Παρά το αυξημένο αρχικά ενδιαφέρον, μόλις δύο εταιρείες κατέθεσαν τελικά πρόταση για το έργο Ultra Fast Βroadband το οποίο φιλοδοξεί να αναπτύξει δίκτυο οπτικών ινών στην περιφέρεια της χώρας και σε σημεία που δεν καλύπτουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Προσφορά για το έργο κατέθεσαν οι Όμιλος ΟΤΕ και η κοινοπραξία των εταιρειών Grid Telecom με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου το οποίο έχει προϋπολογισμό 870 εκατ. ευρώ, το Ultra Fast Broadband δημιουργεί περισσότερες από 750.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps και στοχεύει στην επιτάχυνση της επίτευξης των στόχων συνδεσιμότητας του ευρωπαϊκού σχεδίου της «Κοινωνίας των Gigabit».
Ο ΟΤΕ και η ένωση εταιρειών Grid Telecom – Τέρνα Ενεργειακή διεκδικούν τις επτά γεωγραφικές περιοχές (lots) που έχουν καθοριστεί στο σύνολο της χώρας. Κάθε lot έχει παρόμοιο προϋπολογισμό (περίπου 100 εκατ. ευρώ ή καθεμία) και περίπου τον ίδιο αριθμό εκτιμώμενων συνδέσεων (περίπου 110-120 χιλιάδες συνδέσεις η καθεμία). Οι διαγωνιζόμενοι υπέβαλαν ενιαία προσφορά για το σύνολο των επτά γεωγραφικών ζωνών του έργου δηλώνοντας τον μέγιστο αριθμό ζωνών που προτίθενται να αναλάβουν. Με βάση την προκήρυξη του έργου, σε κάθε έναν ανάδοχο μπορούν να ανατεθούν κατ΄ ανώτατο 3 γεωγραφικές ζώνες. Αυτό σημαίνει πως λόγω της “ελάχιστης” κατάθεσης προσφορών από μόλις 2 ενδιαφερόμενους, μετά την ανάθεση των ζωνών, θα υπάρξει μια ζώνη χωρίς ανάδοχο.
Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να τρέξει άμεσα η διαδικασία ώστε οι ανάδοχοι να έχουν αναδειχθεί πριν από την εκπνοή του έτους. Η φάση της κατασκευής των δικτύων θα διαρκέσει έως και 36 μήνες.