Υποδομές

Σε οπτικές ίνες και ενέργεια στην Ελλάδα επενδύει η Σαουδική Αραβία

Συμφωνίες στην ενέργεια και τις οπτικές ίνες φέρνει η επίσκεψη του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman Abdulaziz Al Saud, ο οποίος βρίσκεται επικεφαλής πολυμελούς επιχειρηματικής αποστολής στην Ελλάδα. Ο διάδοχος του θρόνου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να “επαναβεβαιώσουν τη δύναμη της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών” όπως ανέφεραν στην κοινή δήλωση τους.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συνάντηση έλαβε χώρα σε θετικό κλίμα, ενδεικτικό του ισχυρού ενδιαφέροντος και των δύο πλευρών για την περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη στενών διμερών σχέσεων και τη διεύρυνση της δυναμικά αναπτυσσόμενης ελληνο-σαουδαραβικής συνεργασίας, το οποίο είχε επιβεβαιωθεί και κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ, τον Οκτώβριο του 2021.

Στο πλαίσιο αυτό θεσμοθετήθηκε επίσημα με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας, η σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας (ΑΣΣΣ) των δύο χωρών, η οποία εδραιώνει την στρατηγική σχέση των δύο χωρών και την συστηματική προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του έργου του ECM (East to Med data Corridor) , του υποθαλάσσιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και θα καταστήσει την Ελλάδα πύλη εισόδου δεδομένων προς την ΕΕ, διασυνδέοντάς την ταυτόχρονα με τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Είχε, ακόμα, την ευκαιρία να παρουσιάσει στον Πρίγκιπα-Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας προκειμένου να καταστεί ενεργειακός κόμβος που συνδέει την ευρύτερη περιοχή με τις ευρωπαϊκές αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της «πράσινης ενέργειας», καθώς και τις δυνατότητες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας που μπορεί να γίνει η «γέφυρα» ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον συνομιλητή του τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα στις τουριστικές υποδομές, την αγορά ακινήτων, τις ναυτιλιακές μεταφορές και τον τομέα των logistics, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις σημαντικές επενδυτικές δυνατότητες στις λιμενικές υποδομές και το δίκτυο χερσαίων μεταφορών στην Αλεξανδρούπολη. Οι δύο ηγέτες εστίασαν επίσης την προσοχή τους στις νέες προοπτικές που διανοίγονται για συνεργασία στην ψηφιακή διασυνδεσιμότητα, με τη μετατροπή των δύο χωρών σε σημαντικά περιφερειακά κέντρα δεδομένων, χάρη στην γεωγραφική τους θέση.

ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Mohammed bin Salman Abdulaziz Al Saud συζήτησαν ακόμη για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία αποτελεί έναν σταθερό εταίρο με ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην περιοχή του Κόλπου και πέραν αυτού.

Την κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρίγκιπα-Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Συμφωνίες σε Τηλεπικοινωνίες, Ενέργεια

Αν και οι δύο χώρες σε επίσημο επίπεδο υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τη Διαμόρφωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, η επιχειρηματική αποστολή που ολοκληρώνεται σήμερα φέρεται να έχει ήδη αποδώσει καρπούς, καθώς εδώ και μήνες έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαβουλεύσεις και διακρατικές συμφωνίες, οι οποίες αναμένονται να επισημοποιηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Παρουσία του πρωθυπουργού μονογράφτηκε η συνεργασία για ένα έργο τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης και μεταφοράς δεδομένων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, μέσω Ελλάδας, Κύπρου και Σαουδικής Αραβίας.  Το έργο θα συνδέσει υποθαλάσσια και επίγεια την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Σαουδική Αραβία με καλώδιο πολύ μεγάλης δυνατότητας μεταφοράς δεδομένων, κάτι που θα συμβάλλει και στην καλύτερη ψηφιακή επικοινωνία Ευρώπης – Ασίας.

Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει από το προσεχές φθινόπωρο και να ολοκληρωθεί το 4ο τρίμηνο του 2025, ενώ θα διασυνδέσει 39 σταθμούς σε 33 χώρες.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του θα φτάσει στο 1 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να καταστήσει την Ελλάδα ακόμα πιο σημαντικό κόμβο διανομής και αποθήκευσης δεδομένων στη νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και πύλη της ΕΕ στα ανατολικά της σύνορα για τη μεταφορά δεδομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του έργου αναμένεται να κατασκευαστούν τουλάχιστον 2 data centers στην Ελλάδα (ένα στην Αττική και ένα στην Κρήτη). Του έργου ηγούνται, από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας, το MENA HUB που ανήκει στον όμιλο STC, και από την Ελλάδα η εταιρία TTSA, ενώ μέτοχοι του έργου θα είναι επίσης η ΔΕΗ και η Κυπριακή CYTA.

Τους βασικούς όρους της συμφωνίας μονόγραψαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών (ο CEO του MENA HUB, Fahad Alhajeri, ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσης, ο CEO της CYTA, Ανδρέας Νεοκλέους, και ο εκτελεστικός διευθυντής του TTSA, Αλέξανδρος Σίνκα. Το κείμενο της τελικής συμφωνίας αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Η 30μελής επιχειρηματική αποστολή που συνοδεύει τον Σαουδάραβα διάδοχο περιλαμβάνει εκπροσώπους σημαντικών εταιρειών στο χώρο της ενέργειας αλλά και της υγείας, αλλά και εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στις συζητήσεις της τελευταίας μέρας της επίσκεψης αναμένεται να επισημοποιηθούν συμφωνίες στο χώρο της ενέργειας με την υπογραφή στρατηγικών συμφωνιών με ελληνικές εταιρείες παραγωγής ενέργειας, αλλά και συνεργασίες στο χώρο της υγείας και των υποδομών

close menu