Η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ καινοτομίας και ανταγωνισμού στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, μεταξύ άλλων, και στο εκπαιδευτικό σύστημα, συζητήθηκε σε πάνελ του CEO Initiative Forum, με παρουσία του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη.
Η ΕΕ πρέπει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της στην παγκόσμια σκηνή και αυτό απαιτεί επενδύσεις, μείωση της γραφειοκρατίας και «γεφύρωση» του χάσματος καινοτομίας σε σχέση με την Κίνα και τις ΗΠΑ, ιδίως στις προηγμένες τεχνολογίες. Η Ευρώπη καλείται να παρέχει στους πολίτες δεξιότητες και ευκαιρίες για εκπαίδευση και απασχόληση, με καλές θέσεις εργασίας για όλους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτά μεταξύ άλλων ήταν τα θέματα συζήτησης σε πάνελ του CEO Initiative Forum 2024 του Fortune Greece.
Ομιλητές ήταν ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πέγκυ Αντωνάκου, Γενική Διευθύντρια ΝA Ευρώπης, Google, Δρ. Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πρόεδρος & CEO, Accenture. Τον συντονισμό έκανε η Μαριάννα Σκυλακάκη, Εκδότρια & Αρχισυντάκτρια, αθηΝΕΑ.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, πρέπει και να καινοτομούμε, και να ρυθμίζουμε την εξέλιξη της τεχνολογίας. Αυτά τα δύο πάνε «πακέτο». Ο υπουργός τόνισε ότι πλέον ενσωματώνονται προωθημένες τεχνολογίες στο εκπαιδευτικό σύστημα. Στο επόμενο διάστημα θα δούμε και εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στο σχολείο. Μια προφανής χρήση είναι ο ατομικός βοηθός που βλέπει τις αδυναμίες του μαθητή και ενημερώνει τον δάσκαλο. Θεμέλιο της προσέγγισης του υπουργού είναι ότι «δεν πρέπει να ξεκινάς στοχεύοντας στην τεχνολογία, πρέπει να στοχεύεις στην ανάγκη που πας να λύσεις μέσω της τεχνολογίας». Τέλος, σημείωσε ότι, ως προς την αλλαγή της κουλτούρας, θα αλλάξουν πολλά λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Στο άμεσο μέλλον, θα κάνουμε πάνω από μια καριέρες στη ζωή μας. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, «όλοι πρέπει να είμαστε αιώνιοι φοιτητές αλλά να μην είμαστε στάσιμοι φοιτητές».
Η Πέγκυ Αντωνάκου παρατήρησε ότι η Ευρώπη καινοτομεί στο ρυθμιστικό πλαίσιο. Η ΤΝ είναι πολύ σημαντική και πρέπει να ρυθμιστεί, αλλά με σωστό τρόπο. Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος της Google, πρέπει να επικεντρωθούμε στο κομμάτι του skilling και πράγματι υπάρχει μεγάλη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε αυτό το κομμάτι. Ως εταιρεία, η Google έχει προγράμματα μαζί με τον ΣΕΒ, μαζί με τον δημόσιο τομέα και τα σχολεία. Η έρευνα & ανάπτυξη πρέπει να γίνει στρατηγικός στόχος, γιατί η Ευρώπη δαπανά τα μισά σε σχέση με τις ΗΠΑ. Κατέληξε ότι πλέον οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους μέσω του low tech access και ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ειδικά για μια οικονομία όπως η ελληνική, με την εκτενή παρουσία εξαιρετικά μικρών επιχειρήσεων.
Ο Κυριάκος Σαμπατακάκης έκλεισε υποστηρίζοντας ότι η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα αφορά την υιοθέτηση της τεχνολογίας, είτε αφορά την άμυνα είτε την πράσινη μετάβαση, και ότι η Έκθεση Ντράγκι έχει προσδιορίσει τεράστια, αστρονομικά ποσά στο επίπεδο των επενδύσεων. Αυτό ήρθε ως αντίδραση στις αντίστοιχες πρωτοβουλίες των ΗΠΑ που οδήγησαν ευρωπαϊκές εταιρείες να μεταγκατασταθούν στις ΗΠΑ. Το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ευρώπης είναι πρωτοπόρο – αυτό που λείπει είναι το πώς δημιουργούμε τεχνολογικά οικοσυστήματα στην Ευρώπη. Ο λόγος που η Ευρώπη έχει μείνει πίσω είναι επειδή δεν έχει φτιάξει τα οικοσυστήματα που φτιάχτηκαν στις ΗΠΑ. Η Accenture επενδύει πάνω από 1 δις. τον χρόνο για την εκπαίδευση των υπαλλήλων της, ειδικά καθώς η εταιρεία είναι η τέταρτη πολυπληθέστερη στον κόσμο από πλευράς εργαζομένων. «Έχουμε πολλά μαθήματα τεχνολογίας ώστε όλοι να είναι μυημένοι».