Η Check Point Software Technologies Ltd., κορυφαίος πάροχος πλατφόρμας κυβερνοασφάλειας που τροφοδοτείται από AI και παρέχεται από το cloud, τονίζει τη σημασία του εξοπλισμού της σημερινής νεολαίας με δεξιότητες κυβερνοασφάλειας σε ανερχόμενες τεχνολογίες όπως AI, ML, IoT, ακόμη και Quantum Computing. Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι μελλοντικοί εργαζόμενοι στον τομέα της κυβερνοασφάλειας θα διαθέτουν τις σχετικές δεξιότητες και γνώσεις και θα είναι προετοιμασμένοι να χειριστούν και να αποτρέψουν τις ολοένα και πιο εξελιγμένες κυβερνοεπιθέσεις στο μέλλον.
Η Παγκόσμια Ημέρα Δεξιοτήτων Νέων γιορτάζεται στις 15 Ιουλίου για να αναγνωρίσει την αξία του εξοπλισμού των νέων με τα εργαλεία που χρειάζονται για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα, καθώς και τη διατήρηση της ανάπτυξης. Μεταξύ των μυριάδων δεξιοτήτων που διαμορφώνουν το μέλλον, η κυβερνοασφάλεια ξεχωρίζει ως κρίσιμος τομέας τόσο για τις ατομικές φιλοδοξίες σταδιοδρομίας όσο και για τη συλλογική ψηφιακή ασφάλεια. Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία αγγίζει κάθε πτυχή της ζωής μας, η κατανόηση και ο έλεγχος της κυβερνοασφάλειας δεν είναι μόνο πλεονέκτημα, αλλά κρίνεται απαραίτητη.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει φέρει καλύτερη συνδεσιμότητα, περισσότερη άνεση και πολλές ευκαιρίες στους νέους. Καθώς οι παλαιότερες γενιές προχωρούν προς τη συνταξιοδότηση, το ψηφιακά εγγενές νεότερο εργατικό δυναμικό θα πρέπει να κυριαρχήσει σε τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και το blockchain, που γίνονται πλέον αναπόσπαστο μέρος του εταιρικού κόσμου. Αυτό περιλαμβάνει και την κατανόηση των τρωτών σημείων που αυτές οι τεχνολογίες εισάγουν και την ευθύνη για την προστασία τους.
Οι κυβερνοαπειλές, από παραβιάσεις δεδομένων μέχρι επιθέσεις ransomware, αυξάνονται σε όγκο και πολυπλοκότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Check Point Software Technologies, οι οργανισμοί στην Ελλάδα δέχονται κατά μέσο όρο 1.085 κυβερνοεπιθέσεις την εβδομάδα τους τελευταίους έξι μήνες. Καθώς περνάμε περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο, η προστασία των ευαίσθητων πληροφοριών γίνεται υψίστης σημασίας.
Δεν είναι μόνο από φόβο ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε τους νέους να κατανοήσουν τα πλεονεκτήματα της κυβερνοασφάλειας. Η βιομηχανία ανθεί και είναι ώριμη με ευκαιρίες σταδιοδρομίας που καλύπτουν κάθε άτομο, ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνικότητα ή τις περιστάσεις τους. Το κλειδί εδώ είναι να ενδυναμώσουμε την επόμενη γενιά με τις δεξιότητες που χρειάζονται για να προστατευτούν από κυβερνοαπειλές που δεν γνωρίζουμε καν ότι υπάρχουν ακόμα.
Ζήτηση για future-proofed δεξιότητες
Ο κόσμος αλλάζει με ταχείς ρυθμούς. Η πρώτη Βιομηχανική Επανάσταση διήρκεσε περισσότερα από 80 χρόνια και όμως η Βιομηχανία 4.0, η οποία ξεκίνησε τον 21ο αιώνα, έχει επιφέρει περισσότερες τεχνολογικές εξελίξεις από οποιαδήποτε άλλη εποχή. Προηγουμένως, οι εργαζόμενοι έπρεπε να κατανοήσουν στοιχειώδεις ψηφιακές διαδικασίες, όπως υπολογιστικά φύλλα και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το εργατικό δυναμικό του αύριο θα πρέπει επίσης να κατέχει εξελιγμένα συστήματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain, η κβαντική υπολογιστική και η μηχανική μάθηση. Αυτά θα γίνουν ο κανόνας και είναι σημαντικό οι νεότερες γενιές να γνωρίζουν πώς λειτουργούν και, ως εκ τούτου, πώς μπορούν να αξιοποιηθούν.
Φιλοδοξίες σταδιοδρομίας στην κυβερνoασφάλεια
Η ζήτηση για επαγγελματίες κυβερνοασφάλειας αυξάνεται. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) υπάρχει παγκόσμια έλλειψη ή περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι και η αγορά κυβερνοασφάλειας παγκοσμίως προβλέπεται να αυξηθεί κατά 7,92% μεταξύ 2024-2029. Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται στην αυξανόμενη εξάρτηση από τις ψηφιακές υποδομές και στην αντίστοιχη ανάγκη προστασίας τους από κυβερνοαπειλές.
Μια καριέρα στο χώρο της κυβερνοασφάλειας έρχεται σε πολλές μορφές και απαιτεί διαφορετικές δεξιότητες. Ανάλογα με το επίπεδο πολυπλοκότητας και τα προσόντα, οι επιλογές περιλαμβάνουν αναλυτές ασφαλείας, μηχανικούς, δοκιμαστές διείσδυσης, ανταποκριτές περιστατικών ή ηθικούς χάκερ. Τώρα, υπάρχει μια σειρά από εντελώς νέες σταδιοδρομίες που βασίζονται ειδικά σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το IoT και το 5G. Θέσεις όπως αυτές των Cyber Risk IoT Manager και Cyber Security AI Researcher έχουν εισαγάγει ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο δεξιοτήτων όπου ο εργαζόμενος πρέπει να κατανοήσει πώς οι αλγόριθμοι και τα πρότυπα συμπεριφοράς επηρεάζουν τις αποφάσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κενά ασφαλείας.
Η προσέλκυση νέων προσλήψεων σε αυτούς τους ρόλους μπορεί να είναι πρόκληση όταν χρησιμοποιούνται παραδοσιακές εκπαιδευτικές μέθοδοι. Οι σύγχρονες δεξιότητες που απαιτούνται επιβάλλουν μια επανεξέταση του τρόπου διδασκαλίας. Για παράδειγμα, η χρήση της εικονικής πραγματικότητας (VR) ή του gamification μπορεί να προσφέρει μια πρακτική αντίληψη για τον αντίκτυπο μιας κυβερνοεπίθεσης και τα μέτρα άμυνας που πρέπει να ληφθούν. Ομοίως, μια διαδραστική άσκηση, όπως ένα Hackathon, που φέρνει τους συμμετέχοντες μαζί για συνεργασία στον προγραμματισμό λογισμικού, μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Ένα παράδειγμα είναι το Check Point SecureAcademy, το οποίο προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικό περιεχόμενο, όπως τα μαθήματα προσομοίωσης HackerPoint. Αυτά βοηθούν στην ενίσχυση των γνώσεων των μαθητών σχετικά με την κυβερνοασφάλεια και καθιστούν την εκμάθηση πιο διασκεδαστική και συναρπαστική, χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά που μοιάζουν με παιχνίδι, αντί να βασίζονται αποκλειστικά σε βιβλία. Αυτές οι σύγχρονες μέθοδοι όχι μόνο αυξάνουν το ενδιαφέρον, αλλά και κάνουν την εκπαίδευση πιο αποτελεσματική και ελκυστική για τη νέα γενιά.Ενδυνάμωση της επόμενης γενιάς
Είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε πώς ο εξοπλισμός των νέων με δεξιότητες κυνερνοασφάλειας τους δίνει τη δυνατότητα να πλοηγηθούν και τελικά να διαμορφώσουν τον ψηφιακό κόσμο με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση. Αυτό σημαίνει μείωση των εμποδίων εισόδου στο εργατικό δυναμικό για τους νέους επαγγελματίες.
Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι κυβερνήσεις και οι ηγέτες της βιομηχανίας πρέπει να συνεργαστούν για να ενσωματώσουν προγράμματα σπουδών κυβερνοασφάλειας στην εκπαίδυση και να παρέχουν προσβάσιμες ευκαιρίες κατάρτισης για όλους. Για παράδειγμα, εταιρείες όπως η Check Point συνεργάζονται με ακαδημαϊκά ιδρύματα για να παρέχουν στους φοιτητές πόρους και πιστοποιήσεις που τους προετοιμάζουν για την αγορά εργασίας μετά την αποφοίτησή τους. Προσφέρουν επίσης καλοκαιρινά προγράμματα ενώ σπουδάζουν και entry-level θέσεις για όσους ξεκινούν μια καριέρα στον κλάδο. Μπορεί επίσης να υπάρχουν επιλογές για μαθητεία ή πρακτική άσκηση που σας επιτρέπουν να κερδίζετε ενώ μαθαίνετε, μαζί με πρωτοβουλίες όπως bootcamp κωδικοποίησης, εργαστήρια κυβερνοασφάλειας και διαδικτυακά μαθήματα.
Με την προώθηση μιας κουλτούρας ευαισθητοποίησης και ικανότητας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, όχι μόνο προετοιμάζουμε τους νέους για ικανοποιητικές σταδιοδρομίες, αλλά και ενισχύουμε τις συλλογικές ψηφιακές άμυνες μας. Μπορούμε να θέσουμε τα θεμέλια για ένα ασφαλές και ευημερούν μέλλον, καθοδηγούμενο από μια νέα γενιά ατόμων με επίγνωση του κυβερνοχώρου.
Η διοίκηση τονίσει στην ανακοίνωσή της: «Καθώς γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Δεξιοτήτων Νέων, είναι ουσιαστικό να επικεντρωθούμε στην ενδυνάμωση της νέας γενιάς με τις απαραίτητες δεξιότητες για την πλοήγηση και την ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο του μέλλοντος. Η κυβερνασφάλεια δεν αποτελεί πλέον απλώς έναν τεχνικό τομέα, αλλά έναν κρίσιμο παράγοντα εμπιστοσύνης και καινοτομίας σε έναν συνεχώς συνδεδεμένο κόσμο. Μέσω της ενσωμάτωσης προηγμένης εκπαίδευσης στην κυβερνασφάλεια στα προγράμματα σπουδών μας και της παροχής προσβάσιμων ευκαιριών κατάρτισης με σύγχρονα μέσα μάθησης, όπως το gamification και τα hackathons, μπορούμε να εξοπλίσουμε τη νεολαία μας με τις απαραίτητες ικανότητες για την προστασία από νέες απειλές.
Όμως, η ανάπτυξη δεξιοτήτων δεν αρκεί – οι νέοι είναι οι αρχιτέκτονες του ψηφιακού μας μέλλοντος και με τη σωστή νοοτροπία, μπορούν να επιφέρουν μετασχηματιστικές αλλαγές. Πρέπει να τους προκαλέσουμε να σκεφτούν πέρα από τα παραδοσιακά μέτρα ασφαλείας και να καινοτομήσουν λύσεις που προβλέπουν και εξουδετερώνουν τις απειλές πριν αυτές προκύψουν. Προωθώντας μια κουλτούρα καινοτομίας και προληπτικής άμυνας στον κυβερνοχώρο, διασφαλίζουμε ότι οι νέοι μας είναι όχι μόνο έτοιμοι για τις προκλήσεις του σήμερα, αλλά έχουν επίσης τη δυνατότητα να δημιουργήσουν έναν ασφαλέστερο ψηφιακό κόσμο».