Τηλεπικοινωνίες

“Όνειρο απατηλό” οι γρήγορες ταχύτητες στην Ελληνική επαρχία

Ίντερνετ δυο ταχυτήτων καταγράφει η έκθεση της ΕΕΤΤ, καθώς τα μεγάλα αστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπερτερούν κατά πολύ στις ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο, σε σχέση με την συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων περιοχών της Ελλάδας

Μεγάλες ανισότητες και προνομιακή μεταχείριση Αθήνας και Θεσσαλονίκης σε ότι αφορά στις ταχύτητες του ίντερνετ, καταγράφει η έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με όσα καταγράφει η Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου της ΕΕΤΤ , αν και οι ταχύτητες έχουν αυξηθεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, οι μέσες τιμές στην επαρχία εξακολουθούν να είναι στο 50% αυτών που καταγράφονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Για την παρακολούθηση της απόδοσης των δικτύων, η έκθεση παρουσιάζει αποτελέσματα από την πλατφόρμα ΥΠΕΡΙΩΝ της ΕΕΤΤ για μετρήσεις σε σταθερά δίκτυα. Επίσης, στη φετινή έκθεση παρουσιάζονται στατιστικά και από τα ανοικτά δεδομένα της εταιρείας Ookla για την Ελλάδα, τόσο
σε σταθερά όσο και σε κινητά δίκτυα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla, το 2023 η μέση ταχύτητα καθόδου ήταν 62.72ν Mbps, η μέση ταχύτητα ανόδου 13.8 Mbps, και η μέση καθυστέρηση 20.63 ms. Στα κινητά δίκτυα, η μέση ταχύτητα καθόδου ήταν 111.26 Mbps, η μέση ταχύτητα ανόδου 21.13 Mbps, και η μέση καθυστέρηση 31.29 ms.

Στα σταθερά δίκτυα, υψηλότερη ταχύτητα επιτυγχάνεται στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, και ακολουθούν οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας. Σε επίπεδο Δήμων, υψηλότερη ταχύτητα καθόδου εμφανίζεται στους Δήμους Λυκόβρυσης – Πεύκης, Γαλατσίου, Φιλοθέης – Ψυχικού, Αμαρουσίου και Νέας Ιωνίας.

Στα κινητά δίκτυα, υψηλότερη ταχύτητα επιτυγχάνεται στην Περιφέρεια Αττικής και ακολουθούν οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κεντρικής Μακεδονίας. Σε επίπεδο Δήμων, υψηλότερη ταχύτητα καθόδου εμφανίζεται στο Δήμο Σπετσών, και ακολουθούν οι Δήμοι Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Ζωγράφου και Σερίφου.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, η μέση ταχύτητα download ανά περιοχή της Ελλάδας για σταθερά δίκτυα, καταγράφεται ως εξής:

Θράκη: έως 50Mbps

Πελοπόννησος: Έως 50Mbps

Στερεά Ελλάδα (εκτός Αττικής) 40-50Mbps

Θεσσαλία: 50 Mbps

Ήπειρος: 40-50 Μbps

Ιόνιο: 40 Mbps

Βόρειο/Νότιο Αιγαίο: 50 Mbps

Κρήτη: 50 Mbps

Δυτική Μακεδονία: 50 Mbps

Κεντρική Μακεδονία: 60 Mbps

Σύμφωνα με τις μετρήσεις τόσο του συστήματος ΥΠΕΡΙΩΝ όσο και της OOKLA, η μέση ταχύτητα download ανά περιοχή της Ελλάδας για σταθερά δίκτυα, καταγράφεται ως εξής:

Θράκη: έως 90 Mbps

Πελοπόννησος: Έως 100 Mbps

Στερεά Ελλάδα (εκτός Αττικής) 100 Mbps

Θεσσαλία: 100 Mbps

Ήπειρος: 100 Μbps

Ιόνιο: 100 Mbps

Βόρειο: 100 Μbps

Νότιο Αιγαίο: 110 Mbps

Κρήτη: 100 Mbps

Δυτική Μακεδονία: 100 Mbps

Κεντρική Μακεδονία: 110 Mbps

Μεγάλη απόκλιση της ονομαστικής από την πραγματική ταχύτητα

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕΤΤ, εξακολουθεί να υφίσταται σημαντική διαφοροποίηση από την πραγματική ταχύτητα σε σχέση με αυτή που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές, με την μεγαλύτερη διαφορά να καταγράφεται στις συνδέσεις των 24Mbps, η πραγματική ταχύτητα των οποίων είναι στο 36% στο download και 64% στο upload σε σχέση με αυτό που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Τις μικρότερες απώλειες έχουν οι συνδέσεις των 100Mbps, οι οποίες καταγράφουν σε μέσο όροι πραγματική ταχύτητα 69,64% στο download και 87,80% στο upload, όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα:

Σε γενικές γραμμές, αν και η μέση ταχύτητα download έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε μια χρονιά (από το 2022 στο 2023) η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση του αριθμού χρηστών με συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων που ανέβασαν τον μέσο όρο ταχύτητας. Ειδικότερα, το 2023, η μέση τιμή της ταχύτητας στη ροή καθόδου σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με τις μετρήσεις, ήταν 76.91 Mbps έναντι 47.94 Mbps το 2022, σημειώνοντας αύξηση 60.4%. Η διάμεση ταχύτητα ήταν 58.19 Mbpsτο 2023 έναντι 39.82 Mbpsτο 2022, σημειώνοντας αύξηση 46.1%. Oι ταχύτητες στη ροή ανόδου (upload) παρουσίασαν επίσης μεγάλη αύξηση το 2023 σε σχέση με το 2022 (72.9% για τη μέση τιμή και 35.9% για τη διάμεση τιμή).

TAGS:

close menu