Επιχειρήσεις

OpenAI VS DeepSeek: Καταγγελίες για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας

Η OpenAI κατηγορεί τη κινεζική start-up τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek ότι χρησιμοποίησε τα μοντέλα της για να εκπαιδεύσει το δικό της ανταγωνιστικό προϊόν, κάτι που μπορεί να παραβιάζει τους όρους χρήσης της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η OpenAI εντόπισε στοιχεία που υποδηλώνουν τη χρήση της τεχνικής “απόσταξης” από την DeepSeek. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει τη βελτίωση μικρότερων μοντέλων μέσω των εξόδων πιο ισχυρών μοντέλων, μειώνοντας το κόστος. Αν και η πρακτική είναι συνηθισμένη στον κλάδο, η OpenAI υποστηρίζει ότι η DeepSeek τη χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει ανταγωνιστικό προϊόν, παραβιάζοντας τους όρους παροχής υπηρεσιών της.

Μετά την κυκλοφορία του μοντέλου R1 της DeepSeek, που σημείωσε υψηλές επιδόσεις, η OpenAI και η συνεργάτης της Microsoft διερεύνησαν ύποπτους λογαριασμούς που είχαν πρόσβαση στο API της OpenAI και απέκλεισαν τη χρήση τους. Η DeepSeek δεν απάντησε στις κατηγορίες, καθώς η υπόθεση ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους στην Κίνα.

Το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Silicon Valley, με τη μετοχή της Nvidia να καταγράφει μεγάλη πτώση 17% τη Δευτέρα, ανησυχώντας τους επενδυτές για το μέλλον των δαπανηρών υποδομών AI. Ωστόσο, την επόμενη μέρα ανέκαμψε κατά 9%.

Η DeepSeek ανακοίνωσε ότι εκπαίδευσε το μοντέλο V3 χρησιμοποιώντας 2.048 κάρτες γραφικών Nvidia H800 και επενδύοντας 5,6 εκατομμύρια δολάρια, ποσό πολύ μικρότερο από όσα δαπάνησαν OpenAI και Google για αντίστοιχα μοντέλα. Ειδικοί εκτιμούν ότι η ποιότητα των απαντήσεων του DeepSeek υποδηλώνει εκπαίδευση με δεδομένα από το GPT-4, κάτι που αν ισχύει, θα αποτελεί σοβαρή παραβίαση των κανόνων της OpenAI.

Πηγές του κλάδου αναφέρουν ότι τόσο στην Κίνα όσο και στις ΗΠΑ, πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν δεδομένα από κορυφαίες πλατφόρμες AI, οι οποίες έχουν επενδύσει σημαντικά στην εκπαίδευση μοντέλων που παράγουν φυσικότερες και πιο ανθρώπινες απαντήσεις.

close menu