Οικονομία

Risk analysis και ψηφιακά όπλα στη φαρέτρα της Επιθεώρησης Εργασίας

Η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας προχωρά σε άμεση αναβάθμιση του συστήματος ελέγχων στην αγορά εργασίας, με τη χρήση επιστημονικής μεθοδολογίας «risk analysis» σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το νέο σύστημα θα εστιάζει κυρίως σε περιοχές και κλάδους με αυξημένη παραβατικότητα. Στόχος είναι οι περισσότεροι έλεγχοι να γίνονται όπου υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος παραβάσεων, με έμφαση στην αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, ιδιαίτερα στο ωράριο απασχόλησης.

Το τελευταίο οκτάμηνο, σε 51.000 ελέγχους, η Αρχή εντόπισε σημαντικές παραβάσεις που αφορούν κυρίως το ωράριο εργασίας και την υποδηλωμένη εργασία. Οι παραβάσεις αυτές έχουν επιφέρει πρόστιμα ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ. Ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά παραβατικότητας παρατηρήθηκαν στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, όπου σε μόλις 4 μήνες επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 8,1 εκατομμυρίων ευρώ σε 2.569 περιπτώσεις.

Η χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που έχει στόχο τη μείωση της αδήλωτης εργασίας και την παρακολούθηση του ωραρίου σε πραγματικό χρόνο, έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Οι έλεγχοι έχουν δείξει ότι το 60% των προστίμων που επιβλήθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2024 σχετίζονται με ζητήματα ωραρίου και αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας. Τα πρόστιμα για αυτές τις παραβάσεις ανέρχονται σε 18,7 εκατομμύρια ευρώ, αποτελώντας το 72,89% του συνόλου των προστίμων.

Επίσης, η ψηφιακή κάρτα εργασίας εφαρμόζεται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους και οι πρώτες ενδείξεις από τον κλάδο του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας είναι θετικές, καθώς έχει παρατηρηθεί αύξηση στις δηλωμένες υπερωρίες.

Προχωράει η ψηφιακή αναβάθμιση

Ένας σημαντικός στόχος της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας είναι η πλήρης ψηφιοποίηση των ελέγχων μέχρι το τέλος του έτους. Αντί για το παραδοσιακό δελτίο ελέγχου που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα, οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται πλέον με τη χρήση tablets. Αυτά τα tablets θα είναι συνδεδεμένα με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και το λειτουργικό σύστημα της Επιθεώρησης Εργασίας, επιτρέποντας στους ελεγκτές να έχουν άμεση πρόσβαση σε δεδομένα για την επιχείρηση και τους εργαζομένους.

Η νέα αυτή προσέγγιση θα επιτρέψει ταχύτερους, πιο ακριβείς και αποτελεσματικούς ελέγχους, ενώ θα μειώσει τα περιθώρια λάθους ή παραποίησης των δεδομένων. Σε αντίθεση με το παλιό σύστημα, όπου οι ελεγκτές έπρεπε να βασίζονται σε χειρόγραφα δελτία και φυσική καταγραφή, η χρήση των tablets θα διευκολύνει την παρακολούθηση των ωραρίων σε πραγματικό χρόνο και την επιβολή προστίμων άμεσα, εάν διαπιστωθούν παραβάσεις.

Αυτή η τεχνολογική αναβάθμιση εντάσσεται στη συνολική στρατηγική του Υπουργείου Εργασίας και της Ανεξάρτητης Αρχής για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, καθιστώντας τους ελέγχους πιο διαφανείς και αυστηρούς.

close menu