Τεχνολογίες

Παπαστεργίου: Εκδημοκρατισμός της τεχνητής νοημοσύνης ο Pharos

Αρχές του 2026 έτοιμος ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος

Στις εξελίξεις που θα φέρουν το επόμενο χρονικό διάστημα σημαντικά τεχνολογικά projects όπως το πρώτο εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης Pharos και ο Υπερυπολογιστής Δαίδαλος επικεντρώθηκε η συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο του Emerging Tech Forum, που διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA) στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, ανάμεσα στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Γιάννη Ριζόπουλο, δημοσιογράφο του Netweek.

Kατά όσα ανέφερε ο Υπουργός, «ο Pharos δεν θα είναι μόνο ένα εργοστάσιο με υπολογιστές. Θα αποτελεί έναν κοινό τόπο που θα συνδυάζει γνώση, δεδομένα και υπολογιστική ισχύ, προκειμένου να λύσουμε προβλήματα και να φέρουμε την τεχνητή νοημοσύνη στο επίπεδο της κοινωνίας. Θα είναι ένας τρόπος να εκδημοκρατίσουμε την τεχνητή νοημοσύνη».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «Η Ευρώπη τώρα επενδύει σε γνώσεις και ταλέντο. Πλέον, στην Ελλάδα αρχίζουμε να δημιουργούμε κουλτούρα συνεργασίας σε ό,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, μαζί με εγχώριους φορείς και οργανισμούς από το εξωτερικό. Καλλιεργούμε την εξωστρέφεια για να δείξουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αφορά την κοινωνία, με εφαρμογές σε σημαντικούς τομείς, όπως η υγεία. Για παράδειγμα, ψηφιοποιούμε τώρα πάνω από 1 δισεκατομμύριο σελίδες ιατρικών δεδομένων».

Αναλύοντας τους τρεις πυλώνες στους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινότητα, ανέφερε: «Όλα αυτά τα δεδομένα θα αξιοποιηθούν για την έρευνα και την ανάπτυξη ιατρικών εργασιών. Κατά δεύτερον, θα σχεδιάσουμε ψηφιακά μοντέλα για την ανάπτυξη ορολογίας, φιλοσοφικών και ιατρικών κειμένων, καθώς και αρχαίων ελληνικών.

Επίσης, η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί στην πρόγνωση φυσικών φαινομένων, στην κλιματική κρίση και στα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς είναι πλέον πολύ σημαντικό να εντοπίζουμε με ακρίβεια ακραία καιρικά φαινόμενα».

Σε ερώτηση του κ. Ριζόπουλου, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στον υπερυπολογιστή Δαίδαλο, ο οποίος ανακοινώθηκε τους προηγούμενους μήνες: «Ο Δαίδαλος θα είναι έτοιμος στο τέλος του 2025 με αρχές του 2026. Η έγκαιρη έναρξή του δεν είναι μόνο θέμα Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά μια ανάγκη να κάνουμε βήματα μπροστά, να δοκιμάσουμε τα συστήματα, να εκπαιδευτούν οι άνθρωποι, να βρούμε τα πιθανά προβλήματα πριν τη λειτουργία του».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι θα ετοιμάζεται και ο Pharos, με τα δύο αυτά projects να προωθούν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε άμεσα καθημερινά προβλήματα, με την αξιοποίηση μεγάλου όγκου δεδομένων.

Αυτά τα δύο έργα, όμως, θα απαιτήσουν εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, για το οποίο ο Υπουργός τόνισε: «Σε ό,τι αφορά την έλλειψη ταλέντου, απαιτείται επανεκπαίδευση του ήδη υπάρχοντος δυναμικού, κάτι που προγραμματίζουμε σε συνεργασία με τη HETiA. Παράλληλα, θα εισαχθούν νέα προγράμματα σπουδών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, κάτι που θα γίνει στοχευμένα, με σχέδιο και πολιτική, ώστε να οικοδομήσουμε την επόμενη τεχνολογική γενιά».

close menu