Προγράμματα για την ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων εργαζομένων και ανέργων, καθώς και προγράμματα με αντικείμενο την ανάπτυξη εξειδικευμένων «πράσινων» δεξιοτήτων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην πρόταση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη που εντάχθηκε στο σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το υπουργείο Εργασίας έχει προχωρήσει στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχέδιο πάνω σε δύο άξονες:
– Την επανακατάρτισης των εργαζομένων με την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων (Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ).
Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας προς την επιτροπή για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει:
1. Οριζόντια προγράμματα κατάρτισης, τα οποία θα απευθύνονται σε:
– Ανέργους (κυρίως μακροχρόνια).
– Εργαζόμενους (που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ανεργίας λόγω χαμηλών γνώσεων).
– Εργαζόμενους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με περιορισμένες δυνατότητες επιμόρφωσης).
– Δημοσίους υπαλλήλους (μεταξύ των οποίων και οι εκπαιδευτικοί).
2. Στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης
Κατάρτιση συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, με παρεμβάσεις τόσο στην πλευρά της προσφοράς όσο και την πλευρά της ζήτησης στην αγορά εργασίας. Οι παρεμβάσεις που προτείνονται μεταξύ άλλων είναι:
– Αναβάθμιση των δεξιοτήτων των δημοσίων λειτουργών
– Ψηφιακή εκπαίδευση της τρίτης ηλικίας και των ατόμων με δυσκολίες στην ακοή και την όραση
– Αναβάθμιση των δεξιοτήτων των αστέγων και των δικαιούχων ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με στόχο την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας
– Δεξιότητες και ψηφιακές δεξιότητες για δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους
– Υποστήριξη της πρόσβασης προσφύγων στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τους αρμόδιους στο υπουργείο Εργασίας, για τους νέους η κατάρτιση θα συνδυαστεί με επιδοτούμενα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας για την παροχή πρακτικής κατάρτισης και στη συνέχεια με την εξεύρεση μόνιμης θέσης απασχόλησης, είτε επιδοτούμενη αρχικά, είτε όχι.
Τα νέα προγράμματα κατάρτισης θα επικεντρωθούν στις εξής κατηγορίες:
1. Βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Οι δράσεις θα στοχεύουν σε μακροχρόνια άνεργους και σε εκείνους που δεν έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, είναι αποσυνδεδεμένοι από την εργασία, καθώς και υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που ενδέχεται να στερούνται θεμελιωδών ψηφιακών δεξιοτήτων.
2. Ψηφιακές δεξιότητες μεσαίου επιπέδου στους τομείς πωλήσεων, μάρκετινγκ, διαχείρισης πελατολογίου κ.α. σε θέματα ανάλυσης δεδομένων, ψηφιακού μάρκετινγκ, προγραμματισμού, υποστήριξη δικτύων, ψηφιακού σχεδιασμού, κ.α. Οι δράσεις θα απευθύνονται σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ιδίως εκείνους που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ανεργίας και εργαζόμενους στις ΜΜΕ, καθώς και στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα σε θέσεις εργασίας που απαιτούν μεσαίες δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν εργαλεία ψηφιακής εκπαίδευσης στις τάξεις τους.
3. «Πράσινες» δεξιότητες, που σχετίζονται με την μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Αφορά προγράμματα κατάρτισης σε εξειδικευμένες πράσινες δεξιότητες, όπως δεξιότητες που υποστηρίζουν τη βιομηχανία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την κλιματική εξάρτηση και τη διαχείριση φυσικών πόρων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των σημερινών και προβλεπόμενων ελλείψεων δεξιοτήτων STEM (Science, technology, engineering, and mathematics), που μπορεί να λειτουργήσουν ως εμπόδιο στην πράσινη ανάπτυξη.
πηγή: Mononews