Ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος Iliad συμφερόντων Ξαβιέ Νιλ, κατέθεσε επίσημη πρόταση εξαγοράς της Vodafone Ιταλίας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Financial Times. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρόταση ύψους 11 δισ. ευρώ ισοδυναμεί με σχεδόν επτά φορές τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων. Και αυτό μπορεί να συγκριθεί με την εκτίμηση της Βαrclays Capital ότι η εταιρεία αποτιμάται στα 6,9 δισ. ευρώ, ήτοι το ισοδύναμο των 5,2 φορών των αναμενόμενων μεικτών κερδών της το 2022. Αξίζει να αναφερθεί πως η προσπάθεια να υπάρξει συσπείρωση στην ιταλική αγορά κινητής τηλεφωνίας, όπου παρατηρείται μεγάλη συμφόρηση, είναι τολμηρή, δεδομένου ότι η Iliad μόλις το 2018 εισήλθε εκεί. Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, η εταιρεία έχει την τέταρτη θέση και το 8% της αγοράς. Ο όμιλος της Vodafone, o oποίος έχει έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, διατηρεί περίπου το 28% της ιταλικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας, όσο δηλαδή και η ηγετική δύναμη της ΤΙΜ, βραχίονα του ιταλικού πρώην μονοπωλιακού ομίλου της Telecom Ιtaliα. Τα στοιχεία προέρχονται από την αρμόδια αρχή τηλεπικοινωνιών της χώρας, Αgcom.
Η προσέγγιση του Ξαβιέ Νιλ δείχνει ακόμα ότι έχει κατά νου και άλλα μεγαλόπνοα σχέδια, αφότου κατά το παρελθόν έτος απομάκρυνε την εταιρεία από το χρηματιστήριο, φοβούμενος πως οι επενδυτές υποβάθμιζαν την αξία της. Αξίζει να επισημανθεί, όπως τονίζει η εφημερίδα των Financial Times, ότι ο δισεκατομμυριούχος διαπιστώνει πως υπάρχουν ευκαιρίες να επεκτείνει την παρουσία του στο πεδίο των τηλεπικοινωνιακών δραστηριοτήτων στη Γηραιά Ήπειρο και πέραν της εθνικής αγοράς της Iliad, που είναι η Γαλλία. Άλλωστε έχει παρουσία και στην Πολωνία, όπου αυτό το έχει καταφέρει μέσω εξαγορών. Αναφορικά τώρα με την προσφορά για την ιταλική αγορά, η Iliad έχει συνεργασία στο πεδίο της χρηματοδότησης με μεγάλο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό όμιλο, ενώ διασφάλισε και τη στήριξη μη κατονομαζόμενου επενδυτικού οίκου. Η ιταλική αγορά συνιστά την τρίτη μεγαλύτερη αγορά με όρους εσόδων, με πρώτη τη Γερμανία και δεύτερη τη Βρετανία. Η Κάρεν Ιγκαν, αναλύτρια της Enders Analysis, επισημαίνει πως η προσέγγιση του γαλλικού ομίλου παρουσιάζει ενδιαφέρον. Η συμβουλή της προ τη Vodafone είναι «πάρε τα λεφτά και τρέχα». Ορισμένοι αναλυτές, πάντως, αναγνωρίζουν ότι οι δραστηριότητες της τελευταίας στην Ιταλία αξίζουν περισσότερο. Σε σημείωμά του ο αναλυτής της Deutsche Bank, Ρόμπερτ Γκρίντλε, επισημαίνει ότι «στην περίπτωση μιας ολοκληρωμένης πώλησης αναμένουμε ο πολλαπλασιαστής να ξεκινάει με 8 και όχι με 7».
Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως ο βρετανικός όμιλος της Vodafone δέχεται έντονες πιέσεις από την πρόσφατη άφιξη των επενδυτικών κεφαλαίων Cevian Capital, τα οποία σε ρόλο ακτιβιστή μετόχου πιέζουν τον πρώτο να αναδιαρθρώσει το χαρτοφυλάκιό του, να ενισχύσει την απόδοσή του σε βασικές αγορές και να ανανεώσει τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου.