Τεχνολογίες

Samsung και Harvard University θέλουν να κάνουν “copy-paste” ένα εγκέφαλο

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσίευσαν από κοινού η Samsung και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, είναι δυνατό να αναπτυχθεί ένα τσιπ μνήμης που να λειτουργεί όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος και να περιέχει μάλιστα και στοιχεία από αυτόν.

Σύμφωνα με την εργασία που δημοσιεύτηκε στο Nature electronics, οι ερευνητών των δύο συνεργαζόμενων οργανισμών υποστηρίζουν ότι ο χάρτης νευρωνικών συνδέσεων του εγκεφάλου θα μπορούσε να αντιγραφεί χρησιμοποιώντας μια συστοιχία νανοηλεκτροδιόδων. Η συστοιχία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταγραφη των ηλεκτρικών σημάτων που παράγονται από τους νευρώνες τους εγκεφάλου. Στη συνέχεια, η καταγραφή αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να υποδείξει τα σημεία στα οποία συνδέονται οι νευρώνες μεταξύ τους και πόσο ισχυρές είναι αυτές οι συνδέσεις.

Μόλις αντιγραφεί, ο νευρωνικός αυτός χάρτης θα μπορούσε να “επικολληθεί” σε ένα τρισδιάστατο δίκτυο Solid-State μνήμης, παρόμοιας με αυτή που χρησιμοποιείται σε δίσκους αποθήκευσης ή μονάδες μνήμης συνηθισμένων υπολογιστών. Τελικά, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, το τιπ μνήμης θα περιείχε χαρακτηριστικά του εγκεφάλου, όπως λειτουργία σε χαμηλή ισχύ, εύκολη μάθηση, προσαρμογή στο περιβάλλον, αυτονομία και γνώση του περιβάλλοντος του.

Σύμφωνα με την έρευνα που κατατέθηκε, προτείνεται επίσης ένας πιθανός τρόπος για να επιταχυνθεί η επικόλληση του νευρωνικού χάρτη απευθείας σε ένα απλό memory chip.

“Το όραμα που παρουσιάζουμε είναι εξαιρετικά φιλόδοξο”, δήλωσε ο Donhee Ham, μέλος της Samsung Advanced Institute of Technology. “Αλλά η εργασία προς έναν τέτοιο στόχο θα ξεπεράσει τα όρια της μηχανικής νοημοσύνης, της νευροεπιστήμης και της τεχνολογίας των ημιαγωγών”.

Στα επόμενα χρόνια, η Samsung σχεδιάζει να συνεχίσει την έρευνά της στη νευρομορφική μηχανική ως μέρος της ανάπτυξης ημιαγωγών AI.

close menu