Έρευνα & Καινοτομία

SeaCare: Έξυπνη συσκευή προστασίας θαλάσσιων ειδών από φοιτητές του ΑΠΘ

Ο Νικόλαος Μιχαηλίδης, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών του ΑΠΘ μίλησε με έκδηλη υπερηφάνεια στην εκπομπή «Newsroom» για την έξυπνη συσκευή για την προστασία των θαλασσίων ειδών που δημιούργησαν φοιτητές του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του διαγωνισμού «ΑΠίΘανοι φοιτητές καινοτομούν». Η ομάδα SeaCare, ανέπτυξε μία καινοτόμα λύση για μία συσκευή απώθησης προστατευόμενων θαλάσσιων ειδών, μέσω εκπομπής φωτοηχητικών κυμάτων με στόχο τη μείωση παράπλευρων αλιευμάτων.

«Τα παιδιά αυτά δεν γνωρίζονταν από πριν. Γνωρίστηκαν την ημέρα που ξεκινούσε ο διαγωνισμός. Άρα μιλάμε για έναν διαγωνισμό διάρκειας 48 ωρών, που στο εθνικό σκέλος ονομάζεται “Απίθανοι φοιτητές καινοτομούν”, ενώ στο διεθνές ονομάζεται “Ιnvent For The planet”. Mε τους ίδιους όρους, 30 – 40 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο μάζεψαν υποψήφιους φοιτητές που ενδιαφέρονταν, έφτιαξαν ομάδες και ασχολήθηκαν με ένα από τα θέματα τα οποία επιλέξαμε» δήλωσε ο κ. Μιχαηλίδης. Και όπως τόνισε η ομάδα του ΑΠΘ βγήκε πρώτη στον εθνικό διαγωνισμό και θα πάει στον τελικό που θα γίνει σε μια εβδομάδα.

«Απίθανοι φοιτητές καινοτομούν»

«Συνεργαστήκαμε στο πλαίσιο του διαγωνισμού, φτιάξαμε μια ομάδα και μέσα σε 48 ώρες προσπαθήσαμε να λύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο αφορά την αλιεία και πιο συγκεκριμένα όταν πιάνονται στα δίχτυα των ψαράδων θηλαστικά τα οποία είναι ανεπιθύμητα. Αυτά τα θηλαστικά μπορεί να είναι δελφίνια, μπορεί να είναι φώκιες, μπορεί να είναι καρχαρίες» δήλωσε η φοιτήτρια Θεανώ Σκλαβενίτη.

Περιγράφοντας τον τρόπο λειτουργία της συσκευής εξήγησε ότι βρίσκεται πάνω στα δίχτυα των ψαράδων και εκπέμπει συγκεκριμένα ηχητικά κύματα, τα οποία απωθούν τα θηλαστικά.

Μιλώντας για τα φωτοηχητικά κύματα ο Σπύρος Τσιώμος, μέλος της ομάδας, δήλωσε ότι κατέληξαν σε αυτό το θέμα που είναι σχετικό με τη θάλασσα γιατί η Ελλάδα, ως παραθαλάσσια χώρα, και η εφαρμογή τους θα ωφελήσει τους αλιείς.

Τα μέλη της ομάδας SeaCare τα οποία θα διεκδικήσουν μία θέση στον τελικό που θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία, στις αρχές Απριλίου 2024, είναι οι: Φίλιππος Γερμανόπουλος, Αθηνά Γκαλάπη, Μαρία Νίττη, Θεανώ Σκλαβενίτη, Σπυρίδων Τσιώμος, Χαράλαμπος Χριστοφιλόπουλος.

πηγή: ERTnews

TAGS:

close menu