Οικονομία

SGCM Group: Η Ελλάδα έκανε άλμα στη λίστα της διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Πρόσκληση σε επενδυτές

Αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στέλνει ο συμβουλευτικός όμιλος επιχειρήσεων SGCM group (Strategic Global Capital Management) παρά το δυσμενή αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού. Μάλιστα, βάσει των νεωτέρων στοιχείων, προβλέπει ανάκαμψη (rebound) της ελληνικής οικονομίας ακόμη και το 4ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Όπως σημειώνει στην τελευταία έκθεσή του ο SGCM πιστεύει ότι
«η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει τις άνω του μέσου όρου επιδόσεις της ειδικά σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην ΕΕ, καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να είναι μια από τις καλύτερες χώρες παγκοσμίως όσον αφορά στις επιδόσεις για τη διαχείριση της ανάκαμψης και της πανδημίας και κατά το “δεύτερο κύμα” που πλήττει χώρες ανά την υφήλιο.

Συνεχίζουμε να συνιστούμε τις επενδύσεις στην Ελλάδα και επιβεβαιώνουμε την αισιοδοξία μας τόσο για τις ελληνικές κεφαλαιαγορές, όσο και για άμεσες, ιδιωτικές επενδύσεις σε μετοχές. Αυτό επιβεβαιώνεται περαιτέρω από τα αποτελέσματα ου πρώου εξαμήνου στην Ελλάδα σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ και πολλές άλλες περιοχές και και την σχετική επιτυχία στη διαχείριση του δεύτερου κύματος [της πανδημίας] και πιο πρόσφατα των περιφερειακών γεωπολιτικών εντάσεων, παρά την επιβράδυνση της συνολικής παγκόσμιας ανάκαμψης και την αβεβαιότητα σε αρκετά μέτωπα».

To SGCM επικαλείται και την έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Διοίκησης της Λωζάνης (IMD).
Σύμφωνα με το ινστιτούτο, η θέση της Ελλάδας το 2020 ενισχύεται κατά 9 θέσεις, από την 58η στην 49η, ενώ συγκαταλέγεται στις 63 ανεπτυγμένες οικονομίες.

Αυτό το άλμα στη λίστα της διεθνούς ανταγωνιστικότητας περιλαμβάνει και σημαντικές βελτιώσεις και στους παρακάτω τομείς:

    Στην κατηγορία της «Οικονομικής Δραστηριότητας», η Ελλάδα βρίσκεται στην πεντηκοστή πέμπτη θέση (55η) βελτιώνοντας τη κατάταξή της κατά πέντε θέσεις σε σχέση με πέρυσι.
Στην κατηγορία της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η Ελλάδα βελτιώθηκε κατά οκτώ θέσεις και βρίσκεται πλέον στην 52η.
Στην κατηγορία της «Επιχειρηματικής Αποδοτικότητας», η Ελλάδα ανέβηκε κατά επτά θέσεις στην 51η.
Και στην κατηγορία των «Υποδομών» η Ελλάδα ανέβηκε κατά δύο θέσεις στην 39η, αναστρέφοντας την πτωτική πορεία των τελευταίων ετών.

Οι εκτιμήσεις για rebound στην έκθεση γίνεται αναφορά στα 72 δισ. ευρώ, που εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση από το οικονομικό πακέτο στήριξης της ΕΕ, αναφέροντας ότι είναι στους «κερδισμένους» στην κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο, αυτό θα οδηγήσει σε επιπλέον ανάπτυξη 1,5 με 2% του ΑΕΠ κάθε χρόνο. Αυτή η νέα δυναμική έχει συντέλεσε στην αναθεωρημένη εκτίμηση για rebound του ΑΕΠ καθώς τα κεφάλαια από την ΕΕ θα αρχίσουν να φτάνουν και να επενδύονται στην Ελλάδα από τις αρχές του ερχόμενου έτους.

Ο όμιλος βελτιώνει τις προβλέψεις του για το ελληνικό ΑΕΠ το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο, εν συγκρίσει με το 15,2% του δεύτερου τριμήνου. Μάλιστα, θεωρεί πιθανό το ΑΕΠ να έχει θετικό πρόσημο το 4ο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, το τρίτο τρίμηνο προβλέπει ότι η ύφεση θα αγγίξει το 6,8%, ενώ το τέταρτο η ανάκαμψη θα είναι της τάξης του 0,2%.

close menu