Πλήρης θα είναι η αναβάθμιση των νοσοκομείων της χώρας, χάρις στα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στόχος είναι μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια η ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση 80 νοσοκομείων που θα αλλάξει εντελώς την εικόνα τους. Προς την κατεύθυνση αυτή θα επενδυθούν πάνω από 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και περίπου τα άλλα μισά από το ΕΣΠΑ.
Πρώτη φάση εκσυγχρονισμού
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Ανάπτυξης, θα προχωρήσει άμεσα ένα νέο έργο που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση 68 νοσοκομείων συνολικού ύψους 262 εκατ. ευρώ. Το έργο, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκινά στο υφιστάμενο ΕΣΠΑ 2020-2014 και θα χρηματοδοτηθεί και από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 (έργο γέφυρα). Ό,τι μείνει αδιάθετο θα περάσει αυτόματα στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο. Σημείωσε μάλιστα ότι είναι εύκολο να καταστεί έργο-γέφυρα καθώς και το νέο ΕΣΠΑ προβλέπει έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και μάλιστα σε μεγαλύτερο ποσοστό από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ.
«Συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα απώλειας πόρων», συμπλήρωσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι το έργο άργησε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, εξαιτίας της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία δεν είχε πραγματοποιήσει καμία προετοιμασία για το σχετικό έργο. «Δυστυχώς, όταν παραλάβαμε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν είχε καθόλου ξεκινήσει η διαδικασία για το συγκεκριμένο πρόγραμμα από το υπουργείο Υγείας. Έτσι, χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια, ξεκινώντας από το μηδέν, για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες στο ΕΣΠΑ, ώστε να φτάσουμε σήμερα την ωρίμανση για να μπορεί το πρόγραμμα να ξεκινήσει».
«Εξοικονομώ… στα νοσοκομεία»
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα έργο «Εξοικονομώ… στα νοσοκομεία», καθώς οι λογαριασμοί του ρεύματος και φυσικού αερίου έχουν ξεφύγει. Όπως είπε η αν. υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μόνον ένα νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα, είχε τον περασμένο Δεκέμβριο λογαριασμό ρεύματος και φυσικού αερίου 200.000 ευρώ και τον επόμενο μήνα ο ίδιος λογαριασμός ανήλθε σε 500.000 ευρώ. «Είναι πολύ μεγάλη η ανάγκη της ενεργειακής αναβάθμισης. Ήταν και από πριν. Δηλαδή, και 200.000 ευρώ είναι πάρα πολύ μεγάλος λογαριασμός», είπε χαρακτηριστικά.
Προς την κατεύθυνση αυτή, αναμένεται να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πάνελ, να «θωρακιστούν» οι εξωτερικές όψεις των νοσοκομείων και παράλληλα θα ανακαινισθούν. Συγκεκριμένα η δράση θα περιλάβει αλλαγές κουφωμάτων, θερμομόνωσης των εξωτερικών επιφανειών, μονώσεις ταρατσών, αλλαγή λεβήτων, τοποθέτηση panels κ.ά.
Δεύτερη φάση εκσυγχρονισμού
Η δεύτερη φάση εκσυγχρονισμού αφορά στην ανακαίνιση 80 νοσοκομείων που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 317 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ επιπλέον, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, υπάρχουν άλλα 40 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων «Σωτηρία» και «Παπανικολάου». Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, «στην πραγματικότητα φτάνουμε τα 600 εκατ. ευρώ για υποδομές», και «αν προσθέσουμε και το «Σωτηρία» με το «Παπανικολάου» άλλα 40 εκατ. ευρώ είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό μόνο για υποδομές».
Οι περισσότερες από αυτές τις επενδύσεις θα ολοκληρωθούν μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια. Σύμφωνα με την αν. υπουργό Υγείας, μέσω των έργων ανακαίνισης του Ταμείου Ανάκαμψης, θα γίνει μια αναβάθμιση και σε θαλάμους, χειρουργεία, αίθουσες κ.ά. Όπως είπε η ίδια υπάρχουν νοσοκομεία που διαθέτουν θαλάμους με οκτώ κλίνες που δεν διαθέτουν εσωτερική τουαλέτα μέσα.
Τα έργα ανακαινίσεων/αναβαθμίσεων αυτού του είδους, που θα ξεκινήσουν από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) θα φέρουν σύντομα αποτελέσματα. «Θα έχουμε πολύ σύντομα στα επόμενα 2 – 3 χρόνια νοσοκομεία που θα έχουν καλές ξενοδοχειακές συνθήκες, νέα χειρουργεία, καλό εξοπλισμό. Έχουμε ήδη καινούριες μονάδες, άρα προχωράμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε όλη την αναβάθμιση των νοσοκομείων».
Πάντως οι δαπάνες αυτές, αποτελούν μόνον ένα μέρος αυτών που διατίθενται από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο τομέας υγείας θα αξιοποιήσει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του. Ήδη έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης τα έργα της ψυχιατρικής υγείας (55 εκατ. ευρώ), ο ψηφιακός ιατρικός φάκελος (278 εκατ. ευρώ), η μείωση του clawback (250 εκατ. ευρώ), η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (250 εκατ. ευρώ) κ.ά.