Με μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η διήμερη έκθεση και συνέδριο «Smart Cities 2024 της MetaTeam, που φιλοξενήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο στις 16 & 17 Οκτωβρίου, αφιερωμένα στις «έξυπνες» πόλεις και τις καινοτόμες τεχνολογίες που διαμορφώνουν το αστικό μέλλον. Με συμμετοχή πλήθους εκπροσώπων από την Αυτοδιοίκηση, τον ιδιωτικό τομέα και την ακαδημαϊκή κοινότητα, το συνέδριο ανέδειξε τις προοπτικές και τις προκλήσεις που φέρνουν οι «έξυπνες» τεχνολογίες στην καθημερινότητα των πολιτών.
Πρώτη ημέρα: «Έξυπνες» πόλεις και τεχνολογίες του αύριο
Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου άνοιξε με χαιρετισμούς από κορυφαία στελέχη του δημόσιου τομέα και ειδικούς στον χώρο των νέων τεχνολογιών, που υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας για την ανάπτυξη έξυπνων και βιώσιμων πόλεων. Το πρόγραμμα περιλάμβανε συνεδριακές ενότητες αφιερωμένες στις “Βέλτιστες Πρακτικές και Ψηφιακές Υλοποιήσεις στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Από το Σχεδιασμό στην Παραγωγική Λειτουργία”, “Κυβερνοσφάλεια & Διασφάλιση Πληροφοριακών Συστημάτων σε Φορείς Δημοσίου και ΟΤΑ” καθώς και “Σύστημα Στοχοθεσίας, Καθορισμός & Αναθεώρηση Στόχων”
Η πρώτη μέρα έκλεισε με μια εν βαθέων συζήτηση για τις Προκλήσεις της Βιώσιμης Ανάπτυξης και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στην περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ειδική αναφορά έγινε στο ρόλο των Μεγάλων Δεδομένων και των συστημάτων AI για τη βελτίωση της αστικής λειτουργίας, με έμφαση στη διαχείριση της κυκλοφορίας, την παροχή δημόσιων υπηρεσιών και την προστασία του περιβάλλοντος. Η ενότητα για τις έξυπνες μεταφορές παρουσίασε πρωτοβουλίες όπως η βελτίωση των συστημάτων δημόσιας συγκοινωνίας μέσω έξυπνων εφαρμογών και την εισαγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.
Δεύτερη ημέρα: Βιωσιμότητα και κοινωνική καινοτομία
Τη δεύτερη ημέρα, στο συνέδριο αναλύθηκε ο “Σχεδιασμός και Υλοποίηση Ψηφιακών Υπηρεσιών και Υποδομών στις Ελληνικές Πόλεις”, την “ Ψηφιακή Δημιουργία και Καινοτομία στον δρόμο των Έξυπνων Πόλεων“, την “Ψηφιακή Διαχείριση Δημοσίων Συμβάσεων” καθώς και στις “Αποσβεστικές Προθεσμίες Διαδικασία Γνωστοποίησης Οφειλών , Κατάρτισης βεβαιωτικών Καταλόγων στο πλαίσιο του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων”
Ειδική αναφορά έγινε στη βιωσιμότητα, με παρουσιάσεις για τις πράσινες τεχνολογίες και την ενσωμάτωση της κυκλικής οικονομίας στις αστικές περιοχές. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις λύσεις που μειώνουν το οικολογικό αποτύπωμα των πόλεων, μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ηλεκτροκίνητων οχημάτων και έξυπνων δικτύων ενέργειας.
Το πάνελ για την κοινωνική καινοτομία συζήτησε τον ρόλο της τεχνολογίας στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών και στη βελτίωση της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες. Οι ομιλητές ανέδειξαν τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία λύσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών.
Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου “Smart Cities 2024” ολοκληρώθηκε με μια ολιστική συζήτηση για το πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό παράγοντα της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής.
Εκθεσιακός Χώρος: Καινοτομίες και Τεχνολογίες αιχμής
Παράλληλα με τις ομιλίες, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον εκθεσιακό χώρο, όπου παρουσιάστηκαν τεχνολογίες αιχμής για τη διαχείριση πόλεων, από έξυπνους αισθητήρες μέχρι συστήματα για αυτόνομες μεταφορές και λύσεις κυβερνοασφάλειας. Καινοτόμες εταιρείες και νεοφυείς επιχειρήσεις παρουσίασαν πρωτοποριακά προϊόντα και λύσεις που μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και λειτουργούμε στις πόλεις.
Συμπεράσματα
Το Smart Cities 2024 έκλεισε με αισιοδοξία για το μέλλον των ελληνικών και ευρωπαϊκών πόλεων, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την προώθηση έξυπνων και βιώσιμων αστικών περιβαλλόντων. Οι λύσεις που παρουσιάστηκαν αποδεικνύουν ότι η τεχνολογία μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες πόλεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η αστικοποίηση και η κοινωνική ανισότητα.
Με την παρουσίαση πρωτοποριακών ιδεών και την ανταλλαγή γνώσεων, το συνέδριο κατέστησε σαφές ότι οι πόλεις του μέλλοντος δεν θα είναι μόνο πιο «έξυπνες», αλλά και πιο ανθεκτικές και βιώσιμες.
«Smart Cities Awards»
Στο πλαίσιο της διήμερης διοργάνωσης απονεμήθηκαν τα τιμητικά «Smart Cities Awards», με στόχο την αναγνώριση και επιβράβευση σημαντικών δράσεων και πρωτοβουλιών που προήγαγαν την ανάπτυξη των «Έξυπνων Πόλεων» στην Ελλάδα. Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε ηγετικά στελέχη και φορείς της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, καθώς και σε εταιρείες που υλοποίησαν σημαντικά έργα ψηφιακών υποδομών. Οι απονομές πραγματοποιήθηκαν από εξέχουσες προσωπικότητες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους στην αειφορία και τη ψηφιακή μεταρρύθμιση.
Υποστηρικτές και Φορείς
Σημαντική συμμετοχή είχαν κορυφαίες εταιρείες όπως οι: BOTSAS GROUP OF COMPANIES, COSMOTE, NOVA ICT, OTS, DOTSOFT, PLEIADES | UNI SYSTEMS, ADTRAN, FORUM TRAINING, MPASS, YODIWO, ΕΕΛΛΑΚ, CROWDPOLICY, GREEK FINTECH CLUSTER, OPENCOUNSIL, ΧΙΛΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ, 24H-SPOT, EUROAXES GROUP, IASIS, INTELLISOFT, KUDZU TECHNOLOGIES, NOUSPRATIT, PROMETHEUS SPACE TECHNOLOGIES, WINGS ICT SOLUTIONS, ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ ATE, και FILM OFFICE PIRAEUS.
Το συνέδριο διεξήχθη επίσης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Πρεσβείας της Ουγγαρίας στην Αθήνα, της ΕΕΤΤ, και πολλών άλλων φορέων, όπως: ΚτΠ Μ.Α.Ε., Ε.Ν.Π.Ε., Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», ΕΒΕΑ, ΕΒΕΠ, Ελληνοκινεζικό Εμπορικό Βιομηχανικό Τουριστικό και Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, Ελληνο-Ολλανδικός Σύνδεσμος (HEDA) και Εθνικός Οργανισμός Εμπορίου της Ουγγαρίας (HEPA).
Η διοργάνωση υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Τεχνολογίας και Πληροφορικής Ελλάδας (ΣΕΤΠΕ), το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ), την Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) και το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών.
Media χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το AI-REPORT, το ICTdaily, το ICTplus και το ICTweekly. Η Έκθεση και το Συνέδριο υποστηρίχθηκαν από παράλληλη ψηφιακή μετάδοση, εξυπηρετώντας το ευρύ κοινό συνέδρων εκτός Αθηνών.