Στα 70 δισ. δολάρια ανήλθε στο πρώτο τρίμηνο του 2022 η συνολική αξία των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών, παγκοσμίως, διατηρώντας έτσι την ανοδική τάση που διαμορφώθηκε το 2021.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Canalsys, η αύξηση της αξίας των πωλήσεων, σημειώθηκε, παρά την πτώση στον όγκο των αποστολών, που υποχώρησαν κατά 3% το εξεταζόμενο διάστημα και ήταν 80,1 εκατομμύρια μονάδες.
Σημειώνεται ότι η υποχώρηση των πωλήσεων σε επίπεδο όγκου έρχεται μετά από επτά συνεχόμενα τρίμηνα ανοδικής πορείας.
Η μελέτη της Canalsys, πάντως συνδέει την υποχώρηση των πωλήσεων σε επίπεδο όγκου με τη μεγάλη γεωπολιτική αστάθεια και την άμβλυνση της καταναλωτικής ζήτησης, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ξέσπασε λίγο μετά τα μέσα του επισκοπούμενου χρονικού διαστήματος.
Από τις επιμέρους προϊοντικές κατηγορίες της αγοράς, οι πωλήσεις φορητών υπολογιστών μειώθηκαν σε όγκο κατά 6% σε ετήσια βάση, στα επίπεδα των 63,2 εκατ. μονάδων. Οι πωλήσεις επιτραπέζιων συστημάτων αυξήθηκαν κατά 13%, φτάνοντας τα 16,8 εκατ. συσκευές.
Οι κατασκευάστριες εταιρείες
Η Lenovo παρέμεινε ο κορυφαίος κατασκευαστής στην αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών το 1ο τρίμηνο του 2022 με αποστολές 18,2 εκατομμυρίων μονάδων, σημειώνοντας, ωστόσο, ετήσια πτώση πωλήσεων 10% σε επίπεδο όγκου.
Η HP διατήρησε τη δεύτερη θέση, αλλά υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των πέντε κορυφαίων προμηθευτών, καθώς οι αποστολές της μειώθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση στα 15,8 εκατ. μονάδες.
Η Dell στην τρίτη θέση σημείωσε υγιή ανάπτυξη 6%, με τις αποστολές της να αγγίζουν τα 13,7 εκατ. συσκευές.
Την τέταρτη και πέμπτη θέση καταλαμβάνουν η Apple και η Asus, αντίστοιχα που είχαν ανάπτυξη στις πωλήσεις τους αυξάνοντας τις αποστολές κατά 8% και 24% και καταλαμβάνοντας την τέταρτη και την πέμπτη θέση αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Canalsys, η θετική πορεία στην αγορά υπολογιστών αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία ο οποίος έχει επιδεινώσει τις πληθωριστικές τάσεις στις μεγάλες αγορές, αυξάνοντας τις τιμές των εμπορευμάτων.
Ακόμη τα lockdown που σχετίζονται με τον Covid σε κινεζικές πόλεις, όπως η Σενζέν και η Σανγκάη, έχουν δημιουργήσει νέα σημεία συμφόρησης στην κατασκευή και τη διανομή, αναφέρουν οι αναλυτές της Canalsys και προσθέτουν ότι χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επιλυθούν αυτά τα ζητήματα, η βιομηχανία πρέπει να είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μια νέα σειρά προκλήσεων και να ανταποκριθεί με την ίδια ανθεκτικότητα, που έδειξε την τελευταία διετία.
Η μεγάλη άνοδος του 2021
Υπενθυμίζεται ότι η παγκόσμια αγορά υπολογιστών έκλεισε με άνοδο 14,8% το 2021, σε σχέση με το 2020, δεδομένου ότι οι πωλήσεις όλων των τύπων υπολογιστών ήταν οι μεγαλύτερες που είχαν να σημειωθούν από το 2012.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, οι παραδόσεις όλων των τύπων συστημάτων desktop, laptop και workstations ανέβηκαν κατά 34% από το 2017, το έτος με τις χαμηλότερες παραδόσεις. Συνολικά, το 2021 παραδόθηκαν από τους κατασκευαστές στους μεταπωλητές 349 εκατομμύρια μονάδες υπολογιστών.
Σύμφωνα με την έρευνα της IDC, τα στοιχεία είναι αξιοσημείωτα καθώς δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που είχαν αρχίσει να υποστηρίζουν ότι ο τομέας των υπολογιστών φθίνει, ειδικά μετά την κυριαρχία των smartphones τα τελευταία χρόνια και την εισαγωγή της τεχνολογίας 5G.
Η ανάκαμψη, αναφέρει η IDC, οφείλεται στην πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της τηλεργασίας και την τηλεκπαίδευσης. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αγοραστούν περισσότεροι υπολογιστές, σταθεροί ή φορητοί.