Παπαγάλλος

Περί «έξυπνων πόλεων» το ανάγνωσμα

Είδηση των τελευταίων ημερών ήταν η κίνηση της Amazon Web Services (AWS) να ξεκινήσει πιλοτικό έργο για να αναβαθμίσει, αλλά και να δημιουργήσει να με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους μόνιμους κατοίκους και τους τουρίστες του νησιού. Στόχος προφανώς η αύξηση των 145 χιλιάδων επισκεπτών που επισκέφθηκαν φέτος το νησί και η καλυτέρευση των συνθηκών καθημερινότητας των Ναξιωτών. Ανάλογες κινήσεις από άλλες εταιρείες όπως η Cisco, η Μicrosoft, η Volkswagen, η ΔΕΗ και από Δράσεις της ΕΕ έχουν γίνει σε πολλά νησιά όπως η Χάλκη, το Καστελόριζο, η Σύρος, η Ικαρία.

Όμως είναι ρόδινα τα πράγματα;

Προφανώς και όχι.

Καταγράφουμε τις εξελίξεις στον χώρο των «Έξυπνων Πόλεων» σχεδόν με το ξεκίνημά τους στην πόλη των Τρικάλων, όταν πριν πολλά χρόνια ο Δημήτρης Παπαστεργίου, επί σειρά ετών δήμαρχος Τρικκαίων και νυν Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, ξεκίνησε τις πρώτες υλοποιήσεις στην πόλη του. Με επιμονή, πείσμα, τεράστιες δυσκολίες, με απέναντί του την καχυποψία, την  ειρωνεία και φυσικά την πενία (που πόροι και κονδύλια πριν δεκαπέντε χρόνια) των διαθέσιμων πόρων κατάφερε πολλά και είναι σήμερα στην πρωτοπορία των ελληνικών «Έξυπνων Πόλεων» με διεθνή αναγνώριση.

Την πορεία και τα χνάρια του ακολούθησαν και άλλες πόλεις όπως το Ηράκλειο, τα Χανιά (για να ξεκινήσουμε από τα νότια), η Καλαμάτα, η Αθήνα, η Χαλκίδα, τα Ιωάννινα, η Θεσσαλονίκη  και πολλές άλλες. Όμως (ξαναλέμε) η κατάσταση της Τοπικής και Περιφερειακής (μην την παραβλέπουμε και αυτή) Αυτοδιοίκησης δεν είναι ευνοϊκή για την ανάπτυξη «έξυπνων» υπηρεσιών. Το διαπιστώνει αυτό παρακολουθώντας Συνέδρια της ΚΕΔΚΕ, στα οποία απεικονίζονται σε όλο τους μεγαλείο τα χρονίζοντα προβλήματα των Δήμων. Μιλώντας με Δημάρχους για το πως βλέπουν την προοπτική των «Έξυπνων Πόλεων» διαπιστώνεις την πάντα μεγάλη διαφορά της Περιφέρειας από το Κέντρο και τα προβλήματα που «σέρνονται» και όχι μόνο δεν λύνονται, αλλά γίνονται και χειρότερα.

Το πρώτο και σοβαρότερο η στελέχωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Με τι κόσμο να τα κάνουμε τα έργα;» σου λένε σχεδόν όλοι οι Δήμαρχοι. «Πως να τους προσλάβω και πως να τους πληρώσω;» συμπληρώνουν. «Και καλά οι μεγάλοι δήμοι. Αργά ή γρήγορα θα μπουν στον δρόμο τους. Πόροι υπάρχουν, τους πλησιάζουν και οι εταιρείες. Με τις μικρότερες πόλεις τι γίνεται;» παρατηρούν οι Δήμαρχοι που δεν είναι στην «βιτρίνα» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Και δεν έχουν άδικο!

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες είναι τόσα πολλά, και ειδικά στους δήμους που χαρακτηρίζονται «μικρότεροι», ενώ η νομοθεσία είναι τόσο δυσλειτουργική και αντιαναπτυξιακή σε τέτοιο βαθμό που ακόμη και η αγορά ενός απορριμματοφόρου (λέμε τώρα) περνάει από σαράντα κύματα. Για να μην γυρίσουμε και την άλλη πλευρά του «Ιανού» (*) αναφέροντας τα πλείστα όσα παραδείγματα κακοδιοίκησης και διασπάθισης πόρων ειδικά στον τομέα του «έξυπνου φωτισμού», μίας από τις «μαύρες σελίδες» του ψηφιακού μετασχηματισμού (ο Θεός να τον κάνει) των πόλεών μας.

Και φυσικά . . . Λεφτά υπάρχουν!

Ποτέ άλλοτε οι Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει τόσο μεγάλη «προίκα» (και μάλιστα αφάγωτη!) για έργα ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών, που ευχόμαστε και ελπίζουμε να μην χαθούν στις «μαύρες» τρύπες των στημένων διαγωνισμών και των επιτήδειων.

Και για να κλείνουμε. . .

Προφανώς και είναι εξαιρετικές οι πρωτοβουλίες των ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών να συμβάλουν στην τοπική ανάπτυξη με μεταφορά και ανάπτυξη τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

Προφανώς και προσφέρουν υπηρεσίες(φυσικά εξυπηρετώντας και τις presales κινήσεις τους) σε περιοχές που τις χρειάζονται, και είναι σημαντικές. Όμως όλες αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να έχουν συνέχεια και να εντάσσονται στο στρατηγικό σχέδιο της περιοχής, πόλης ή νήσου, καθώς έχουμε χορτάσει από επισκέψεις πολιτικών, στελεχών εταιρειών, εξαγγελίες, ανακοινώσεις και μετά από κάποιο διάστημα, τα περισσότερα έχουν ξεθωριάσει.

——————————-

ΠΑΠΑΓΑΛΛΙΕΣ

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΟΥ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ . . . !

Προ ημερών είχα μία συζήτηση με έναν ψηφιακό βετεράνο της προσφάτως ενσκυψάσης (ξεχασμένη μετοχή που θα φανεί «κινέζικη» στις  νεότερες γενιές του «διευθύνον σύμβουλου») Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την πληροφορική στην Υγεία, λόγω του επικείμενου Συνεδρίου Digital Health Care.

O εν λόγω συνάδελφος μου «κατεδάφισε» ότι υπήρχε και δεν υπήρχε στον τομέα «πληροφορική στην υγεία» με ατράνταχτα επιχειρήματα ένα εκ των οποίων είναι ότι από την εποχή του Γ’ ΚΠΣ και του 1ου ΕΣΠΑ και των ΠΕΣΥ, τότε (δεκαετία του ’90) δεν έχει πέσει παρά «σταγονίδια» από ευρώ. Τα μόνα «βαριά» συστήματα που ακόμη λειτουργούν, είναι τα τότε συστήματα που μπήκαν κυρίως στις διαχειριστικές εφαρμογές.

Δεν συνεχίζω με την περιγραφή της σημερινής κατάστασης, η οποία είναι στην ΜΕΘ σε σχέση με άλλους χώρους της δημόσιας διοίκησης.

Στο τέλος ο βετεράνος με έστειλε στα σχοινιά λέγοντάς μου:

«Ξέρεις πόσοι περιμένουν στην Αττική για να εγχειριστούν μετά την πανδημία του κόβιντ; Πάνω από 22 χιλιάδες συμπολίτες μας. Το άκουσες; Είκοσι δύο χιλιάδες! Και μετά μου λες για πληροφορική!»

close menu