Σε συμφωνία με την Κομισιόν για την παράταση της επιδότησης του προγράμματος Superfast Broadband συνδέσεων οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι έρχεται η Ελλάδα, καθώς ο προϋπολογισμός του προγράμματος, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ δεν έχει ακόμα εξαντληθεί.
Στοο πρόγραμμα, το οποίο κανονικά λήγει στις 31 Μαρτίου, έχουν ενταχθεί μέχρι τώρα περίπου 105 χιλ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις και, με δεδομένο πως κάθε ωφελούμενος δικαιούται “κουπόνι” 360 ευρώ (48 ευρώ για την εγκατάσταση και 13 ευρώ μηνιαία επιδότηση για 2 χρόνια), έχουν αξιοποιηθεί περίπου 37,8 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα SuperFast Broadband ξεκίνησε το 2018 με αρχικό στόχο να διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο του 2020. Τελικά, το 2020 αποφασίστηκε η διετής παράταση του προγράμματος αλλά και η επέκτασή του σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ενώ μέχρι τότε δικαιούχοι ήταν μόνο φυσικά πρόσωπα.
H πορεία των αιτήσεων δείχνει πως το πρόγραμμα SFBB ξεκίνησε πριν την εποχή του, καθώς το 2018 που ήταν και η πρώτη χρονιά που “έτρεξε” οι συμμετοχές ήταν ελάχιστες, δεδομένου πως και οι διαθέσιμες συνδέσεις τότε ήταν πολύ λίγες. Το 2021 ήταν η χρονιά που το πρόγραμμα “απογειώθηκε” καθώς καταγράφηκαν 63.840 αιτήσεις, περίπου τέσσερις φορές πάνω από τις αιτήσεις του 2020.
Βασικός στόχος της δράσης SFBB είναι η διείσδυση των συνδέσεων FTTH στην ελληνική επικράτεια. Τα αποτελέσματα της δράσης είναι εμφανή, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των συνδέσεων που οπτικής ίνας που υλοποιούνται στη χώρα μας (ποσοστό άνω του 90%) επιδοτείται από το SFBB.
Τι θα γίνει μετά
Πέρα όμως από την εξάμηνη παράταση βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επέκταση του προγράμματος για ακόμη δύο χρόνια αλλά και την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 50 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη και οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα της επιδότησης της δομημένης καλωδίωσης σε κτίρια, ώστε να διευκολύνεται η εγκατάσταση οπτικών ινών σε κάθε διαμέρισμα ή γραφείο. Το πρόγραμμα υπό την ονομασία Fiber Readiness, προϋπολογισμού περίπου 163 εκατ. ευρώ, έχει συμπεριληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά πρέπει να ανάψει το πράσινο φως από την Κομισιόν.
Το γεγονός πως αντίστοιχα προγράμματα σε άλλες χώρες της ΕΕ που επίσης χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουν ήδη εγκριθεί δημιουργεί θετικές προσδοκίες, ενώ δεν αποκλείεται οι δύο επιδοτήσεις να συνδυαστούν σε ένα κοινό πρόγραμμα.