Σε μια εποχή που οι εταιρείες επεκτείνουν το χαρτοφυλάκιο τους για να έχουν πρόσβαση σε κάθε τομέα της αγοράς και να αντλήσουν πόρους και πωλήσεις από παντού, είναι συνήθως το κομμάτι των οικονομικών smartphone που δέχεται τον μεγαλύτερο πόλεμο. Όποιος εκπλήσσεται από μια τέτοια εξέλιξη μάλλον δεν γνωρίζει καθόλου την αγορά των smartphones, καθώς αυτή είναι η πιο επιθετική και απαιτητική αγορά.
Σε αυτή την κατηγορία τόσο οι εταιρείες όσο και οι χρήστες κάνουν εν γνώση τους τις απαραίτητες υποχωρήσεις, με την απόλυτη ισορροπία ανάμεσα σε επιδόσεις και στυλ να αποτελεί το ιερό δισκοπότηρο που θα φέρει εκατομμύρια πωλήσεις. Το C55, η πρόταση της Realme για την κατηγορία είναι μια συσκευή που βρίσκεται πολύ κοντά στην ιδανική ισορροπία, με χαρακτηριστικά πυ εντυπωσιάζουν από το χαρτί, μια σχεδίαση που φεέρνει στο μυαλό μεγαλύτερα (και ακριβότερα) μοντέλα και την τυπική για Realme ποιότητα κατασκευής.
Σχεδίαση
Το πρώτο πράγμα που κερδίζει το ενδιαφέρον του καταναλωτή είναι η σχεδίαση της συσκευής και σε αυτό τον τομέα η Realme τράβηξε άσσο από το μανίκι της. Το C55 έχει επίπεδη σχεδίαση με “σάντουιτς” αισθητική και το πιο σίγουρο κράτημα της αγοράς. Σε πολλούς θα θυμίσει τον σχεδιασμό των iPhone προηγούμενης γενιάς και δεν θα έχουν άδικο. Στο πίσω μέρος κυριαρχούν οι διπλές κάμερες και αν και οπτικά δείχνει “γεμάτο” στο πάνω μέρος, στην πραγματικότητα η κατανομή βάρους είναι αξιέπαινη.
Παρά τις 6,72 ίντσες της οθόνης, τόσο η επίπεδη σχεδίαση όσο και η κατανομή βάρους, κάνουν πολύ εύκολη την χρήση του με ένα χέρι, ενώ το αισθάνεσαι πολύ ελαφρύτερο από ότι είναι στην πραγματικότητα.
Στην δεξιά πλευρά βρίσκονται τα κουμπιά έντασης και και λειτουργίας, τα οποία δείχνουν και είναι στιβαρά (όπως άλλωστε σε όλες τις συσκευές της Realme). To κουμπί λειτουργίας έχει και τον ρόλο ανάγνωσης δαχτυλικού αποτυπώματος, το οποίο διαβάζει και ξεκλειδώνει τη συσκευή σχετικά γρήγορα (δεν είναι η κορυφαία υλοποίηση, όμως είναι πολύ καλύτερη από ότι θα περίμενε κανείς σε αυτή την κατηγορία τιμής). Για να πούμε την αλήθεια, η μοναδική (ελάχιστη) καθυστέρηση που υπάρχει βρίσκεται στην ανάγνωση του αποτυπώματος, καθώς το ξεκλείδωμα είναι ταχύτατο και ανάλογο άλλων πολύ πιο ακριβών συσκευών.
Στο κάτω μέρος της συσκευής, δίπλα στην υποδοχή φόρτισης και αντιδιαμετρικά του ηχείου, βρίσκεται η υποδοχή ακουστικών 3,5mm. Οι συσκευές των οικονομικών κατηγοριών εξακολουθούν να στηρίζουν την παραδοσιακή υποδοχή ακουστικών, κάτι που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.
Μια οθόνη για όλα τα γούστα
Το Realme C55 διαθέτει οθόνη IPS LCD 6,7 ιντσών με ανάλυση οθόνης 2400×1800 pixel. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η εγκοπή για την μπροστινή κάμερα είναι πολύ διακριτική και η οθόνη γενικά έχει πολύ μικρά πλαίσια, κάτι που δεν βλέπεις εύκολα σε συσκευές αυτής της κατηγορίας τιμής. Περνώντας στην οπτική εμπειρία, η οθόνη, με τα 680 nits της μέγιστης φωτεινότητας, είναι αξιοπρεπής επιτρέποντας την απρόσκοπτη θέαση ακόμα και σε ισχυρό εξωτερικό φωτισμό, αν και έχει μικρά “προβλήματα” θέασης σε μεγάλη λιακάδα.
Σε ότι αφορά την ποιότητα των χρωμάτων, η συσκευη ανταποκρίνεται ικανοποιητικά και μόνο στο έμπειρο μάτι θα ξεχωρίσει ο υπεροκορεσμός του πράσινου. Θα θέλαμε λίγο καλύτερα μαύρα επίσης, αλλά αυτό δεν επηρεάζει την συνολική εμπειρία. Τούτου λεχθέντος, ο καθημερινός χρήστης δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με την παρακολούθηση περιεχομένου εδώ, καθώς βοηθάει τόσο η μεγάλη οθόνη όσο και ο ήχος, ο οποίος αν και είναι μονοφωνικός ηχείο, η ένταση του είναι δυνατή και θα ικανοποιήσει άπαντες. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπολογίσει κανείς και τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης στα 90 Hz, κάτι αξιόλογο και πάλι για αυτή την κατηγορία τιμής.
Ταυτόχρονα, η συσκευή διαθέτει αυτόματη εναλλαγή ρυθμού ανανέωσης ανάλογα με το περιεχόμενο, όμως εμείς “κλειδώσαμε” την επιλογή στα 90 Hz και δεν ασχοληθήκαμε παραπάνω.
Λογισμικό
Η συσκευή τρέχει το Android 13 και πάνω από αυτό είναι το skin της εταιρείας Realme UI 4. Πριν μπούμε στα ενδότερα όμως του λογισμικού, θα πρέπει να μιλήσουμε για την υλοποίηση του στην μπροστινή κάμερα, το mini capsule. Αν και η εταιρεία δεν το έχει πει ποτέ ανοιχτά (και δεν πρόκειται ποτέ φυσικά να το κάνει) η “κάψουλα” είναι μια εκδοχή του dynamic island που είδαμε στα iPhone, αν και η υλοποίηση της Realme είναι ακόμα καλύτερη και λύνει πολλά (όλα σχεδόν) τα δομικά προβλήματα της εφαρμογής της Apple.
Το mini capsule, που σιγά σιγά θα το δούμε σε όλες σχεδόν τις συσκευές της εταιρείας, σε αντίθετη με την εταιρεία του Κουπερτίνο μπορεί να απενεργοποιηθεί και να μην παρεμποδίζει την αναπαραγωγή περιεχομένου, καθώς λειτουργεί σαν αναδυόμενο παράθυρο, ενώ περιλαμβάνει 3 διαφορετικές λειτουργίες, φόρτιση-χρήση δεδομένων-στατιστικά βημάτων. Επίσης αλλάζει χρώματα και από πράσινο γίνεται κόκκινο όταν το επίπεδο μπαταρίας πέφτει κάτω από το 5%, μια ευπρόσδεκτη οπτική υπενθύμιση. Το φως επίσης αλλάζει σε πορτοκαλί όταν φτάσουμε στο 90% του ορίου κατανάλωσης δεδομένων μας. Αν και οι εφαρμογές της κάψουλας είναι λιγότερες από τις αντίστοιχες της Apple, η υλοποίηση τους γίνεται καλύτερα και αυτό μόνο θετικά μπορεί να προσμετρηθεί για το C55.
Πέρα από αυτό, το Realme UI προσφέρει τις τυπικές λειτουργίες που έχουμε συνηθίσει, συμπεριλαμβανομένου του bloatware. Όπως αναμένουμε, το σύνολο σχεδόν των εφαρμογών που περιλαμβάνει μπορεί να απεγκατασταθεί, συμπεριλαμβανομένων των Moj και Josh. Μόλις τα ξεφορτωθείτε, μπορείτε να εστιάσετε στα δυνατά σημεία του UI, ιδιαίτερα στην αισθητική και την κίνηση. Πάντα υποστήριζα ότι το Realme UI είναι εύκολο στην κατανόηση και αισθητικά ελκυστικό. Φυσικά, έχετε πολλές επιλογές προσαρμογής εδώ, συμπεριλαμβανομένων γραφικών στοιχείων για email, ημερολόγια και εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.
Επεξεργαστής και επιδόσεις
Στην καρδιά της συσκευή βρίσκεται ο οκταπύρηνος επεξεργαστής MediaTek Helio G88 με συχνότητα λειτουργίας έως 2,0GHz και η ισχυρή Mali-G52 GPU. Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να τονίσουμε οτι πρόκειται για 4G συσκευή με ότι αυτό συνεπάγεται σε μα εποχή που η αγορά κινείται προς το 5G. Αυτό μπορεί να είναι αποτρεπτικό για τους power users, όμως είναι απόλυτα αποδεκτό από όλους τους υπόλοιπους (και αυτούς στους οποίους στοχεύει η εταιρεία) οι οποίοι θέλουν μια δυνατή, ικανή συσκευή χωρίς να ενδιαφέρονται για το premium του 5G.
Σε καθημερινή χρήση το C55 έχει αξιοσέβαστη απόδοση και μπορεί να χειριστεί κάθε είδους εφαρμογή, ακόμα και αυτές με “βαριά” γραφικά, σε σημείο που ξεχνάς ότι στα χέρια σου κρατάς ένα budget τηλέφωνο. Σίγουρα, θα αντιμετωπίσει προβλήματα σε πολύ βαριά και απαιτητικά παιχνίδια, όμως αυτά τα παιχνίδια δημιουργούν προβλήματα ακόμα και σε συσκευές με πολλαπλάσια τιμή, το αναφέρουμε όμως γιατί η ισορροπία της συσκευής πολλές φορές θα σας κάνει να ξεχάσετε την τιμή της.
Η συσκευή της κριτικής διέθετε 8GB μνήμης και 128GB αποθηκευτικού χώρου, ενώ η μπαταρία των 5000mAh είναι παραπάνω από ικανοποιητική για τον μέσο (και όχι μόνο) χρήστη, καθώς θα του επιτρέψει να μην αγχωθεί για φόρτιση κατά την διάρκεια της ημέρας. Ακόμα και αν δει την ένδειξη να κοκκινίζει, ο ενσωματωμένος φορτιστής επιτρέπει την ενεργειακή αποκατάσταση από 0% σε 100% σε μόλις 1 ώρα και 15 λεπτά (και με το internet ενεργό).
Φωτογραφικές επιδόσεις
Το Realme C55 διαθέτει διπλή κάμερα, η οποία ευθυγραμμίζεται με τις συσκευές αυτής της κατηγορίας τιμής. Η κύρια κάμερα εδώ είναι στα 64MP με αισθητήρα βάθους 2MP. Και, είμαι πραγματικά έκπληκτος με τα αποτελέσματα της κάμερας, εν μέρει επειδή οι προσδοκίες μου ήταν χαμηλές.
Σε συνθήκες καλού φωτισμού η κάμερα αποτυπώνει φυσικούς τόνους δέρματος και ακριβή ανίχνευση χρωμάτων του περιβάλλοντος. Το HDR ήταν επίσης εντυπωσιακό και ο αισθητήρας μπορεί να διατηρήσει αξιοπρεπείς λεπτομέρειες. Αυτό βελτιώνεται ακόμα περισσότερο στη λειτουργία των 64ΜΡ ενώ ο αποκλειστικός αισθητήρας βάθους των 2ΜΡ αν και σχετικά αργός, έχει εκπληκτικά αποτελέσματα με ευκρινή και ακριβή ανίχνευση του περιγράμματος του βασικού θέματος.
Αν και δεν υπάρχει αποκλειστικός τηλεφακός, η ψηφιακή μεγέθυνση είναι ακριβής και με μεγάλη λεπτομέρεια. Αντίθετα, οι επιδόσεις σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού δεν είναι αντίστοιχα ικανοποιητικές (αν και γενικότερα αποδεκτές), αποδεικνύοντας ότι δεν είναι το δυνατό χαρτί της συσκευής. Ο ήχος από την άλλη που καταγράφεται στο βίντεο είναι δυνατος και ευκρινής, κάτι που προσθέτει πολλούς πόντους στην τελική βαθμολογία.
Η συσκευή έχει αξιοπρεπείς επίσης επιδόσεις στο βίντεο, με δυνατότητες 1080p έως και 60fps, με τα ίδια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ανάλογα των συνθηκών φωτισμού. Να σημειωθεί πως η εφαρμογή της κάμερας είναι σε ξεχωριστό μενού, κάτι που απαιτεί συνήθεια και ελπίζουμε να αλλάξει σε μελλοντικό update γιατί είναι σχετικά άβολο.
Σε ότι αφορά τις επιδόσεις της μπροστινής κάμερας, τα όποια παράπονα εξαφανίζονται καθώς έχυμε μια εξαιρετική υλοποίηση η οποία με την υποστήριξη της ΑΙ δίνει πολύ καλές φωτογραφίες και αντίστοιχα πολλές επιλογές port production. Η κάμερα selfie μπορεί επίσης να καταγράφει βίντεο 1080P στα 30 fps και έχει αξιοπρεπή απόδοση για καθημερινές λήψεις.
Αντί επιλόγου
Το C55 της Realme είναι μια από τις καλύτερες επιλογές της low-mid κατηγορίας με εξαιρετικές επιδόσεις, καλή οθόνη, εξαιρετική μπαταρία και ελκυστικό design. Αν πρέπει να βρούμε αρνητικά, αυτά εντοπίζονται στην έλλειψη 5G