Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ενεργοποιεί το πιο εξελιγμένο οπλοστάσιο ψηφιακών ελέγχων, με σαρωτικές διασταυρώσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ηλεκτρονικές συναλλαγές και διαδικτυακές πλατφόρμες. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: ο εντοπισμός 900 περιπτώσεων φοροδιαφυγής μέσα από αυτοματοποιημένες διαδικασίες, ανάλυση μεγάλων δεδομένων και τη χρήση ειδικών αλγορίθμων κινδύνου.
Οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε τέσσερις βασικούς τομείς:
- Άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και διασταυρώσεις συναλλαγών: 485 υποθέσεις αφορούν φορολογούμενους με αναντιστοιχίες μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και κινήσεων κεφαλαίων. Οι ελεγκτές θα αναλύσουν στοιχεία από κατασχέσεις, θα ελέγξουν ύποπτες καταθέσεις και θα χαρτογραφήσουν κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων.
- Νέες πληροφορίες και καταγγελίες: 105 υποθέσεις βασίζονται σε δεδομένα από φορολογικές αρχές Ελλάδας και εξωτερικού, αλλά και ανώνυμες καταγγελίες. Η διασταύρωση θα γίνεται μέσω αυτοματοποιημένων συστημάτων, μεγιστοποιώντας την ακρίβεια στον εντοπισμό πιθανών παραβάσεων.
- Ηλεκτρονικό εμπόριο και διαδικτυακές πλατφόρμες: 155 υποθέσεις αφορούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε e-commerce, πλατφόρμες κρατήσεων και μεσιτείας. Στόχος είναι να εντοπιστούν περιπτώσεις απόκρυψης εσόδων, εικονικών τιμολογίων και φοροδιαφυγής μέσω offshore εταιρειών.
- Απάτες ΦΠΑ στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές: 155 υποθέσεις εστιάζουν σε κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τα κενά στη διακίνηση αγαθών εντός Ε.Ε., δημιουργώντας πλασματικές συναλλαγές για αποφυγή του ΦΠΑ.
Το βάρος της επιχείρησης πέφτει στις ελεγκτικές μονάδες των ΔΟΥ, των Ελεγκτικών Κέντρων και του Κέντρου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου. Οι υποθέσεις προτεραιοποιούνται μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) Elenxis, με βάση τη μοριοδότησή τους. Μάλιστα, οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών έχουν τη δυνατότητα να ανακατανείμουν μόλις το 3% των υποθέσεων, διασφαλίζοντας την αμεροληψία στη διαδικασία.
Ψηφιακή ανάλυση και Τεχνητή Νοημοσύνη στον εντοπισμό φοροδιαφυγής
Οι νέοι έλεγχοι δεν βασίζονται μόνο σε παραδοσιακές πρακτικές αλλά αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες ανάλυσης δεδομένων. Η ΑΑΔΕ εφαρμόζει εξειδικευμένους αλγορίθμους ανάλυσης κινδύνου και αυτοματοποιημένα μοντέλα μοριοδότησης, τα οποία λαμβάνουν υπόψη πλήθος παραγόντων, όπως ασυμφωνίες στις δηλώσεις, μοτίβα συναλλαγών και ιστορικά δεδομένα ελέγχων. Παράλληλα, γίνεται διασταύρωση στοιχείων από εσωτερικές και διεθνείς βάσεις δεδομένων, μεγιστοποιώντας την ακρίβεια στην επιλογή υποθέσεων για έλεγχο.
Η ΑΑΔΕ έχει ήδη δρομολογήσει τουλάχιστον 72.400 φορολογικούς ελέγχους για το 2025, εστιάζοντας σε υποθέσεις που σχετίζονται με μεταβιβάσεις ακινήτων, δωρεές, επιστροφές φόρων και οικονομικά εγκλήματα. Οι εξελίξεις δείχνουν πως οι αλγόριθμοι της Εφορίας γίνονται όλο και πιο έξυπνοι – και όσοι αποκρύπτουν εισοδήματα έχουν πλέον πολύ λιγότερες πιθανότητες να περάσουν κάτω από το ραντάρ.