Σε μια εποχή όπου οι καταστροφές και οι κρίσεις επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο τις κοινωνίες, με αυξανόμενη ένταση και πολυπλοκότητα, η ανάγκη για ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ. Η παροχή προηγμένων υπηρεσιών φροντίδας και υγείας, που μπορούν να εξασφαλίσουν μόνο οι σύγχρονες τεχνολογίες και τα εξελιγμένα συστήματα πολιτικής προστασίας, είναι πλέον απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων.
Σε μία κρίσιμη στιγμή για τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, η ερευνητική ομάδα Ι-SENSE του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) συνεισφέρει προσφέροντας σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις που σκοπό έχουν να επαναστατικοποιήσουν στον τρόπο διαχείρισης περιστατικών μαζικών τραυματισμών. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα αναπτύσσει μία καινοτόμα συσκευή και μία έξυπνη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που επιτρέπουν σε ιατρούς και μη ιατρικό προσωπικό πρώτων βοηθειών να βελτιώσουν τις διαδικασίες διαλογής και προνοσοκομειακής φροντίδας, προσφέροντας ταυτόχρονα αυξημένη επίγνωση της κατάστασης και ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των πρώτων ανταποκριτών και των τραυματιών σε καταστάσεις κρίσης.
Η συσκευή διαλογής και η εφαρμογή κινητού αποτελούν ένα χαμηλού κόστους, ολοκληρωμένο και προσαρμοσμένο σύστημα που προσφέρει μία νέα παραδειγματική προσέγγιση στην υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια περιστατικών μαζικών τραυματισμών. Η λύση ενσωματώνει έναν συνδυασμό βραχιολιού για τους τραυματίες και τους διασώστες, τα οποία επικοινωνούν ασύρματα με τους πρώτους ανταποκριτές μέσω Bluetooth και NFC με ένα smartphone, το οποίο διαθέτει την εφαρμογή διαλογής. Το σύστημα αυτό επιτρέπει στους πρώτους ανταποκριτές να επικοινωνούν πληροφορίες όπως μετρήσεις ζωτικών σημείων, αναγνώριση ασθενών και κατάσταση της κρισιμότητας της υγείας τους.
Συσκευή Διαλογής Θυμάτων: Μια καινοτόμος φορητή λύση
Η βασική έκδοση της συσκευής διαλογής είναι εξοπλισμένη με ακριβείς και αξιόπιστους αισθητήρες για τη μέτρηση βασικών παραμέτρων υγείας, όπως πίεση αίματος, θερμοκρασία σώματος, καρδιακός ρυθμός, αναπνευστική συχνότητα, , κορεσμός οξυγόνου στο αίμα κ.α. Επιπλέον, ενσωματώνει ηλεκτρονικά βοηθητικά συστήματα για την αποθήκευση, επεξεργασία και μετάδοση των δεδομένων, εξασφαλίζοντας ότι οι πληροφορίες είναι πάντα διαθέσιμες για τους πρώτους ανταποκριτές.
Η συσκευή είναι σχεδιασμένη να είναι μικρών διαστάσεων, ανθεκτική, αδιάβροχη και με μακρά διάρκεια ζωής μπαταρίας. Επίσης υποστηρίζει την αναγνώριση QR code για συμβατότητα με τα υπάρχοντα συστήματα, ενώ η ενσωμάτωσή της με την εφαρμογή διαλογής επιτρέπει την άμεση επικοινωνία μεταξύ των πρώτων ανταποκριτών και των ασθενών.
Εφαρμογή Κινητού: Μια σημαντική Διευκόλυνση στο Έργο των Πρώτων Ανταποκριτών
Η εφαρμογή κινητού (διαθέσιμη για iOS και Android) επιτρέπει στους πρώτους ανταποκριτές να παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση υγείας του ασθενούς – στοιχεία τα οποία ανανεώνονται κάθε 30”-, να αποστέλλουν εντολές και να οργανώνουν την παροχή φροντίδας με ακρίβεια. Με τη δυνατότητα παρακολούθησης της κατάστασης των ασθενών, της διαλογής των περιστατικών, καθώς και της οργάνωσης της μεταφοράς τους, οι χρήστες είναι σε θέση να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τις διαδικασίες και να παρέχουν άμεσα και οργανωμένα την απαραίτητη βοήθεια ενώ παράλληλα όλες οι πληροφορίες μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο στο επιχειρησιακό κέντρο ελέγχου, ακόμα και αν είναι σε μεγάλες αποστάσεις. Η εφαρμογή ψηφιοποιεί τους παραδοσιακούς τρόπους διαλογής, ενισχύοντας τους με πληροφορίες αξίας για το ιατρικό προσωπικό, ενώ παρέχει στους υπεύθυνους της διαχείρισης κρίσεων μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης μέσω μιας εύχρηστης και γρήγορης διεπαφής.
Βελτιωμένη Κατανόηση και Συνεργασία
Η ολοκληρωμένη αυτή καινοτόμα λύση στο σύνολό της ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων ομάδων ανταπόκρισης, των τραυματιών και των φορέων διαχείρισης κρίσεων, συνεισφέροντας στη δημιουργία ενός κοινό επιχειρησιακού πλάνου για την ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται από τις συγκεκριμένες τεχνολογίες και την δράση αντιμετώπισης της κατάστασης. Το σύστημα εν τέλει προσφέρει στρατηγική, ουσιαστική και επιχειρησιακή καθοδήγηση, επιτρέποντας στους υπεύθυνους να παρακολουθούν την εξέλιξη του περιστατικού και να ενεργούν αναλόγως με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα.
Το Ευρωπαϊκό Έργο NIGHTINGALE
Οι ανωτέρω τεχνολογίες εντάσσονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου NIGHTINGALE, το οποίο στόχο έχει να αναπτύξει, δοκιμάσει και επικυρώσει ένα καινοτόμο και ενσωματωμένο σύνολο εργαλείων για την ανταπόκριση σε ιατρικά επείγοντα περιστατικά [Novel Integrated Toolkit for Emergency Medical Response (NIT-MR)] το οποίο διασφαλίζει την αναβαθμισμένη υποστήριξη της ζωής πριν την εισαγωγή σε νοσοκομείο και την αναβαθμισμένη διαλογή θυμάτων/ασθενών (triage).
Το NIT-MR έχει ήδη διατεθεί στις προαναφερθείσες υπηρεσίες και φορείς για την εκτεταμένη δοκιμή και επικύρωσή του όπως και για την εκπαίδευση σε αυτό μέσω ενώ πλούσιου προγράμματος εκπαίδευσης και δοκιμών σε 5 στρογγυλές τράπεζες (Round Tables), 2 δοκιμές επί χάρτου (Table Top Exercises), 1 άσκηση μικρής κλίμακας (Small Scale Exercise) διαδικασιών ενσωμάτωσης σε περιβάλλον εργαστηρίου αλλά και 2 ασκήσεις πλήρους κλίμακας (Full Scale Exercise). Πρόσφατα ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δεύτερη άσκηση μεγάλης κλίμακας (2nd Full Scale Exercise) του έργου στη Σαβόνα της Ιταλίας σε ένα ρεαλιστικό αλλά ελεγχόμενο περιβάλλον, μέσω δύο προσομοιωμένων περιστατικών μαζικών τραυματισμών: τις συνέπειες μιας φυσικής καταστροφής και μιας έκρηξης. Οι εταίροι του έργου συμμετείχαν στην άσκηση μαζί με μια ποικιλόμορφη ομάδα εθελοντών (υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, πυροσβέστες, αστυνομικοί), δοκιμάζοντας την αποτελεσματικότητα των τεχνολογιών του έργου στις περιπτώσεις προσομοίωσης. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν τα εργαλεία για να εκτελέσουν διαλογή και να διαχειριστούν τους μαζικούς τραυματισμούς, παρέχοντας ανατροφοδότηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εργαλείων στη συμβολή τους στη διαδικασία προνοσοκομειακής περίθαλψης και στην ενίσχυση της συντονισμένης δράσης απόκρισης και της αποδοτικότητας των εμπλεκόμενων μερών.
Το έργο έχει διάρκεια 3 ετών και 4ων μηνών και στην επίτευξη των στόχων του συνδράμουν 23 εταίροι ανά την Ευρώπη.
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον συντονιστή του έργου Δρ. Άγγελο Αμδίτη, Research and Development Director του ΕΠΙΣΕΥ μέσω της διεύθυνσης email: [email protected]. Για να μένετε πάντα ενήμεροι για τα νέα του έργου επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του https://www.nightingale-triage.eu/.