Πληροφορική

Profile Software: Ετοιμάζεται εξαγορά στην τραπεζική – Η συμβολή της Centevo

Στην αποκάλυψη πως μέχρι το τέλος της χρονιάς η Profile Software θα προχωρήσει σε μια νέα εξαγορά εταιρείας η οποία ασχολείται με τραπεζικές υπηρεσίες, προχώρησε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Μπάμπης Στασινόπουλος, πρόεδρος της Profile Software. Όπως μάλιστα ανέφερε, οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Ο κ. Στασινόπουλος σημείωσε επίσης ότι η εταιρεία εξετάζει προς εξαγορά εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρωπαϊκό χώρο, χωρίς όμως να αποκλείει και αντίστοιχες κινήσεις εντός της ελληνικής αγοράς.

Όπως αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου από τον Βαγγέλη Αγγελίδη Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, η Profile Software έχει την δυνατότητα να προχωρήσει σε αντίστοιχες συμφωνίες χρησιμοποιώντας ιδίους πόρους και ορισμένα δανειακά κεφάλαια. Ταυτόχρονα οι προγραμματισμένες επενδύσεις πραγματοποιούνται με την χρήση πόρων που προέρχονται κατά 50% από τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και το υπόλοιπο 50% από αύξηση δανεισμού. Ταυτόχρονα η εταιρεία διευκρίνισε πως δεν θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η Profile Software μετά την εξαγορά της Centevo προχώρησε στην απόκτηση νέων γραφείων στην Νορβηγία, ενώ διατηρεί παρουσία σε 45 χώρες.

«Το όραμα από τα πρώτα χρόνια ήταν η Profile να αποτελέσει μία ελληνική πολυεθνική εταιρεία πληροφορικής κάτι που με υποστήριξη πελατών, επενδυτών και στελεχών το αυξάνει και το πολλαπλασιάζει. Εξυπηρετεί περισσότερους από 300 εταιρικούς πελάτες, με ποσοστό διατήρησης πελατών 98%», σημείωσε ο κύριος Στασινόπουλος.

Η Centevo προσθέτει 35% στον τζίρο της Profile

Σε ότι έχει να κάνει με την εξαγορά της Centevo, ο κ. Στασινόπουλος εταιρείας, επισήμανε ότι το μήνυμα είναι να αγοράσει κανείς μία εταιρεία που καταλαβαίνει πώς λειτουργεί, σε μικρότερη τιμή από αυτήν που πραγματικά αξίζει και να πολλαπλασιάσει την αξία της για τους μετόχους κάτι που έγινε ήδη στην περίπτωση της προηγούμενης εξαγοράς, αυτής της Login.

H Centevo προέρχεται από δύο εταιρείες και συγκεκριμένα από την πρώην VPS ASA με ειδίκευση σε υπηρεσίες διαχείρισης κεφαλαίων και από την Εvolution Software με ειδίκευση στο Asset Management. Η Εuronext αποφάσισε να αποεπενδύσει και ξεκίνησε μία διαδικασία πώλησης, στην οποία συμμετείχε η Profile.

Ο κύκλος εργασιών της ήταν 5,5 εκατ. ευρώ το 2020, φέτος θα ανέλθει στα 6 εκατ. ευρώ και σε τρία χρόνια, το 2023, θα αγγίξει τα 7,5 εκατ. ευρώ με 25% ebitda. Το σκεπτικό της εξαγοράς βασίστηκε στη επιθυμία επέκτασης της Profile στις σκανδιναβικές χώρες με παράδοση στο investmenet management και στον τραπεζικό τομέα. Η Centevο εξυπηρετεί μεταξύ άλλων τη Nordea Bank με 500 δισ. περιουσιακών στοιχείων στο χαρτοφυλάκιό της τη Danske Bank καθώς και funds μικρότερου βεληνεκούς.

Σε δύο χρόνια από τώρα η Centevo εκτιμάται θα αυξήσει το ebitda της Profile κατά 1,4 εκατ. ευρώ ετησίως. Στόχος ήταν η επιτάχυνση της ανάπτυξης και αύξησης των μεγεθών της Profile. H εταιρεία διαθέτει έμπειρη ομάδα διοίκησης με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο και πολυετή σχέση με όλους τους σημαντικούς παίκτες της αγοράς στην περιοχή.

Με την εξαγορά, η Profile ποντάρει σε συνέργειες και συμπληρωματικότητα με ενδυνάμωση των λύσεων διαχείρισης επενδύσεων που διαθέτει. Ποντάρει επίσης σε native multitenancy clouds και έτοιμα ΑPI’s σε μεγάλους οργανισμούς. Επιπλέον η εξαγορά παρέχει ευκαιρίες πώλησης για άλλες λύσεις του ομίλου στην περιοχή. Η Centevo θα χρησιμοποιήσει έτοιμα modules του Axia όπως on boarding, portal, robo-advisor κλπ. Ταυτόχρονα θα υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τη  δημιουργία λύσεων και λειτουργικές συνέργειες.

Η τιμή εμπόδισε την εξαγορά της Singular Logic

Σε ότι έχει αν κάνει με την εξαγορά της Singular Logic, ο κ. Στασινόπουλος ανέφερε πως η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος ξεκίνησε λόγω της δραστηριότητάς του ομίλου στα χρηματοοικονομικά. «Την διεκδικήσαμε, δεν θεωρούσαμε ότι η τιμή ήταν αυτή που θα θέλαμε, ο πωλητής δεν ανταποκρίθηκε στην τιμή που δώσαμε και δεν προχώρησε. Σήμερα δεν υπάρχει κάποια ελληνική εταιρεία για την οποία να διαπραγματευόμαστε, υπάρχουν κυρίως ευρωπαϊκές εταιρείες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει κάποια ελληνική εταιρεία, ωστόσο θα πρέπει να αντικατοπτρίζει μία ξεκάθαρη στρατηγική σε κάθε τομέα
που συζητάμε».

close menu