Παπαγάλλος

ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΑΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ ΤΟ CLOUD. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ. Η ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ ΠΑΕΙ «ΣΥΝΝΕΦΟ» ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Κάθε άλλο παρά θυμηδία επιθυμούμε να προκαλέσουμε με το φωτορεπορτάζ μας που δείχνει πως θα ήταν η Ελλάδα, αν μας έπιανε η κατάρρευση του Azure. Είναι ένα φωτορεπορτάζ που προφανώς και φυσικά δεν θα το βρείτε πουθενά και από κανέναν, και αφορά σε ένα θέμα που το αξιολογούμε εμείς ως σο-βα-ρό-τα-το,  παρά το γεγονός ότι η «γραμμή» είναι να υποβαθμιστεί. Και επειδή κανείς, μα απολύτως κανείς δεν θα το θίξει, τουλάχιστον δημοσίως, στον «πυρήνα» του, θα το κάνουμε (προφανώς) εμείς.

Όμως πρώτα απ΄ όλα εσείς θα δείτε στα παρακάτω ενσταντανέ, που εξασφάλισε (αποκλειστικά πάντα) ο παπα-γάλ(λ)ος από όλη την Ελλάδα,  τι θα περνούσε ο Ελλην πολίτης από την (ο μη γένοιτο) κατάρρευση (ορισμένων) βασικών ψηφιακών συστημάτων της χώρας.

Όπως γνωρίζετε στη χώρα λειτουργούν ιδιωτικέςprivate (κυρίως με την ευθύνη του ελληνικού δημοσίου και άλλων φορέων) και δημόσιεςpublic (δηλαδή με την ευθύνη ιδιωτικών εταιρειών για δημόσια χρήση π.χ  AzureMicrosoft, Amazon, Google, Digital Realty, Lancom κ.α) υποδομές «υπολογιστικού νέφους». Το ελληνικό δημόσιο διαθέτει υποδομές με την ευθύνη της ΓΓ Πληροφορικών Συστημάτων, του ΕΔΥΤΕ, της ΗΔΙΚΑ και άλλων φορέων που έχουν μικρότερη υπολογιστική ισχύ και δυνατότητες. Για λόγους κυβερνητικής πολιτικής , το δημόσιο «μοιράζει» τις υπηρεσίες του σε δημόσιες υποδομές όπως το Azure, η Amazon, η Google, που παίρνουν την μερίδια του λέοντος σε σχέση με τον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα υποδομών cloud, που δεν βασίζεται και πολύ στις δημόσιες συμβάσεις.

Μέχρι και την Πέμπτη, λίγο πριν την  κατάρρευση (Κάποτε θα γινόταν και αυτή. Και όχι μόνο στο Azure Microsoft) της πλέον ισχυρής, καλοσχεδιασμένης, ασφαλούς και τάχιστα εξελισσόμενης πλατφόρμας «υπολογιστικού νέφους» του κόσμου για επιχειρήσεις και φορείς (δεν έχουμε ενδοιασμούς να το αναφέρουμε), στην πιάτσα κυκλοφορούσαν γνωστοί και μη εξαιρεταίοι «πρησεηλάδες» για να προμοτάρουν και να πλασσάρουν την «πραμάτεια» τους στις δημόσιες υπηρεσίες, στα υπουργικά γραφεία και φυσικά σε παρακείμενα γραφεία Γενικών και άλλων Γραμματέων, Προέδρων και Διευθυνόντων Συμβούλων. Μάλιστα μερικοί από αυτούς είναι πιεστικοί και φορτικοί, (όπως μας αναφέρουν αναμφισβήτητα έμπιστες και αλάθητες «πηγές») λέγοντας μετά στην πιάτσα, ότι τους έχουν «τάξει» έργα.

Και μπορεί και να είναι και έτσι, γιατί επιβεβαιώνονται τα «τάματα», μετά τις κατακυρώσεις, που είναι ουσιαστικά απ΄ ευθείας αναθέσεις, όμως δεν είναι εκεί το θέμα μας. «Ταξίμια» και «τάματα» γίνονται και θα γίνονται πάντα.

Αλλωστε οι δημόσιοι φορείς, πια, δεν έχουν μονοπώλιο στις υποδομές του «υπολογιστικού νέφους» για την αξιοποίηση των δεδομένων του δημοσίου. Η κυβερνητική στρατηγική, εκ των κατακυρώσεων, αποδεικνύεται ότι θέλει «να πάρουν (κυρίως οι τρεις πολυεθνικοί «παίκτες») όλοι το κάτι τις τους» και να μην μείνουν και πολλοί παραπονούμενοι. Στους τρεις πολυεθνικούς (τους είπαμε) πρέπει να τηρείται και μία αναλογία (ας πούμε 5:3:1), που μάλλον ισχύει σύμφωνα με την μέχρι σήμερα μοιρασιά.

Όμως εδώ δημιουργήθηκε το νέο δεδομένο και ένα (?) μεγάλο ερωτηματικό, που προέκυψε από τα γεγονότα της κατάρρευσης και θα έπρεπε να απασχολεί σήμερα τους πάντες όλους:  Κυβερνητικούς, υπηρεσιακούς, παράγοντες της αγοράς, μεγάλους χρήστες.

Το δεδομένο είναι ότι οι κρίσιμες υποδομές είναι (πλέον αποδεδειγμένα) ευάλωτες και ο εφησυχασμός ότι πάντα θα λειτουργούν με ασφάλεια είναι απλώς «αισωπικόν μύθευμα».

Το ερωτηματικό αφορά το αν, το πότε και το πως θα αλλάξει το «δόγμα» των υποδομών του υπολογιστικού νέφους του δημοσίου τομέα.

Τώρα με το «κολάπσους» οπωσδήποτε «στριμώχνονται» (πρόσκαιρα, γιατί θα αναθαρρήσουν σύντομα), όσοι πουλάνε (πλειστάκις με άγνοια κινδύνου) υπηρεσίες «κλάουντ» στο ελληνικό δημόσιο (που αγοράζει και αυτό «καλή τη πίστη»). Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε (το μαθαίνουμε όμως εύκολα), σε πιο επίπεδο δυσκολίας είναι τα δικαιώματα και απαιτήσεις αποθετικών ζημιών και αποζημιώσεων του δημοσίου, από την στιγμή που αποδεδειγμένα υπάρχει ευθύνη στον πάροχο. Και φυσικά εκτιμώ (δεν το γνωρίζω 100%) ότι δεν υπάρχει μηχανισμός για να καταγράφονται οι ευθύνες και φυσικά ο εντοπισμός και η αποτίμησή των απωλειών τους (για αποζημιώσεις κ.λπ), όταν υπάρχει βίαιη διακοπή στην παροχή ψηφιακών υπηρεσιών του κράτους με υπαιτιότητα του ιδιωτικού παρόχου. .

Και πάμε στα κυβερνητικά ενδότερα.

Βέβαια προς τα έξω βγήκε μία αίσθηση απόλυτης άνεσης και καθησυχασμού του στυλ Dont wοrry everything is under control. Αμ δε που ήταν έτσι! Η καρδούλα τους το ξέρει και τα υπογλώσσια, που πήγαιναν cloud (δηλαδή σύννεφο). Με την εκκίνηση του «φαινομένου» της κατάρρευσης του Azure από την Αυστραλία, την κήρυξη «κόκκινου συναγερμού» (δεν είναι λίγο να καθηλώνονται όλες οι πτήσεις στις ΗΠΑ και Ευρώπη (!) και μην ακούω σαχλαμαρίτσες ότι και καλά εμείς είμασταν μια χαρά), και από την στιγμή που έγινε γνωστό περί τίνος επρόκειτο, σας πληροφορώ ότι οι κυβερνητικοί και οι ανώτατοι υπηρεσιακοί όλων των βαρέων ψηφιακών συστημάτων του δημοσίου πάγωσαν παρά το 40άρι του καύσωνα. Από την στιγμή που το «φαινόμενο» ξεκίνησε από την Αυστραλία και εξαπλωνόταν σε Ταϋλάνδη, Κίνα, Ινδία κ.λπ  (ένα κάτι σαν την «νύχτα» στην έκλειψη ηλίου) όλοι περίμεναν με αγωνία πότε θάρθει η σειρά μας χωρίς κανείς να ξέρει τι θα συμβεί και κυρίως πώς θα αντιδράσουμε, καθώς το «φαινόμενο» ήταν και πρωτοφανές και πρωτόγνωρο.

Ακόμη και όταν κατάλαβαν ότι, λόγω της χαμηλής θέσης της χώρας στην «σκαλέτα» του ενδιαφέροντος Azure (που να λειτουργούσε κέντρο της Microsoft στο Κορωπί) και ότι γλυτώσαμε την «ψηφιακή νύχτα», ο συναγερμός ήταν στο μάξιμουμ. Μόνο όταν έφτασε στην πλευρά του Ειρηνικού το «κύμα» (κάτι σαν το τσουνάμι) ησύχασαν οι δικοί μας.

Για να το κλείσουμε για σήμερα.

Η κατάρρευση του Azure δίνει μία πρώτης τάξης ευκαιρία να αλλάξει επί τα βελτίω η στρατηγική της χώρας στον σημαντικό χώρο των δημοσίων υποδομών «υπολογιστικού νέφους», του public cloud,  (επαναλαμβάνουμε «δημόσιες υποδομές» είναι αυτές των ιδιωτικών εταιρειών) με ένα νέο «δόγμα» πιο σφικτό, πιο συνεκτικό, πιο απαιτητικό από τους βασικούς προμηθευτές. Από την στιγμή που είχαμε τακτικά δείγματα μεγάλης σιγουριάς, μην πω τίποτα βαρύτερο, στην συμπεριφορά ορισμένων «προμηθευτών υποδομών του ελληνικού δημοσίου» και πιέσεις για περισσότερες αναθέσεις (πρακτικά απευθείας), οι κυβερνητικοί πρέπει να ξαναδούν πολλά. Ειδικά στην διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου, της λειτουργίας των δημοσίων υποδομών και κυρίως της αυτόματης διαδικασίας καταλογισμού αποζημιώσεων. Δηλαδή ένα λεπτό διακοπή του private cloud ισοδυναμεί με 10 εκατ. ευρώ χωρίς καμία αντίρρηση.

Το πολύ το γέλιο έπεσε, όταν τα κανάλια, και με έναυσμα και την κυβερνοεπίθεση στο «Κτηματολόγιο», πήραν αμπάριζα,  βγήκαν στο μεϊντάνι και δεν γλύτωσε κανείς. Από την Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου με τα παράτυπα e-mails μέχρι και την η Cisco για την υπόθεση του Webex και του υπουργείου Παιδείας θυμήθηκαν. Αχταρμάς.

Αλλά, ας μην ανησυχούν οι παροικούντες . . .

Είμαστε εν μέσω των μπάνιων του λαού και τίποτα δεν διαρκεί πάνω από, το πάρα πολύ, τρεις μέρες. Και ειδικά όταν μεσολαβεί και ΠουΣουΚου με καύσωνα,  ήδη από σήμερα το ξεχάσανε τα κανάλια.

Εμείς όμως όχι.

ΤΑ ΝΕΑ ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΑΣ «ΧΤΥΠΑΝΕ» ΝΕΟ ΚΟΙΝΟ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Teamworks|Metateam παρουσιάζει με χαρά το πρώτο στην Ελλάδα εξειδικευμένο site για υψηλή τεχνολογία στην Ελλάδα, το ai-report.gr

Το site φιλοξενεί την ψηφιακή έκδοση του περιοδικού AI-Report το οποίο από τον Σεπτέμβριο θα κυκλοφορεί με την Κυριακάτικη Απογευματινή και στις ψηφιακές του σελίδες παρουσιάζονται όλα τα νέα που αφορούν στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την υψηλή τεχνολογία, τις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, έρευνα και καινοτομία και φυσικά εγχώριες και διεθνείς μελέτες και άρθρα.

Το ai-report.gr θα εμπλουτιστεί με συνεντεύξεις και θέματα που θα ανοίξουν την συζήτηση για το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα και τον κόσμο, ενώ σταδιακά θα ενσωματώσει λειτουργίες OpenAI η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την συγγραφή και ανάρτηση άρθρων, θεμάτων και αναλύσεων φτιαγμένων με ΑΙ (και την απαραίτητη σήμανση φυσικά).

Μπορείτε να δείτε το νέο site της Teamworks|Metateam ΕΔΩ

Στην τελική ευθεία μπήκε το νέο μας υβριδικό περιοδικό (ψηφιακό και έντυπο) «Smart Cities», που θα κυκλοφορεί και με την Κυριακάτικη Απογευματινή, με την οποία υπάρχει εκτενής  και ισχυρή συνεργασία στους τομείς των ΤΠΕ, της Καινοτομίας και Έρευνας.

Το αναγνωστικό κοινό και των δύο περιοδικών, συνολικά, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τους 50.000 μοναδικούς αναγνώστες στην Ελλάδα, Κύπρο Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά και όπου υπάρχει απόδημος Ελληνισμός. Αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται συστηματική προσπάθεια για την επικοινωνιακή και ενημερωτική εξωστρέφεια της ελληνικής αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Ευχαριστούμε όλες και όλους έχουν κατανοήσει αυτή την στρατηγική κίνηση και την πλαισιώνουν με τις χορηγίες τους.

close menu