Πρωτότυπες ρομποτικές λύσεις με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence) και του διαδικτύου των πραγμάτων (Ιnternet οf Τhings) παρουσίασαν 1.200 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM 2025, στη Λάρισα, με θέμα την επιβίωση στον πλανήτη Άρη. Στο πλαίσιο του Διαγωνισμού που διοργανώθηκε για 11η χρονιά από τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης STEM Education με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE, οι μαθητές μελέτησαν τον Άρη και πρότειναν λύσεις με ηλεκτρονικές μετρήσεις φυσικών μεγεθών και ρομποτικά συστήματα για παραγωγή νερού, οξυγόνου, τροφής, και υδρογόνου για καύσιμα πυραύλων. Επίσης παρουσίασαν συστήματα εξόρυξης μετάλλων και δομικών υλικών, έξυπνα συστήματα διαστημικών μεταφορών, καθώς και έξυπνες φορητές συσκευές για την ασφάλεια των αστροναυτών.
O κ. Παναγιώτης Γαβριηλίδης, Chief Commercial Officer Consumer Segment Ομίλου ΟΤΕ, δήλωσε: «Συγχαρητήρια στις ομάδες που διακρίθηκαν καθώς και σε όλους τους μαθητές που δοκίμασαν τις δυνάμεις τους στο φετινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM. Τα ρομποτικά έργα που παρουσίασαν οι μαθητές εντυπωσίασαν για άλλη μια χρονιά με την ευρηματικότητα, τον λεπτομερή σχεδιασμό αλλά και την τεχνολογική αρτιότητα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα έργα που αξιοποίησαν τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, σε κρίσιμες λειτουργίες για τα ρομπότ, ενισχύοντας την αυτονομία τους. Η νέα γενιά που αξιοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία μας οδηγεί σε μια νέα συνδεδεμένη Ελλάδα.»
Οι ομάδες που διακρίθηκαν παρουσίασαν, μεταξύ άλλων, μια έξυπνη λύση χαρτογράφησης του πλανήτη Άρη και ανεύρεσης πολύτιμων πόρων και την αξιοποίηση τους για παραγωγή ενέργειας και πόσιμου νερού. Άλλη ομάδα υλοποίησε μια πλήρως αυτόνομη αποικία στον Άρη, καθώς και ένα έξυπνο ρολόι χειρός που συλλέγει βιομετρικά και άλλα στοιχεία και προειδοποιεί για απειλές στην υγεία των μελλοντικών αποίκων. Τα αποτελέσματα του 11ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του STEM Education.
«Οι νέοι της χώρας μας έδωσαν για άλλη μια χρονιά δυναμικά το παρών στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM. Οι εξαιρετικές ιδέες τους, η υλοποίηση των έργων, η ομαδικότητα και η αξιοποίηση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών σε συνδυασμό με τα μαθηματικά τη φυσική και τη μηχανική, έφεραν λύσεις σε ζητήματα επιβίωσης στον Άρη. Το εξαιρετικό δυναμικό της πατρίδας μας συνεχίζει να αναπτύσσεται και να συμπορεύεται με χώρες που έχουν επιδείξει σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα και έχουν εντάξει τη μεθοδολογία STEM από νωρίς στην εκπαίδευσή τους. Μέσα από τη στρατηγική συνεργασία μας με την COSMOTE βαδίζουμε σε έναν δρόμο ανάπτυξης και προόδου,» δήλωσε ο κ. Ιωάννης Σομαλακίδης, Πρόεδρος του STEM Education.
Οι πρώτες ομάδες που συγκέντρωσαν την απαραίτητη βαθμολογία στις κατηγορίες Open, Regular, Advanced Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στα προκριματικά της Ολυμπιάδας World Robot Olympiad 2025 στα τέλη Ιουνίου 2025, όπου θα αναδειχθεί η ελληνική αποστολή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής που θα πραγματοποιηθεί στη Σιγκαπούρη με θέμα “The Future of Robots”.
H COSMOTE για τη διάδοση του STEM και την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων