Η ΚτΠ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΔΙΣ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ «ΠΑΝΙ ΜΕ ΠΑΝΙ»
Κι όμως η εταιρεία που μοιράζει δισεκατομμύρια (με τις γνωστές διαγωνιστικές διαδικασίες βεβαίως-βεβαίως) είναι πανί με πανί και κάθε χρόνο πασχίζει να τα φέρει τσίμα – τσίμα για να μην κάνει στάση πληρωμής της μισθοδοσίας της.
Ελάχιστοι, πλην του προσωπικού, ελαχίστων της αγοράς και μερικών της Κυβέρνησης και ημών των ιδίων, γνωρίζουν ότι η «ΚτΠ» Μ.Α.Ε κάθε χρόνο, μα κάθε χρόνο, «επαιτεί» στο υπουργείο Οικονομικών για να πάρει έγκαιρα τον προϋπολογισμό της (αρκετές φορές όχι ολόκληρο) για να πληρώσει «φως, νερό, τηλέφωνο» και φυσικά τις μισθοδοσίες και προφανέστατα όχι υπερωρίες, τις οποίες το προσωπικό τις κάνει «για την ψυχή του».
Αυτά τα λέμε, καθώς όλοι που περνάτε από τα γραφεία της ΚτΠ ανεξαρτήτως ορόφων, ξεχνάτε ότι το «μαγαζί» από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα και δεν ξέρω για πόσο καιρό ακόμη «ζει ένα δράμα». Και κανείς, πλην ελαχίστων, ούτε της κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένης, δεν ασχολείται με αυτό το εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα.
Δηλαδή η «ΚτΠ» ως ΑΕ του Δημοσίου είναι επιβεβλημένο να ενταχθεί στον τακτικό προϋπολογισμό.
Αν τελικά η Κυβέρνηση την θεωρεί, ως απαραίτητο φορέα για την λειτουργία του. Και μπορεί στα λόγια να την θεωρεί;!, αλλά εδώ και δεκαετίες οι κυβερνώντες (κάθε κυβέρνησης) κομπάζουν για την αναγκαιότητα και τη συμβολή της ΚτΠ, αλλά να την βάλλουν στον κρατικό προϋπολογισμό δεν το κάνουν.
Γι΄ αυτό και εμείς ξεκινάμε “ανένδοτο” γι’ αυτό τον σκοπό και όποιος πρόθυμος (από αυτούς που παίρνουν τα εκατομμύρια) να δούμε αν θα μας ακολουθήσει .
ΤΑ TRANFORMERS ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΠΟΥΛΙΑΔΗ ΚΑΙ ALTEC ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ
Ανδρώθηκαν στις εποχές που τα σκυλιά τα έσερναν με τα λουκάνικα. Όπως και τώρα. Επέζησαν των τεκτονικών καταστροφών του Χρηματιστηρίου και επιβίωσαν μέχρι σήμερα, καθότι «σκληρά φιστίκια» και γι΄ αυτό οφείλουμε και ένα «ρησπέκτ». Μιλάμε για στελέχη που είχαν τον δημόσιο (κυρίως) τομέα των «επίχρυσων» εταιρειών του Χρηματιστηρίου, που σήμερα δεν υπάρχουν πια. Αυτών των εταιρειών που είχαν, ελέω του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ (ωραία χρόνια), προνομιακές «άκρες» στο Δημόσιο και φρόντισαν να τις διατηρήσουν. Αυτά τα στελέχη, δικτυωμένα πλέον σε χαμηλομεσαία επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης (ανάλογα με την κυβέρνηση ανέβαιναν και παραπάνω) έφτιαξαν προ ολίγων ετών τις «ΙΚΕ» τους (εύγε και μπράβο!) και μπήκαν στην πιάτσα με υπηρεσίες συντήρησης και «ψιλό» ανάπτυξης εφαρμογών, κυρίως σε παλαιά συστήματα (αυτά που λέμε legacy), τα οποία ζούσαν (ίσως να «ζουν» ακόμη) μέχρι και πρόσφατα στο Δημόσιο.
Αυτές οι ΙΚΕ είναι εκείνες που αποκαλούμε σήμερα «transformers».
Για τους νεότερους που απορούν, καθώς δεν έχουν απολύτως καμία σύνδεση με το ένδοξο παρελθόν της ΑηΣηΤη πιάτσας (και αυτό είναι μέγα πρόβλημα) μιλάμε για (μέχρι πρότινος ενεργά) main frames της ΙΒΜ, της Βull, ακόμη της Unisys και της CDC (τα DEC έφυγαν νωρίτερα). Και μην αναρωτιούνται οι «νεότευκτοι» πληροφορικάριοι «είναι ποτέ δυνατόν στην εποχή του cloud και της AI να έχουμε main frames;», γιατί θα τους ενημερώσω ότι πριν μερικά (όχι πολλά) χρόνια οι άδειες οδήγησης «έτρεχαν» σε ένα «σύστημα» της Bull στο υπουργείο Μεταφορών, όμοιο του οποίου δεν υπήρχε πουθενά κόσμο.
Μην θυμηθώ τα Main Frames σε παλιομοδίτικα υπουργεία όπως το πάλαι ποτέ Γεωργίας ή και τα mini’s ΙΒΜ AS/400 των εποχών Νίκου Χάμψα, Δημήτρη Πανάγου, Βαγγέλη Χαλκιαδάκη, τα DPS 6 του Ηλία Σαμοθράκη, και του μακαρίτη Μάρκου Βουτσίνου, τα CDC 4600 του Βαγγέλη Σιταρένιου την Oracle v.2 (του 1983 και επέκεινα) της Λίτσας Παναγιωτοπούλου με μεγαλοπελάτες το ΚΕΠΥΟ του Κώστα Μπούρα, του μακαρίτη Δημήτρη Τσότση, του Κώστα Κόγια και φυσικά του, Τότη Γεωργιάδη. Το ΚΥΗΚΥ της Δήμητρα Νίνου και του Φάνη Αναγνωστόπουλου. Τη Διεύθυνση Μηχανογράφησης του υπουργείου Γεωργίας του Βασίλη Ζωίδη και του Κώστα Τριανταφύλλου, για να μην πιάσουμε τα πιο «σύγχρονα» τμήματα πληροφορικής από το 2000 και μετά.
Τέτοια Transformers ζουν ανάμεσά μας (και καλώς ζουν), με μία διαφορά όμως.
Είναι υποχρεωμένα να σ έ β ο ν τ α ι το παρελθόν, αυτό που σήμερα τους επιτρέπει να ζουν τις οικογένειές τους και να έχουν μία θέση στον ήλιο της πληροφορικής που μεσουρανεί.
Και εδώ, προς το παρόν, τελειώνει η πρώτη αναφορά περί Transformers.
Η ΑΡΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ Ή ΠΩΣ ΤΑ ΣΕΝΓΚΟΪΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΕΛΙΚΑ . . . ΜΠΟΝΖΑΪ
Την Άρτα και τα Γιάννενα έταξε τον περασμένο Δεκέμβριο ο κ. Ευ. Κωνστ. Διευθύνων Σύμβουλος τεράστιας πολυεθνικής (στο εξωτερικό), εξ Άπω Ανατολής προερχόμενης, με αφορμή τη λειτουργία των νέων γραφείων της στην Ελλάδα (στα οποία ακόμη δεν έχουμε προσκληθεί) δήλωσε ότι στόχος για το ελληνικό παράρτημα είναι να επιτύχει ρυθμός ανάπτυξης στα 15% το 2023 (έχουμε 2024 ήδη) μέσα από την εξυπηρέτηση διεθνών οργανισμών (δεν τους ξέρουμε) και να γίνει εργοδότης που παρέχει ευκαιρίες καριέρας, δημιουργεί προστιθέμενη αξία και ενισχύει τις τοπικές οικονομίες στην Ελλάδα με στόχο τους 400 υπαλλήλους μέχρι το 2026 (ζήτημα αν έχει 40 φέτος, το 2024).
Δήλωσε επίσης ότι πρόθεση της ΑπωΑνατολικής εταιρείας είναι να επεκταθεί στην ελληνική Περιφέρεια βάζοντας ως προτεραιότητα τα Ιωάννινα, την Πάτρα και την Κρήτη (και τις τρεις περιοχές μαζί και όχι μία-μία) κάνοντας επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ μέχρι το 2026. (μέχρι στιγμής πληρώνει ενοίκια γραφείων). Δήλωσε επίσης ο κ. Ευ. Κωνστ. ότι «η Ελλάδα έχει μπει στο χάρτη των Data Center του Ομίλου μας», τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται δυναμικά η ΑπωΑνατολική εταιρεία.
Από όοοολα αυτά τα ανωτέρω εμείς δεν έχουμε ενημερωθεί για (απολύτως) τίποτα και ότι «η Αρτα και τα Γίαννενα» που έταξε ο κ. Ευ. Κωνστ. παραμένει στη σφαίρα του «ΘΑ».
Αν κάνουμε λάθος περιμένουμε (αποδεδειγμένη και τεκμηριωμένη) απάντηση (την οποία και θα δημοσιεύσουμε προφανώς) από γνωστό «πηαρτζήδικο», που ανάλαβε την (δια)σπορά των (αληθών?) ειδήσεων πριν στον εγχώριο Τύπο.
Ξαναλέμε.
Η ΑπωΑνατολική εταιρεία μας έταξε «λαγούς», «πετραχήλια», επενδύσεις και έργα πανύψηλα σαν τα «σενκόϊα» (τα υψηλότερα δένδρα στον κόσμο, ακόμη και στην Άπω Ανατολή). Μάλλον, όμως, τα σενγκόϊα εξελίχθηκαν σε . . .μπονζάϊ για να μην ξεφύγουμε από την φιλοσοφία της Απω Ανατολής.
ΠΕΡΙ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΑΖΗ ΜΙΧΑΗΛ
Μέγα θέμα των προγνωστολόγων και των μελλοντολόγων είναι που θα πάει μετά τον ΟΤΕ ο κ. Τσαμπάζης Μιχαήλ, ο κατά κόσμον Μιχάλης Τσαμάζ.
Το σάητ του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» τον θέλει να έχει κλείσει συμφωνία προσωπικά με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο για να τοποθετηθεί ως επικεφαλής της Metlen.
Το Power Game τον θέλει να έχει κλείσει συμφωνία προσωπικά με τον Σωκράτη Κόκκαλη ως επικεφαλής της Intralot, αν και εκεί πριν λίγα 24ωρα τη θέση του CEO του Ομίλου ανάλαβε ο παλαιός πληροφορικάριος Νίκος Νικολακόπουλος, μέχρι πρότινος Chairman και CEO της Ιntralot Inc.
Αλλα σάητς, εξ ίσου ακριβή και σοβαρά (μέχρι πρότινος) τον θέλουν σε θέσεις «Τσέο» σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, πλην φυσικά της ΔΕΗ.
Το BusinessDaily.gr περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια και . . . ακρίβεια τη νέα θέση του τέως Τσέο του ΟΤΕ αναφέροντας ότι «ο CEO του ΟΤΕ έχει συμφωνήσει για το επόμενό του βήμα μετά την αποχώρηση από τον ΟΤΕ, πλαισιώνοντας το διοικητικό σχήμα μεγάλης εισηγμένης εταιρείας του FTSE 25. Η στήλη δεσμεύεται να μην αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες , ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για εγχώρια εισηγμένη εταιρεία με μεγάλο αποτύπωμα στη χώρα»!
Τόση ακρίβεια στην πληροφορία!!!
Αν ήμουν εγώ στη θέση του κ. Τσαμάζ θα πήγαινα τις διακοπάρες μου με τις κοτεράρες μου και από Σεπτέμβρη, θα άκουγα προσφορές.
Aν Μιχάλη περάσεις από Σύρο, τηλεφώνησε για να σε τρατάρουμε κοψίδια και λοιπά συμπαρομαρτούντα στον Νικόλα, στα Χρούσσα, για να μας πεις και που θα πας
.