Διάστημα

OroraTech και ICEYE κατασκευάζουν νέους ελληνικούς μικροδορυφόρους, αξίας 55 εκατ. ευρώ

Οι εταιρείες OroraTech και ICEYE θα υπογράψουν με την κυβέρνηση δύο νέες συμβάσεις για την ανάπτυξη μικροδορυφόρων ελληνικής κυριότητας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Οι συμβάσεις προβλέπονται στο πλαίσιο του ευρύτερου ελληνικού διαστημικού προγράμματος που περιλαμβάνει την κατασκευή συνολικά 13 μικροδορυφόρων έως το 2026.

Η OroraTech, η οποία έχει ήδη συμφωνία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Ανίχνευσης Δασικών Πυρκαγιών, θα αναλάβει ένα από τα νέα έργα, με προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη σύμβαση, αξίας 30 εκατ. ευρώ, θα υπογραφεί με την ICEYE, μια εταιρεία με εξειδίκευση στη χρήση μικροδορυφόρων για παρατήρηση της Γης.

Αυτές οι νέες συμφωνίες έρχονται να προστεθούν στην ήδη υπάρχουσα συνεργασία της Ελλάδας με τη βρετανική εταιρεία Open Cosmos για την κατασκευή επτά μικροδορυφόρων παρατήρησης Γης, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, οι 13 μικροδορυφόροι θα κοστίσουν 200 εκατ. ευρώ και αναμένεται να προσφέρουν στην Ελλάδα νέες δυνατότητες επιτήρησης και αξιοποίησης δεδομένων από το Διάστημα μέχρι το 2026.

Η δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας

Η ελληνική διαστημική βιομηχανία αναπτύσσεται ραγδαία από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, με την υποστήριξη προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Η επένδυση της Ελλάδας σε αυτά τα προγράμματα φέρνει σημαντικές επιστροφές, καθώς εγχώριες εταιρείες αναλαμβάνουν έργα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξή τους.
Από το 2020 έως το 2023, η βιομηχανία σημείωσε σημαντική άνοδο του τζίρου, φτάνοντας τα 425 εκατομμύρια ευρώ το 2023, σε σύγκριση με τα 230 εκατομμύρια ευρώ το 2020, με μέση ετήσια αύξηση άνω του 20%.

Η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), που εκπροσωπεί τον κλάδο, σημείωσε αύξηση των μελών της κατά 20% τα τελευταία πέντε χρόνια, φτάνοντας τις 55 εταιρείες. Παράλληλα, το εξειδικευμένο προσωπικό αυξήθηκε κατά 30%, αντανακλώντας τη γενικότερη ανάπτυξη της βιομηχανίας. Νέες startups εντάχθηκαν στην αγορά, καθώς πολλοί νέοι επιχειρηματίες βλέπουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η διαστημική τεχνολογία.

Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΒΙΔΙΤΕ, Θανάσης Πότσης, η ελληνική διαστημική βιομηχανία εξελίσσεται παράλληλα με τις διεθνείς τάσεις, ενισχύοντας τις τεχνολογικές της δυνατότητες και προσφέροντας ανταγωνιστικά προϊόντα στη διεθνή αγορά. Η EFA Group είναι μια από τις ελληνικές εταιρείες που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να διαπρέψουν διεθνώς, ανοίγοντας τον δρόμο για άλλες εταιρείες και συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Οι διαστημικές εφαρμογές έχουν πολλές διαφορετικές χρήσεις, από την κλιματική αλλαγή μέχρι την άμυνα και την ασφάλεια, τη ναυτιλία και την αυτοκινητοβιομηχανία, γεγονός που δημιουργεί πολλές νέες ευκαιρίες για την ελληνική βιομηχανία.

close menu