Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός και η τεχνολογία θα αποτελέσουν μονόδρομο για την ανάκαμψη των επιχειρήσεων στην μετα-covid εποχή, καθώς το 93% των εταιρειών της χώρας θεωρεί πως το μέλλον τους είναι ψηφιακό προκειμένου να επιβιώσουν.
Την ίδια στιγμή, 8 στις 10 (85%) των ελληνικών επιχειρήσεων σκοπεύουν να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τα τεχνολογικά εργαλεία στα κανάλια πώλησης, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις των καταναλωτών στην post covid εποχή. Ήδη στη διάρκεια του τελευταίου χρόνο, από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, περισσότερες από έξι στις δέκα εταιρείες (65%) απαντούν ότι επιτάχυναν τις προσπάθειες να ψηφιοποιήσουν τις δραστηριότητές τους.
Την ίδια όμως στιγμή, υπάρχει και μια σημαντική μερίδα των ελληνικών επιχειρήσεων, που θεωρεί ότι η μετάβαση στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, που επέβαλλε η πανδημική κρίση, έγινε πιεστικά και αυτό θα έχει παρενέργειες στη λειτουργία τους στο μέλλον. Για την ακρίβεια, το 62% των ελληνικών εταιρειών απαντά ότι η υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών, εν μέσω της πανδημικής κρίσης, έγινε βεβιασμένα και αυτό θα έχει παρενέργειες στο μέλλον.
Παρά την πιεστική υιοθέτηση της τεχνολογίας, περισσότερες από τις μισές ελληνικές εταιρείες, σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari, δηλώνουν αισιόδοξες ότι η ψηφιακή μετάβαση την επόμενη ημέρα της πανδημίας θα γίνει ομαλά. Βέβαια, υπάρχει και ένα σχεδόν ισόποσο ποσοστό εταιρειών που εκτιμά ότι θα αναγκαστεί να λάβει οδυνηρά μέτρα για να προλάβει το τρένο του ψηφιακού μετασχηματισμού, που απαιτεί η post covid εποχή.
Διχασμένοι απέναντι στην τηλε-εργασία
Ενδιαφέρον είναι το εύρημα της έρευνας της Focus Bari, όσον αφορά την άποψη των επιχειρήσεων για τον καθεστώς της εξ αποστάσεως εργασίας, με τις απόψεις των εταιρειών επί του θέματος να είναι μοιρασμένες. Έτσι, ενώ το 56% τάσσεται υπέρ της τηλεργασίας, το υπόλοιπο 44% δηλώνει αντίθετο.
Οι επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνουν στα θετικά της εξ αποστάσεως εργασίας το χαμηλότερο κόστος των ενοικίων και γενικά τα μικρότερα λειτουργικά κόστη (80%), τους μικρότερους χώρους γραφείων (53%), την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού (46%) και τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα των εργαζομένων (22%).
Στον αντίποδα, στα αρνητικά στοιχεία της εξ αποστάσεως εργασίας οι ίδιες οι επιχειρήσεις τοποθετούν την αδυναμία οικοδόμησης ενός ισχυρού κλίματος στο εσωτερικό της εταιρείας (86%). Οι επιχειρήσεις αξιολογούν ως δεύτερο πιο σημαντικό μειονέκτημα της εξ αποστάσεως εργασίας τους αυξημένους κινδύνους των πληροφοριών και των συστημάτων από ψηφιακές απειλές (51%) και τέλος, τον μειωμένο έλεγχο της παραγωγικότητας των εργαζομένων (46%).
Όπως προκύπτει από την έρευνα, που παρουσιάστηκε χθες στο συνέδριο «Restart the world του ελληνικού τμήματος του παγκόσμιου οργανισμού για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ΒΝΙ, ειδικά οι μεγαλύτερης ηλικίας επιχειρηματίες βλέπουν με επιφυλακτικότητα την επιστροφή στην κανονικότητα μετά το πέρας της πανδημικής κρίσης.
Για την ακρίβεια, ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες ηλικίας άνω των 55 ετών απαντά ότι η επιχειρηματική ζωή δεν θα επιστρέψει ποτέ στην κανονικότητα. Στις ηλικίες 45-54 το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 12%, ενώ είναι ακόμη πιο μικρό (9%) στους επιχειρηματίες ηλικίας έως 44 ετών.