Επικαιρότητα

Παρέμβαση οικονομικού εισαγγελέα για “εσωτερική πληροφόρηση” στην AMK της ΔΕΗ

Η Οικονομική Εισαγγελία προχώρησε σε διερεύνηση δημοσιευμάτων και καταγγελιών με στόχο την εξέταση ενδεχόμενων αξιόποινων πράξεων που σχετίζονται με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ, η οποία ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα, με εντολή του προς τους αρμόδιους οικονομικούς εισαγγελείς, ο επικεφαλής της αποκαλούμενης και «Υπερεισαγγελίας» Χρήστος Μπαρδάκης ζητά να αξιολογήσουν όσα καταγγέλλονται αναφορικά με την εξαγγελθείσα άντληση κεφαλαίων ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ της ΔΕH και να εντοπίσουν εάν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αξιόποινων πράξεων, όπως αυτά της χειραγώγησης εισηγμένων στο Χρηματιστήριο μετοχών και κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης.

Στο υλικό της δικογραφίας που σχηματίζει η Οικονομική Εισαγγελία θα περιλαμβάνεται και η αναφορά άδικης πράξης που κατέθεσαν τη Δευτέρα στον Άρειο Πάγο έξι δικηγόροι, οι οποίοι πλην των δύο προαναφερόμενων αδικημάτων ζητούν να ερευνηθεί και το ενδεχόμενο διάπραξης των αδικημάτων της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος. Οι δικηγόροι, επικαλούμενοι δημοσιεύματα για υποχώρηση της μετοχής της ΔEΗ μερικές μέρες πριν την ανακοίνωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αναφέρουν πως «συνάγεται ότι υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για τη διάπραξη αδικημάτων».

Τα επίμαχα δημοσιεύματα, που μετά την εντολή του οικονομικού εισαγγελέα θα τεθούν υπό διερεύνηση από τους οικονομικούς εισαγγελείς, αναφέρουν μεταξύ άλλων πως η τιμή της μετοχής της εταιρείας «υποχωρούσε χωρίς προφανή λόγο» από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι την ημέρα ανακοίνωσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η οποία έγινε μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του ΧΑΑ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, γεννώνται υποψίες για σκόπιμες ενέργειες, που εδράζονται σε εσωτερική πληροφόρηση (insider trading).

Επιπλέον, σύμφωνα με τα καταγγελόμενα που θα εξετάσει η Οικονομική Εισαγγελία, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που με την ολοκλήρωσή της θα μειωθεί το ποσοστό του Δημοσίου στην Επιχείρηση, δεν θα αποφέρει προσόδους στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), στο αποκαλούμενο Υπερταμείο, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα έχει απώλεια περιουσίας μεγάλου τιμήματος.

close menu