Δεν είναι λίγοι και λίγες που νομίζουν ότι αυτά που γίνονται και αυτά που κυρίως δεν γίνονται στις κάθε είδους «υλοποιήσεις» (στα «εκτελεστέα» και στα «αν»εκτέλεστα αναφέρομαι) περνάνε απαρατήρητα.
Κάθε άλλο!
Όσο κοντεύουν οι ημέρες για τις παραδόσεις των πρώτων βαρέων αναθέσεων της «ΚτΠ», τόσο και πληθαίνουν τα sms και οι ενημερώσεις του είδους «εκεί στο (όνομα φορέα) να δεις τι γίνεται! Η (όνομα αναδόχου) και οι (ονόματα υπεργολάβων) έχουν χάσει την μπάλα και τάχουν κάνει μαντάρα». Και να ξέρετε ότι δεν υπερβάλλουν οι ενημερώσεις μας.
Οπότε, δεν είμαστε οι μόνοι που καταγράφουμε τα τεκταινόμενα. They are watching you! Όπως θα έλεγε ο Τζακ Νίκολσον στους διαλόγους του Στήβεν Κίνγκ στην αξέχαστη «Λάμψη» του Στάνλεϋ Κιούμπρικ.
Και φυσικά δεν θα αρχίσουμε από ένα «ευκολάκι», που είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δημόσιο τομέα, όπου εκεί δεκάδες, αν όχι, εκατοντάδες εταιρείες και παράγοντες μας τάζουν «την Αρτα και τα Γιάννενα».
Ούτε με το άλλο «ευκολάκι», που είναι οι «υποδομές υπολογιστικού νέφους» του δημοσίου, όπου εκεί εκατοντάδες εκατομμύρια πηγαίνουν και θα πάνε σε εταιρίες, που είναι αρχικά λογικό, αλλά όχι στην ανάπτυξη υποδομών από τον ίδιο τον δημόσιο τομέα.
Και όπως και δήποτε δεν θα πιάσουμε (ακόμη) ένα άλλο «ευκολάκι», που είναι η κατάσταση στο «Σύζευξις», έργο το οποίο έχει πληρωθεί πολλαπλώς από τα δημόσια ταμεία στους (εσαεί) αναδόχους και μετά από είκοσι (20) χρόνια δεν λειτουργεί παρά τις φιλότιμές προσπάθειες της «ΚτΠ» και των πέριξ να παραδοθεί κάποτε. .
Ισως ξεκινήσουμε με τον «συνωστισμό» που καταγράφεται στην οδό Πειραιώς (λίγο πιο πάνω από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας), όπου και η έδρα της ΑΑΔΕ, η οποία όπως γνωρίζετε προκήρυξε το νέο Taxis, των 106 μυρίων, ποσόν που έχει προκαλέσει «συναγερμό» στους υποψηφίους (πραγματικούς και μη) ανάδοχους. Αυτό το έργο, όπως και το πρώτο Taxis (προκήρυξη του 1990), αποτελεί σπεσιαλιτέ του «παπα-γάλ(λ)ου», της σύγχρονης μετεξέλιξης του «(υ)ιού της πληροφορικής», που για τους παλαιότερους ήταν το απαραίτητο πρωινό έντυπο ανάγνωσμα (στην εφημερίδα «Επενδυτή»)με τον καφέ του Σαββάτου.
Μπορεί (Τι μπορεί; Φως, φανάρι είναι) η Κυβέρνηση να έχει ως μόνο στόχο της τις Ευρωεκλογές (και λογικό είναι) και πολλά μολύβια να έχουν κατέβει, όμως μετά τα (εκτιμώμενα) επινίκια ο ρυθμός υλοποίησης των παντός είδους έργων του RRF επανέρχεται δριμυτερότερος. Μόλις αναλάβει η νέα Διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιάσει δουλειά, το πρώτο που θα δει είναι το RRF. Kαι τότε θα δούμε τις διαφορές μεταξύ «εκτελεστέου» και «αν-εκτέλεστου.
Όπως καταλαβαίνετε η περίοδος ανοχής για τα «ξεκινήματα» των ψηφιακών έργων του RRF έχει τελειώσει. Και εμάς δεν μας αρκούν τα εξαιρετικά «πινακάκια» των έργων στην πλατφόρμα erga.gov.gr. Αυτά να τα δουν οι «καρτουνίστες» που με τα «tool boxes» φτιάχνουν (ακόμη) «digital games» παρωχημένης τεχνολογίας. Εμείς θα θέλαμε να ξέρουμε τους αναδόχους των έργων, πόσο τοις εκατό από αυτά υλοποιήθηκε, ποια μέρη είναι υπό υλοποίηση και φυσικά πότε θα παραδοθούν τα έργα με βάση το ρυθμό υλοποίησης.
Ζητάμε πολλά?
Προφανώς!
Και μια που τόφερε η κουβέντα, επειδή δεν είναι λίγοι οι «ανάδοχοι» γνωστών και μη εξαιρετέων πλατφορμών, στις οποίες «εδώ πατάς και εκεί βρίσκεσαι», καλό θα είναι να ανακοινώνονται ποιοι είναι οι «δράστες» και η αξία των αναθέσεων. Και αυτό γιατί έχουμε ακούσει (και δεν χρειάζονται διαψεύσεις) για πολλά χιλιάρικα για αναπτύξεις «πλατφορμών», που είναι μόνο «κόπυ πάστε» κειμένων και οδηγιών χρήσης για τους πολίτες.
Πήρατε μία γεύση για τα «εκτελεστέα» και τα «ανεκτέλεστα», που θα ξεκινήσουν από Δευτέρα εν όψει και του καλοκαιρινού καύσωνος.
Μέχρι τότε εμείς οι Πειραιώτες απολαμβάνουμε τον θρίαμβο που επιτελέστηκε στην Αγία Σοφία της ΑΕΚ (ο επόμενος θρίαμβος θα τελεστεί στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό) και προετοιμαζόμαστε ψηφίσουμε τα δέοντα στις Ευρωεκλογές της Κυριακής.
ΤΑ TIPS ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓIΟΥ ΣΩΣΤΗ! ΕΡΓΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΕ ΑΝΑΔΟΧΟ ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Τα θαύματα του Αγίου Σώστη συνεχίζονται!
Έργο κατάρτισης κατακυρώθηκε σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Με τη δεύτερη διεκδικήτρια εταιρεία με αντικείμενο την κατάρτιση (από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα) να μένει εκτός και τους «ψιθυριστές» να αναλαμβάνουν υπηρεσία.
Και τι δεν ακούστηκε.
Ότι «τάχουν κανονίσει. Η «τάδε» (για την αποκλεισμένη μιλάμε) θα πάρει άλλο έργο και κατέβηκε για «ξεκάρφωμα», για να το δώσουν εκεί που συμφωνήθηκε». Ότι, . . . Ότι, . . . ότι!
Όμως επειδή είμαστε αγύριστα κεφάλια, δεν πιστεύουμε ότι στα ανώτερα κυβερνητικά και θεσμικά κλιμάκια αυτές οι συνεννοήσεις παίζουν. Αυτά, αν γίνονται (που γίνονται), αφορούν στην ίδια την πιάτσα. Όμως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όσο και να λέγεται ότι κάνει διατεταγμένη υπηρεσία, έχει δημιουργήσει συναγερμό στην ευρύτερη ΑηΣηΤη πιάτσα και ήδη ακούγονται τα πρώτα ονόματα εταιρειών, που μπήκανε στην «μπλακ λιστ». Έτσι η γραμμή «να τηρούνται τα προσχήματα», μπορεί και να έχει δοθεί στους διεκδικητές για να κατεβαίνουν ποια δύο – δύο για «ξεκάρφωμα».
Να δούμε στα επόμενα έργα τι θα γίνει και εκεί θα γελάσουμε. Εμείς σίγουρα τελευταίοι.
ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ «ΓΕΝΕΤΙΚΗ» ΚΑΙ ΤΗΝ «ΓΕΝΕΤΗΣΙΑ»ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
Ειλικρινά δεν πίστευα στα μάτια μου. Τα διάβαζα, τα ξαναδιάβαζα, τα ματαξαναδιάβαζα τα άρτι αφιχθέντα Δελτία Τύπου μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας Ψηφιακής Ασφάλειας και ζήτησα την βοήθεια των συνεργατών μου, καθώς έχω μεν 10/10 όραση αλλά με γυαλιά, να μου διαβάσουν τα δύο Δελτία Τύπου κορυφαίων (όντως) πολυεθνικών εταιρείας η μία ψηφιακής (Αν)ασφάλειας και η άλλη επιχειρηματικού λογισμικού.
Το μεν πρώτο μιλούσε για «Γενετική» Τεχνητή Νοημοσύνη, η με δεύτερο για «Γενετήσια» Τεχνητή Νοημοσύνη, θέλοντας και οι δύο να (παρ)ερμηνεύσουν τον όρο «Generative» AI.
Όπως καταλαβαίνετε σε πολύ λίγο, που θα έχει «θεριέψει» η GenΑΙ, θα (παρα)μιλάμε για δεν ξέρω κι εγώ πόσες ΑΙ, που θα έχουμε στην καθημερινότητά μας. Εδώ χρειάζεται άμεσα η παρέμβαση της Επιτροπής Στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη (έχουμε και τέτοια Επιτροπή), που θα πρέπει να ορίσει την απόδοση στα ελληνικά όρων, που ήδη βγάζουν μάτια από την αδόκιμη προσέγγιση των «μεταφραστών» στις πολυεθνικές εταιρείες, που πετάνε τα κείμενα στον «τρανσλέητορ» κι όπoιον πάρει ο Χάρος.
«Μπάη δεν γουέη» άλλο Generative, άλλο Γενετικός και άλλο Γενετήσιος
Μην τρελαθούμε!
Και κάτι τελευταίο για τα Δελτία Τύπου που «εκτοξεύονται» ανηλεώς: Δεν μπορεί να διαβάζω «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το πιο καυτό ζήτημα στο σύμπαν»!
Καταλαβαίνετε γιατί!
Θα επανέλθουμε λίαν συντόμως για όσες «κομπανίες» έχουν ξαποστείλει τα στελέχη τους να κυκλοφορούν στους διαδρόμους Φορέων του Δημοσίου, στα ασανσέρ ορόφων κτηρίων πέριξ του Αγίου Σώστη και με αφορμή και την Τεχνητή Νοημοσύνη να τόχουν «τερματίσει».
ΗΡΘΕ ΤΟ «ΟΜΕΝ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η σειρά «έξυπνων» φορητών υπολογιστών, η Omen της ΗΡ, ήρθε στην Ελλάδα. Είναι τα πρώτα smart PC’s με εξαιρετικές δυνατότητες, ειδικά στο gaming αλλά και στους τομείς της ειδικής χρήσης. Αποτελούν τη νέα γενιά υπολογιστών που θα κάνουν την διαφορά από τώρα και στο εξής, καθώς τα smart PC’s «αποστρατεύουν» τις «παλιοσειρές» των συμβατικών υπολογιστών για παλιοσίδερα.
Στην φωτό ο εκπρόσωπος του παπα-γάλ(λ)λου επί του ορατού κόσμου με δύο χαριτόβρυτα Cosplay (Catilyn και Star Guardian Akali, χαρακτήρες από το παιχνίδι League of Legends), ιδεατές προσωπικότητες στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης, στη χθεσινή εξαιρετική παρουσίαση της σειράς Οmen.