενδεικτικά αναφέρεται το Συνέδριο DPO & ICT Security World με επίκεντρο την Ψηφιακή Ασφάλεια και την προστασία των Προσωπικών Δεδομένων. Όπως και το Συνέδριο Infomobility World με άξονα τις Ψηφιακές Επικοινωνίες, την ανάπτυξη Δικτύων Οπτικών Ινών και 5G, τις διαδικτυακές υπηρεσίες που περνάει μέσα από την «ώσμωση» πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.
Στις παρουσιάσεις και στις συζητήσεις που ακολούθησαν παρουσιάστηκαν τα οφέλη που προκύπτουν από την αξιοποίηση των Υπερυπολογιστών, των Κέντρων Δεδομένων και της Τεχνητής Νοημοσύνης σε Πανεπιστημιακό, Ερευνητικό και Διοικητικό περιβάλλον και στο Δημόσιο. Αναδείχθηκαν ακόμη τα οφέλη που θα προκύψουν από την εγκατάσταση του νέου εθνικού υπερυπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» από την ΕΔΥΤΕ στο Λαύριο.
Στόχος των διοργανωτών ήταν η ανάδειξη της θέσης που έχουν πλέον οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην οικονομική, επιχειρηματική και κοινωνικής ζωή της χώρας μέσα από ένα διαδραστικό περιβάλλον επικοινωνίας.
Στο 26ο Greek ICT Forum και στην Athens ICT Expo “φιλοξενήθηκαν” συναντήσεις στελεχών Δήμων και Περιφερειών για εξειδικευμένα θέματα διαχείρισης, κοινοτικών προγραμμάτων, ανάπτυξης έργων με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης» και θεσμικών Φορέων της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό «Ψηφιακό Προσκλητήριο» το 26ο Greek ICT Forum και η πρώτη Athens ICT Expo, Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας, πλαισιώθηκαν από ισχυρές εταιρείες πληροφορικής και ψηφιακών επικοινωνιών όπως οι:
- Befon, Cosmote, Hewlett Packard Enterprise, Red Hat, Uni Systems,
- EY, Intracom Telecom, Space Hellas | SingularLogic,
- Accenture, ADAPTIT, DIGITAL REALTY, DOTSOFT, Info Quest Technologies | IBM, Microsoft, MPASS, OTS, WINGS ICT Solutions, EΕΛΛΑΚ, Cloudway, Linked Business, PostScriptum, QUINTESSENTIAL,
- Deloitte, IntelliSoft, IT-Telesis, Netcompany – Intrasoft, PartnerNet, Quality & Reliability.
Χορηγοί Επικοινωνίας του Συνεδρίου και της Έκθεσης
ΑΠΕ-ΜΠΕ, ICTdaily News, ICTplus.gr και ICTweekly