Έρευνες - Μελέτες

ΠΟΥ: Περίπου 745 χιλ. άτομα πεθαίνουν το χρόνο από υπερβολική εργασία

Όσοι εργάζονται πάνω από 55 ώρες την εβδομάδα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την υγεία τους, κάτι που μπορεί να έχει και μοιραία αποτελέσματα, όπως δείχνει μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και την Διεθνούς Οργάνωσης για την Εργασία.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα στο περιοδικό Environment International , είναι η πρώτη παγκόσμια ανάλυση της απώλειας ζωής που σχετίζεται με τις ώρες εργασίας.

Το 2016, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της μελέτης, εκτιμάται ότι 398 χιλ. άνθρωποι πέθαναν από εγκεφαλικό επεισόδιο και 347 χιλ. από καρδιακές παθήσεις ως άμεσο αποτέλεσμα εργασίας τουλάχιστον 55 ωρών την εβδομάδα. Ο αριθμός αυτός φαίνεται να αυξάνεται επίσης – μεταξύ 2000 και 2016, ο αριθμός των θανάτων από καρδιακές παθήσεις λόγω των ωρών εργασίας αυξήθηκε κατά 41,5% και από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 19%.

Οι άνδρες εργαζόμενοι έχουν την θλιβερή πρωτιά σε αυτή την μελέτη, καθώς αποτελούν το 72% των θανόντων από υπερβολική εργασία, με τον κύριο κίνδυνο να “χτυπάει” ηλικίες 45 έως 74 ετών.

Επί του παρόντος, το 8,9% του παγκόσμιου πληθυσμού εργάζεται πολλές ώρες, που ορίζεται ως 55 ώρες την εβδομάδα ή περισσότερο. Η Νοτιοανατολική Ασία βρέθηκε να έχει το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που εργάζονται πολλές ώρες, ενώ η Ευρώπη είχε το λιγότερο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ατόμων που υπόκεινται σε μεγάλες ώρες εργασίας αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ 2010 και 2016. Αυτή η αύξηση των ωρών εργασίας θεωρείται ότι αντικατοπτρίζει την οικονομία και την οικονομική αβεβαιότητα. Έχει επίσης επισημανθεί ότι τα smartphone και οι φορητοί υπολογιστές έχουν προωθήσει νέες εργασιακές κουλτούρες, στις οποίες οι άνθρωποι δεν μπορούν ποτέ πραγματικά να σταματήσουν να εργάζονται.

Επιπλέον, η πανδημία του COVID-19 αναμένεται να εμβαθύνει αυτήν την τάση, μέσω περαιτέρω οικονομικής αστάθειας και άλλων αλλαγών στην εργασιακή κουλτούρα, όπως η τηλεργασία. Ακόμα και όταν το ξέσπασμα της νόσου είναι υπό έλεγχο, πολλά από αυτά τα ανθυγιεινά πρότυπα συμπεριφοράς είναι πιθανό να παραμείνουν.

«Η πανδημία COVID-19 έχει αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται πολλοί άνθρωποι», ανέφερε σε δήλωσή του ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Η τηλεργασία έχει γίνει ο κανόνας σε πολλές βιομηχανίες, συχνά θολώνει τα όρια μεταξύ σπιτιού και εργασίας. Επιπλέον, πολλές επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να μειώσουν ή να κλείσουν τμήματα για να εξοικονομήσουν χρήματα και οι εργαζόμενοι καταλήγουν να εργάζονται περισσότερες ώρες. Καμία δουλειά δεν αξίζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακής νόσου. Οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεργαστούν για να συμφωνήσουν όρια για την προστασία της υγείας των εργαζομένων” ολοκλήρωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, τότε πρόκειται να προκαλέσει ένα ακόμη βαθύτερο πρόβλημα στην παγκόσμια υγεία. Για να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εισαγάγουν, να εφαρμόσουν και να επιβάλουν πολιτικές που απαγορεύουν τις υποχρεωτικές υπερωρίες και διασφαλίζουν μέγιστα όρια στον χρόνο εργασίας.

«Η εργασία 55 ωρών ή περισσότερο την εβδομάδα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία», εξήγησε η Δρ Maria Neira, Διευθύντρια, Τμήμα Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του ΠΟΥ. «Ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε όλοι, οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι στο γεγονός ότι οι μεγάλες ώρες εργασίας μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο».

close menu