Κοινωνική δράση

Προωθώντας την κυκλική οικονομία στην Κρήτη

Εκφράζοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την ενίσχυση και βελτίωση της τοπικής κοινωνίας και την ευαισθησία του σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, το ελληνικό υποκατάστημα του ομίλου Maggioli συμμετέχει, ήδη από το καλοκαίρι του ‘20, ως ιδρυτικό μέλος μαζί με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, στη φιλόδοξη πρωτοβουλία Ιn-Crete, με στόχο την προώθηση της κυκλικής οικονομίας στη Μεγαλόνησο.

Στελέχη της συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα Χανιά με εκπροσώπους των άλλων δυο φορέων για να εξετάσουν την ως τώρα πορεία τους και τα επόμενα βήματα της πρωτοβουλίας, η οποία έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της τοπικής ακαδημαϊκής κοινότητας, με τη φιλοδοξία της να εξελιχθεί σε κόμβο καινοτομίας και να προσφέρει σύγχρονες λύσεις στις ανάγκες της Κρήτης. Στο Ιn-Crete έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ερευνητικοί φορείς και εταιρείες εκτός της Κρήτης (σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο).

Ήδη λειτουργεί -με τη συμβολή όλων των ιδρυτικών μελών που συνεισέφεραν την τεχνογνωσία τους- σε θερμοκήπιο του ΜΑΙΧ, στα Χανιά, πιλοτική εγκατάσταση εφοδιασμένη με πλήθος αισθητήρων. Χάρη στις μετρήσεις τους και την ανάλυσή τους σε πραγματικό χρόνο έχει δημιουργηθεί ο ψηφιακός δίδυμος του θερμοκηπίου, που διευκολύνει την έρευνα και την υλοποίηση σεναρίων, σχετικά με διάφορες μορφές καλλιέργειας και τρόπους βελτιστοποίησής τους. Η νέα δομή, που λειτουργεί με τη φιλοσοφία των ανοικτών επιστημονικών δεδομένων, προσφέρεται για έρευνα και εκπόνηση διδακτορικών, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τα ΑΕΙ και τα ερευνητικά Ινστιτούτα της Κρήτης.

Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας, ως αποτέλεσμα των δοκιμών και των πειραμάτων, είναι η διάχυση και μεταφορά τεχνογνωσίας σε τομείς μεγάλου ενδιαφέροντος στην Κρήτη, όπως ο αγροδιατροφικός, η κυκλική βιομηχανία, η βιομηχανική συμβίωση, ο τουρισμός και οι κυκλικές «έξυπνες» πόλεις, όπου λαμβάνεται ειδική μέριμνα για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων όσον αφορά στα απορρίμματα, τα λύματα, την επεξεργασία του νερού, τα βιομηχανικά απόβλητα κλπ.

Η αρχική τριμερής ομάδα αναμένεται σύντομα να αποκτήσει νέα μέλη, καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), την Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (ΑΣΤΕΚ), το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.), ενώ – σε δεύτερο χρόνο – αναμένεται η προσχώρηση και άλλων φορέων της Κρήτης, όπως τα επιμελητήρια, οι ξενοδόχοι και μεγάλες τοπικές βιομηχανίες.

close menu