Την προηγούμενη εβδομάδα (σύνδεση ΕΔΩ) σας είπαμε ότι η διαμάχη Cosmote και NOVA για τα δικαιώματα του Ολυμπιακού στην Super League, που προσωποποιήθηκε στον Μιχάλη Τσαμάζ και στον Νίκο Σταθόπουλο, ήταν (για εμάς πάντα) απλώς μία «καραμελίτσα των ΜουΜουΕ που ψάχνουν stories για αναγνωσιμότητα.
Η «καραμελίτσα» αυτή, που είχε πικάντική γεύση γιατί ο κόσμος πάντα «τσιμπάει» από τέτοιες ιστορίες, κράτησε καμιά 15αριά ημέρες και μετά τα «ΜουΜουΕ» πιάσανε την επόμενη και σε λίγο την μεθεπόμενη και πάει λέγοντας. Eμείς, όπως σας είπαμε, οφείλουμε να σας πούμε, γιατί θεωρούμε «καραμελίτσα» όλα αυτά και που (πάντα κατά την άποψή μας) παίζονται τα διευρυμένα «παιχνίδια» των τηλεπικοινωνιών, που μόνο τηλεπικοινωνίες δεν είναι.
Και πάμε να αρχίσουμε με την υπενθύμιση ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης, εκτός από ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, είναι και καναλάρχης (MEGA, ΟΝΕ Channel) και μηντιάρχης (ΔΟΛ) και ενδιαφέρεται σφόδρα για το περιεχόμενό του. Και το τηλεοπτικό και το αθλητικό, καθώς μην ξεχνάτε ότι ο Ολυμπιακός είναι κάθε χρόνο «πολυπρωταθλητής» σε όλα τα αθλήματα. Μόνο στο Μπάμπινγκτον δεν είναι! Άρα έχει απόλυτη γνώση της δύναμης των επιχειρήσεών του στον χώρο της ψηφιακής ψυχαγωγίας.
Τοιουτοτρόπως έχοντας το πλέον ισχυρό «μπραντ νέημ» στο ποδόσφαιρο, το «δένει» με τον Νο1 παίκτη της συνδρομητικής TV, ανταλλάσσει περιεχόμενο (πάλι με τον νο1 παίκτη), παίρνει μερίδιο διαφήμισης (φυσικά από τον Νο1 παίκτη) και κάνει άλλες συμφωνίες ευρύτερα στα μηντιακά πεδία για την προεκλογική, την εκλογική και την μετεκλογική περίοδο. Και μην αναρωτηθείτε αν αυτά δεν μπορούσε να τα προσφέρει η Nova, γιατί η απάντηση είναι ένα εμφατικό «όχι»! Οι πάρα πολύ κοντά παροικούντες γνωρίζουν ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν θα ανανέωνε το συμβόλαιό του με την Nova. Το είχε αποφάσισε από τον Mάρτιο του 2000. Και δεν είναι ότι «δεν τα βρήκαν ο Νίκος με τον Βαγγέλη»! Για όνομα Θεού.
Όπως επίσης και από την πλευρά της NOVA (πλέον) το παιχνίδι (και δεν είναι μυστικό) παίζεται στο τηλεοπτικό (με τις παραγωγές του), ψυχαγωγικό, διαδικτυακό πεδίο, καθώς το συγκεκριμένο μητρικό μαγαζί είναι και «βαριά» τηλεοπτικό, πέρα από τηλεπικοινωνιακό. Οπότε; Οπότε «μπίζνες γουάηζ» αν έχεις αποφασίσει να φύγεις από μία περιοχή (π.χ λέμε τώρα Super League), φεύγεις όσο μπορείς γρηγορότερα.
Όσοι παρακολουθούν και συνδυάζουν τα συνδυασμένα τηλεοπτικά, τηλεπικοινωνιακά, ψυχαγωγικά, ψηφιακά, δικτυακά και όλα τα παραφερνάλιά τους (εμείς το κάνουμε εδώ και καιρό) , γνωρίζουν ότι σε βάθος πενταετίας (το πάρα πολύ) στις τηλεπικοινωνίες θα έχουν επισυμβεί τα πλείστα όσα ανατρεπτικά των σημερινών (αν)ισορροπιών. Με την Deutsche Telekom να έχει ακριβώς το 50% του ΟΤΕ και να αποδεικνύεται «λίρα εκατό» για τον Όμιλο της «ΝτουΤου», μία προφανής, απλή και χωρίς κόστος, κίνηση είναι η διεύρυνση του ποσοστού με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Επίσης ο σημερινός (κακός όπως αποδεικνύεται) διαχωρισμός των πόλεων σε τηλεπικοινωνιακά «χωράφια» είναι φαεινότατον ότι σε μικρό βάθος χρόνου δεν θα έχει την ίδια σημερινή επίδραση «δικό μου και δικό σου».
Μην πούμε για τις ευρύτερες μετοχικές και επιχειρηματικές κινήσεις εξαγορών η συμμετοχών από πλευράς των εταιρειών τηλεπικοινωνιών (ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα) στην κλασική αγορά του ΙΤ, εκεί όπου παίζονται σήμερα οι μελλοντικές (αν)ισορροπίες των ψηφιακών υπηρεσιών.
Εν κατακλείδι . . .
Λέμε ότι μία κίνηση 30, 40, 50, 60 άντε 100 μυρίων ευρώ σε βάθος τριετίας σε τίποτα, μα σε απολύτως τίποτα δεν μπορεί να επηρεάσει την πορεία μίας αγοράς 10 δισ. ευρώ (για την ευρύτερη ελληνική αγορά λέμε). Πόσω δε μάλλον διεθνών Ομίλων (στην Ελλάδα έχουμε τις θυγατρικές τους) με πολυκαναλικές υπηρεσίες, προϊόντα και συμφέροντα πολλών δισμυρίων, που ξεπερνούν την ελληνική πιάτσα.
ΠΑΠΑ–ΓΑΛ(Λ)ΙΕΣ
ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο (ΣΑΡΩΤΙΚΟΣ) ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ;
Το ότι «βαίνομεν προς εκλογάς» ο κόσμος τόχει τούμπανο και η «ΝουΔου» κρυφό καμάρι. Άλλωστε τι να πει και τι να ‘μολογήσει? «Η ημερομηνία των εκλογών είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Πρωθυπουργού»!. Λες και δεν το ξέραμε.
Τώρα επειδή πολλά ΜουΜουΕ παίζουν με έναν (υποτίθεται) ανασχηματισμό χαρακτηρίζοντάς τον από δομικό έως σαρωτικό να σας πούμε εμείς, που αποδεδειγμένα διαβάζουμε πιο ψύχραιμα το Μαξίμου, ότι δεν πρόκειται να γίνει κανένας σαρωτικός ή δομικός ανασχηματισμός.
Άντε να δούμε αλλαγές δύο άντε το πολύ τεσσάρων υπουργών και αναπληρωτών, μερικών (όχι πολλών) υφυπουργών άντε και κάποιες τοποθετήσεις ή αλλαγές Γενικών Γραμματέων.
Και μέχρις εκεί. Και πολύ είναι.
Βλέπετε ότι «σαρωτικός» ανασχηματισμός εν όψει εκλογών δεν γίνεται πουθενά στην υφήλιο για προφανέστατους λόγους απορρύθμισης της Κυβέρνησης και φυσικά μεγάλης γκρίνιας των εξωβελισθέντων.
Άρα;
Άρα οι «παπα-γαλ(λ)ιές» θα αιφνιδιασθούν σφόδρα από ένα «δομικό» ή «σαρωτικό» ανασχηματισμό.