Κατά το 2024, καταγράφηκαν 2.508.311 αναφορές ύποπτου περιεχομένου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM) παγκοσμίως, σημειώνοντας αύξηση 218% σε σχέση με το 2023. Πρόκειται για την υψηλότερη ετήσια καταγραφή στην ιστορία του INHOPE, του διεθνούς δικτύου ανοικτών γραμμών καταγγελιών, στο οποίο συμμετέχουν 55 γραμμές σε 51 χώρες, ανάμεσά τους και η SafeLine.gr, επίσημο μέλος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Η σημαντική αυτή αύξηση αντικατοπτρίζει αφενός τη ραγδαία εξάπλωση του παράνομου περιεχομένου, αφετέρου την ενισχυμένη ευαισθητοποίηση των πολιτών, οι οποίοι αναγνωρίζουν τη σημασία της έγκαιρης αναφοράς.
Από τις συνολικές αναφορές, το 65% αξιολογήθηκε ως νομικά παράνομο, αποδεικνύοντας τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία των καταγγελιών.
Το 93% των θυμάτων ανήκε στην ηλικιακή ομάδα 3 έως 13 ετών, ενώ το 99% ήταν κορίτσια, γεγονός που αναδεικνύει τον έμφυλο χαρακτήρα της κακοποίησης και της σχετικής εγκληματικότητας.
Επιπλέον, CSAM περιεχόμενο εντοπίστηκε σε 86 χώρες, καταδεικνύοντας τον παγκόσμιο χαρακτήρα του φαινομένου και τις πολύπλευρες κοινωνικές και νομικές του προεκτάσεις.
Η εικόνα στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, κατά το 2024, οι καταγγελίες για υλικό παιδικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης και για οικονομικές απάτες αντιστοιχούσαν στο 77% του συνόλου των αναφορών που έλαβε η SafeLine.gr. Ειδικότερα, οι καταγγελίες για CSAM/CSEM υλικό σημείωσαν αύξηση 26% σε σχέση με το 2023, γεγονός που καταδεικνύει την αυξανόμενη ανησυχία των χρηστών και την ετοιμότητα της SafeLine να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδόν οι μισές αναφορές αφορούσαν ψηφιακά παραγόμενο περιεχόμενο, όπως manga και anime, φανερώνοντας μια νέα, ανησυχητική διάσταση του προβλήματος: τη χρήση τεχνολογίας για τη δημιουργία εικονικού CSAM, το οποίο παρότι δεν αφορά πραγματικό θύμα, παραμένει παράνομο και επιβλαβές.
Επιπλέον, παρατηρήθηκε αύξηση άνω του 40% στις καταγγελίες που προωθήθηκαν από τη SafeLine στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενισχύοντας τον ρόλο της ως αξιόπιστου και ουσιαστικού συνεργάτη των διωκτικών αρχών.
Η SafeLine.gr συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων οργανισμών στην Ελλάδα που έλαβε την αναγνώριση του Trusted Flagger στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA). Ο τίτλος αυτός ενισχύει τη δυνατότητά της να συμβάλλει καθοριστικά στην ταχεία αφαίρεση παράνομου περιεχομένου από το διαδίκτυο, προστατεύοντας παιδιά και ενήλικες από τις παγίδες του ψηφιακού εγκλήματος.
Ο πρόεδρος του INHOPE, Robbert Hoving, δηλώνει:
«Ο δρόμος μπροστά απαιτεί αφοσίωση και αντοχή. Είμαστε ενωμένοι πίσω από την αποστολή του INHOPE, αποδεικνύοντας καθημερινά ότι η συνεργασία φέρνει αποτελέσματα.»
Η συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του INHOPE, Βιβή Φραγκοπούλου επισημαίνει:
«Η εκθετική αύξηση των αναφορών αποδεικνύει ότι οι πολίτες είναι πλέον πιο ευαισθητοποιημένοι και πρόθυμοι να δράσουν. Παράλληλα, η τεχνολογία εξελίσσεται με ρυθμούς που απαιτούν διαρκή επαγρύπνηση και προσαρμογή των μηχανισμών προστασίας. Η SafeLine συνεχίζει να εργάζεται με συνέπεια, ώστε κάθε καταγγελία να οδηγεί σε πραγματικό αποτέλεσμα και κάθε παιδί να νιώθει ασφαλές στο διαδίκτυο.»