Επιχειρήσεις

SMPnet: Στόχος οι ΗΠΑ και σχέδια για την Ελλάδα μετά την χρηματοδότηση 1,4 εκατ. δολ.

Η SMPnet ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την ολοκλήρωση Seed επένδυσης ύψους $1,4 εκατ., από την Marathon Venture Capital και αγγέλους επενδυτές

Στην επέκτασή της στην αγορά των ΗΠΑ επικεντρώνεται η SMPnet, η startup που ιδρύθηκε από δύο Έλληνες ερευνητές με προϋπηρεσία στον τομέα της ενέργειας, τον Αναστάσιο Ρούση και τον Δημήτριο Τζελέπη, με σκοπό να εκσυγχρονίσει τα ηλεκτρικά δίκτυα.

Η SMPnet ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την ολοκλήρωση Seed επένδυσης ύψους $1,4 εκατ., από την Marathon Venture Capital και αγγέλους επενδυτές. Η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της SMPnet, καθώς αυτή μεγαλώνει την ομάδα της, επεκτείνει τις λειτουργίες του προϊόντος της και εγκαθιστά την τεχνολογία της σε όλο και περισσότερα δίκτυα παγκοσμίως.

Όπως δήλωσε στο Capital.gr ο κ. Ρούσης, η εταιρεία βρίσκεται αυτή την στιγμή σε συζητήσεις με διαχειριστές δικτύων ανά την Ευρώπη, κυρίως από Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία, ωστόσο πιο σοβαρά κοιτάζει την αγορά των ΗΠΑ, καθώς ο τρόπος με τον οποίο έχει στηθεί εκεί η νομοθεσία εξυπηρετεί πολύ τεχνολογίες σαν την δική της. Μάλιστα, προς αυτόν τον σκοπό, η εταιρεία σκοπεύει σε περίπου 12 μήνες να πραγματοποιήσει έναν ακόμη επενδυτικό γύρο, Series A. Όπως εξήγησε ο κ. Ρούσης, η εταιρεία στηριζόταν μέχρι τώρα σε κρατικές χρηματοδοτήσεις από την Βρετανία και επιδοτήσεις της ΕΕ.

Τεχνικό department στην Ελλάδα

Η εταιρεία ξεκίνησε από την Βρετανία, που είναι και η έδρα της, ενώ πλέον υπάρχει και μια θυγατρική στην Ελλάδα. Διαθέτει γραφεία σε Λονδίνο, Γλασκόβη και Αθήνα.

Η εταιρεία σχεδιάζει να αφιερώσει τα νέα κεφάλαια στο commercialisation. Ειδικότερα, στις προτεραιότητές της είναι να αυξήσει το τεχνικό department της εταιρείας (ομάδα μηχανικών-software engineers), το οποίο μάλιστα στόχος είναι να βρίσκεται στην Ελλάδα, λόγω του υψηλού επιπέδου ταλέντου που υπάρχει στην χώρα μας. Εξάλλου, αυτός ήταν και ο λόγος που η εταιρεία ίδρυσε και την θυγατρική στην Ελλάδα και ξεκίνησε τις συζητήσεις με την Marathon.

Ένα άλλο κομμάτι στο οποίο εστιάζει η εταιρεία είναι οι εμπορικές λειτουργίες και ειδικότερα το χτίσιμο τμημάτων business development, sales και marketing.

Η… γνωριμία στην Γλασκόβη
Οι δύο συν-ιδρυτές -ηλεκτρολόγοι μηχανικοί με εξειδίκευση σε ενεργειακά δίκτυα- γνωρίστηκαν πριν από 10 χρόνια στην Γλασκόβη όπου έκαναν το master τους, κι έκτοτε δουλεύουν μαζί σε διάφορα projects, έχοντας αναπτύξει ένα σύστημα ελέγχου και βελτιστοποίησης, το οποίο βοηθά στην ενεργειακή μετάβαση.

Οι δυο τους ξεκίνησαν την SMPnet πριν από 3,5 χρόνια. Σήμερα, υπάρχει πλέον ένα solid προϊόν, το οποίο έχει τεσταριστεί, εγκατασταθεί και επικυρωθεί, έχοντας ήδη και τους πρώτους πελάτες του.

Η SMPnet έχει αναπτύξει την τεχνολογία Omega, η οποία διαχειρίζεται ενεργειακά δίκτυα, Συγκεκριμένα, ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τις διάφορες πηγές που υπάρχουν σε ένα δίκτυο. “Αυτό προφανώς έχει πολύ μεγάλα οφέλη για το δίκτυο γιατί οδηγούμαστε σε μια ψηφιοποιημένη και αυτοματοποιημένη λειτουργία, κάτι που μας επιτρέπει να βλέπουμε κάθε στιγμή ποια είναι η βέλτιστη κατάσταση του δικτύου, ώστε να λαμβάνουμε την κατάλληλη απόφαση”, εξηγεί ο κ. Ρούσης.

Η τεχνολογία της εταιρείας απευθύνεται κυρίως σε διαχειριστές δικτύων ή και άλλες μορφές εταιρειών που διαχειρίζονται πηγές (π.χ. φορείς συσσωρευτικής ενέργειας).

Αυτή την στιγμή έχει δύο πελάτες στην Βρετανία, που είναι διαχειριστές μικροδικτύων, ενώ ο μεγαλύτερος πελάτης της είναι ο ενεργειακός κολοσσός Iberdrola από την Ισπανία. Στην Ελλάδα η SMPnet δεν διαθέτει προς το παρόν πελάτες.

Ποιά η καινοτομία

Αυτό που διαφοροποιεί την εταιρεία είναι ότι, σε αντίθεση με τις περισσότερες εταιρείες που προσφέρουν αντίστοιχες λύσεις, η τεχνολογία Omega επιτρέπει τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο, μέσω της χρήσης αλγορίθμων βελτιστοποίησης και τεχνητής νοημοσύνης, με την SMPnet να είναι η μοναδική εταιρεία που μπορεί να πραγματοποιήσει έλεγχο σε έναν ηλεκτρικό κύκλο (20 millisecond), κάτι που είναι πολύ σημαντικό στην ενεργειακή μετάβαση. Σύμφωνα με τον κ. Ρούση, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει άμεσος ανταγωνισμός, ενώ η εταιρεία έχει πατεντάρει τους αλγορίθμους της.

Στους μελλοντικούς στόχους της εταιρείας είναι να εξελίξει το προϊόν, ώστε να προσφέρει μια πιο πλήρη σουίτα υπηρεσιών. Όπως εξήγησε ο κ. Ρούσης, η τεχνολογία της SMPnet δεν είναι αυτή στιγμή standalone, αλλά εφαρμόζεται σε άλλα συστήματα που υπάρχουν στα δίκτυα, οπότε στόχος είναι να εξελιχθεί και να μπορεί να σταθεί μόνη της. Εναλλακτικά, κάτι που επίσης εξετάζει η εταιρεία είναι να συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες του χώρου που παρέχουν τέτοια συστήματα (όπως η General Electric), ώστε να τις βοηθήσει να κάνουν upscale της τεχνολογίας τους.

close menu