Το Εθνικό Παρατηρητήριο Διαλειτουργικότητας (NIFO) δημοσίευσε τρεις περιπτώσεις χρήσης σε έργα έξυπνων πόλεων υπό την ηγεσία της GD DIGIT και της GD CNECT. Στόχος αυτών των περιπτώσεων χρήσης είναι να αναδείξουν ένα ευρύ φάσμα έργων, να αξιολογήσουν το επίπεδο διαλειτουργικότητας και τη συμμόρφωσή τους με το ευρωπαϊκό πλαίσιο διαλειτουργικότητας για έξυπνες πόλεις και κοινότητες (EIF4SCC). Στο πλαίσιο της έγκρισης του νόμου για τη διαλειτουργική Ευρώπη, η διαλειτουργικότητα καθίσταται περαιτέρω βασικό στοιχείο το οποίο αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω οι δημόσιες διοικήσεις κατά τα προσεχή έτη. Ο νόμος εισάγει ένα πλαίσιο συνεργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ, το οποίο συμβάλλει στη δημιουργία ασφαλούς διασυνοριακής ανταλλαγής δεδομένων και σε συμφωνία σχετικά με κοινές ψηφιακές λύσεις. Η ανταλλαγή ορθών πρακτικών και η επικοινωνία σχετικά με τους υφιστάμενους πόρους είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως στο πλαίσιο υφιστάμενων πλαισίων όπως το ΕΤΕ4SCC.
Ακολουθεί μια σύντομη επισκόπηση των διαφόρων διαθέσιμων περιπτώσεων χρήσης:
Αθήνα (Ελλάδα): Το έργο DUET (στο οποίο συμμετείχε και η ΕΕΛΛΑΚ) είναι μια πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε από τις πόλεις για τις πόλεις, προωθώντας τις αποφάσεις που βασίζονται στα δεδομένα, οι οποίες λαμβάνονται με την οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης, εικονικής αναπαράστασης των διαδικασιών μιας πόλης. Το έργο DUET παρέχει ένα εικονικό αντίγραφο έξυπνων πόλεων, επιτρέποντας ταχύτερες απαντήσεις σε γεγονότα σε πραγματικό χρόνο και τεκμηριωμένες μακροπρόθεσμες αποφάσεις πολιτικής. Αυτή η διατερματική, σε πραγματικό χρόνο ορατότητα επιτρέπει στις πόλεις να κατανοήσουν τι συμβαίνει σε όλους τους διεπιστημονικούς τομείς και υπηρεσίες της.
Λιουμπλιάνα (Σλοβενία): Το πρόγραμμα « Ενδυνάμωση των Φωνών των Μεταναστών για την Τοπική Ένταξη και Ένταξη» (EMVI) έχει σχεδιαστεί με βάση την βασική αρχή ότι, για την επιτυχία της τοπικής ένταξης και των τοπικών στρατηγικών ένταξης, θα πρέπει να προωθηθεί η ένταξη των μεταναστών. Το έργο αναπτύσσει, βελτιώνει, ενισχύει και επεκτείνει διάφορες μεθόδους για τη συμμετοχή των μεταναστών στο σχεδιασμό και την εφαρμογή τοπικών στρατηγικών ένταξης και ένταξης.
Λυών (Γαλλία): Το έργο ASCEND στοχεύει στη δημιουργία και την επιτάχυνση των περιοχών θετικής καθαρής ενέργειας (PCED) σε πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Το έργο διαδραματίζει καίριο ρόλο στον στόχο της πόλης της Λυών για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030, με στόχο να καταστεί η Λυών μία από τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030. Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη PCED στην περιοχή Confluence της Λυών.
Αυτές οι περιπτώσεις χρήσης κατέστησαν δυνατές χάρη σε διάφορες συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν με τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς και δημόσιες διοικήσεις. Θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους εμπλεκόμενους.
Τα έργα αυτά δεν είναι μόνο καινοτόμα αλλά και μετασχηματιστικά, ανοίγοντας το δρόμο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των έξυπνων πόλεων. Αποτελούν καλά παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο το ΕΤΕ4SCC μπορεί να στηρίξει τους τοπικούς φορείς για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας των έργων τους. Μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως έμπνευση για άλλες έξυπνες πόλεις και κοινότητες που φιλοδοξούν να θέσουν σε εφαρμογή παρόμοιες πρωτοβουλίες και να διασφαλίσουν ότι η διαλειτουργικότητα λαμβάνεται υπόψη από το αρχικό στάδιο. Ανυπομονούμε να δούμε τη συνεχή πρόοδο και την επιτυχία αυτών των πρωτοβουλιών!
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς η διαλειτουργικότητα μπορεί να υποστηρίξει έξυπνες πόλεις και κοινότητες; Επιπλέον πόροι είναι διαθέσιμοι εδώ!