Συνεντεύξεις

Σπύρος Παμπουκίδης (OTS): Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτη προτεραιότητα για τις νέες διοικήσεις των Δήμων

Σε συνέντευξη του στο ICTweekly και την Σοφία Μυττά, ο διευθύνων σύμβουλος Σπύρος Παμπουκίδης αναλύει  τον τρόπο με τον οποίο η ΟΤS θα συμβάλλει στον μετασχηματισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τονίζοντας ότι, «ψηφιακός μετασχηματισμός σημαίνει επανασχεδιασμός των διαδικασιών με στόχο την απλούστευση και την αυτοματοποίηση». Για τον κ. Παμπουκίδη, ο όρος «έξυπνες πόλεις» τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα έχει, πλέον, ξεπεραστεί. Όπως εξηγεί, οι πόλεις για να γίνουν βιώσιμες και ανθεκτικές χρειάζονται πάνω από όλα έξυπνες αποφάσεις.

 

ICTweekly: Κύριε Παμπουκίδη, είστε επικεφαλής και ιδρυτής της OTS, μία εταιρεία ιδιαίτερα γνωστή στον κλάδο του λογισμικού. Ποια είναι η εξελικτική της πορεία όλα αυτά τα χρόνια και ποια η αποστολή της σήμερα;

Σπύρος Παμπουκίδης: Η OTS είναι μια εταιρεία παραγωγής λογισμικού. Παράγουμε λογισμικό διαχείρισης επιχειρησιακών διαδικασιών, Enterprise Software. Δηλαδή, λογισμικό οικονομικών και διοικητικών εφαρμογών σε κάθετες αγορές, κυρίως του Δημόσιου Τομέα.

Έχουν περάσει 30 χρόνια από την ίδρυση της OTS. Σήμερα, απασχολεί πάνω από 200 εργαζόμενους. Η βασική αγορά στην οποία δραστηριοποιούμαστε είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Φέτος, είναι μία χρονιά σταθμός για την OTS. Λανσάρουμε τη νέα γενιά Cloud προϊόντων μας: Open 1.

Τα νέας γενιάς προϊόντα Open1, αξιοποιούν τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να εξυπηρετούν ηλεκτρονικά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Η στρατηγική του ψηφιακού μετασχηματισμού έχει ως στόχο να μετατρέψει τους σημερινούς γραφειοκρατικούς Οργανισμούς του γκισέ εξυπηρέτησης, των ουρών αναμονής και  της ταλαιπωρίας του πολίτη, σε σύγχρονους ψηφιακούς Οργανισμούς. Οι Οργανισμοί αυτοί βάζουν στο επίκεντρο της προσοχής τους τον πολίτη και τις ανάγκες του, καταργώντας τις ουρές αναμονής και δίνοντας ψηφιακή πρόσβαση σε όλους, προκειμένου να μπορούν διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους από την άνεση του σπιτιού τους.

Αποστολή της OTS, σήμερα, είναι η συμβολή της στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ICTweekly: Τι σημαίνει όρος «έξυπνη πόλη»; Ποιες είναι οι προκλήσεις και ποιες οι ευκαιρίες μίας βιώσιμης πόλης;

Σπύρος Παμπουκίδης: Ο όρος «έξυπνη πόλη» είναι ένας όρος που, δυστυχώς, έθεσε στη συζήτηση η βιομηχανία και δεν προκύπτει από τις ανάγκες των πολιτών και των πόλεων. Η τεχνολογία και οι συσκευές, από μόνες τους, δεν λύνουν κανένα πρόβλημα.

Εάν δεν βάλουμε στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών, δεν μπορεί να λυθεί τίποτε. Με λαμπάκια που αναβοσβήνουν και θύρες για φόρτιση του κινητού μας, δεν λύνουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Αυτό αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα μας, εάν δεν το προσέξουμε. Δυστυχώς, όταν κάπου έχουμε έλλειμμα, μετά «πέφτουμε με τα μούτρα» και, αντί να πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση, μένουμε στο φαίνεσθαι, χάνοντας την ουσία.

Ο όρος «έξυπνες πόλεις» τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα έχει, πλέον, ξεπεραστεί. Είναι ένας όρος ο οποίος δεν εξηγεί τι πρέπει να γίνει στις πόλεις. Οι πόλεις για να γίνουν βιώσιμες και ανθεκτικές χρειάζονται πάνω από όλα έξυπνες αποφάσεις. Αποφάσεις, οι οποίες θα κάνουν τις πόλεις ανθρώπινες.

Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα προστεθούν στις πόλεις. Εάν, λοιπόν, συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με τον τρόπο που τα αντιμετωπίζουμε σήμερα, δεν θα είναι διαχειρίσιμα. Τα αυτοκίνητα πρέπει να βγουν από τις πόλεις. Οι δρόμοι θα πρέπει να πεζοδρομηθούν, να δημιουργηθούν ποδηλατοδρόμοι, να εκσυγχρονιστούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι πόλεις θα πρέπει να υιοθετήσουν τη στρατηγική: «όλα να είναι προσεγγίσιμα για πολίτες σε 15 λεπτά απόσταση με τα πόδια». Τα σχολεία, οι υπηρεσίες πρόνοιας και υγείας, οι τοπικές αγορές, η εργασία να μην απαιτούν μεγάλες και πολύωρες μετακινήσεις.

ICTweekly: Τι αποτελεί επιτακτική ανάγκη; Τι πρέπει να γίνει αρχικά, ώστε να πάμε στο μοντέλο που περιγράφετε;

Σπύρος Παμπουκίδης: Οι πόλεις πρέπει να γίνουν, πριν από όλα, πράσινες. Να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι στις γειτονιές. Οι πόλεις θα πρέπει να αποκτήσουν σοβαρές ψηφιακές υποδομές, όπως δίκτυα υψηλών ταχυτήτων. Να ταξιδεύουν με άνεση τα δεδομένα και όχι οι άνθρωποι. Με την πανδημία αναγκαστήκαμε να κλειστούμε στο σπίτι και όταν τα παιδιά είχαν μάθημα εξ αποστάσεως και έπρεπε και οι γονείς να συμμετέχουν σε μια τηλεδιάσκεψη το δίκτυο μπούκωνε.

Η πανδημία και οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν την χώρας μας πρόσφατα ανέδειξαν το ζήτημα της επιχειρησιακής συνέχειας των δημοτικών υπηρεσιών καθώς και της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολίτων.

Η πλειοψηφία των υπολογιστικών υποδομών των Δήμων βρίσκονται μέσα στα δημοτικά κτήρια, εκτεθειμένες σε πλημύρες, φωτιές και σεισμούς. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη σήμερα όλα τα πληροφοριακά συστήματα των Δήμων να μεταφερθούν στο Cloud. Έτσι, θα εξασφαλιστεί η επιχειρησιακή συνέχεια των Οργανισμών καθώς και θα εξασφαλιστεί η ηλεκτρονική τους λειτουργία ακόμα και μετά από μια φυσική καταστροφή. Την ίδια στιγμή ανοίγει ο δρόμος για εξυπηρέτηση των πολιτών 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Όσο οι βασικές ψηφιακές υποδομές στους Δήμους βρίσκονται είκοσι χρόνια πίσω, είναι οξύμωρο να τοποθετούμε έξυπνα παγκάκια και διαβάσεις χωρίς μελέτες και χωρίς να βελτιώνουν, τελικά, την ποιότητα ζωής στην πόλη.

Συνεπώς, θέλουμε πόλεις που οι άνθρωποι θα μπορούν να ζήσουν, να εργαστούν και να δημιουργήσουν οικογένεια.

Το βασικότερο όλων είναι ο επανασχεδιασμός των πόλεων με ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μοντέλο. Σε αυτήν την κατεύθυνση η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει να κάνουμε τις πόλεις ανθρώπινες.

ICTweekly: Η ΟΤS πώς προσεγγίζει τις δράσεις των «έξυπνων πόλεων» με τη λογική του εκσυγχρονισμού; Σε ποιους τομείς επενδύει;

Σπύρος Παμπουκίδης: Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η αποστολή της ΟΤS είναι να πρωτοστατήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ψηφιακός μετασχηματισμός, όμως, σημαίνει επανασχεδιασμός των διαδικασιών με στόχο την απλούστευση και την αυτοματοποίηση.

Στόχος μας είναι οι πολίτες να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά από την άνεση του σπιτιού τους και να πηγαίνουν στον γκισέ μόνο εάν χρειάζεται. Παράλληλα, αναπτύσσουμε λύσεις και για επιμέρους κλάδους της πόλης, όπως είναι η διαχείριση της στάθμευσης και η διαχείριση των υδάτινων πόρων.

ICTweekly: Μπορεί η τεχνολογία να δώσει λύσεις σε καίρια προβλήματα όπως κλιματική αλλαγή, πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς κ.ά.;

Σπύρος Παμπουκίδης: Σίγουρα δεν είμαστε μάγοι που μπορούμε να τα λύσουμε όλα. Κανείς δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως μάγος. Πρέπει να αλλάξει αυτή η αντίληψη στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα, γνωρίζουμε πως υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις για την πυροπροστασία της χώρας και δυστυχώς η χώρα συνεχίζει και καίγεται. Και βέβαια σε αυτό δεν ευθύνεται η τεχνολογία. Η τεχνολογία βοηθάει να ανάψει το λαμπάκι και να δείξει το μέρος όπου ξέσπασε φωτιά. Το θέμα όμως είναι ποιος θα πάει να σβήσει τη φωτιά.

Πολλοί θεωρούν ότι, εάν τοποθετηθούν αισθητήρες, θα λυθεί και το πρόβλημα. Όχι, τα προβλήματα δεν λύνονται έτσι. Χρειαζόμαστε, πρώτα και κύρια, υποδομές. Πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να εντάσσει και να αξιοποιεί την τεχνολογία σωστά.

ICTweekly: Μιλήστε μας λίγο για τα προϊόντα της OTS τόσο στην εγχώρια όσο στην ευρωπαϊκή αγορά. Ποια είναι τα επόμενα «βήματα» που σχεδιάζετε;

Σπύρος Παμπουκίδης: H OTS έχει βάλει έχει ως σκοπό να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, με στόχο να βρεθούμε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα προϊόντα της νέας γενιάς Open1 που διαθέτει, έχουν σχεδιαστεί με ευρωπαϊκές προδιαγραφές και με στόχο την Ευρωπαϊκή αγορά.

Ο κύριος όγκος της δραστηριότητας της OTS είναι στην Ελλάδα και για τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να εστιάζει στην ελληνική αγορά. Παράλληλα, όμως, δημιουργούμε τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις ώστε να βγούμε και στις διεθνείς αγορές και κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη, όπου λείπουν εταιρείες σαν την ΟΤS που είναι ευέλικτες, γρήγορες και αποτελεσματικές.

ICTweekly: Στο site της OTS υπάρχει μια σελίδα με ένα οικοσύστημα εταιρειών. Πώς και γιατί δημιουργήθηκε και ποια τα πλεονεκτήματα για τους πελάτες σας;

Σπύρος Παμπουκίδης: Η OTS ξεκίνησε με την ιδέα της ανοικτότητας που σημαίνει ότι πολλές διαφορετικές ομάδες, πολλές εταιρείες, πολλοί μηχανικοί συνεργάζονται και παράγουν προϊόντα που «μιλάνε» μεταξύ τους. Πριν από 30 χρόνια, αυτή η ιδέα ήταν πρωτοπόρα. Σήμερα είναι απαίτηση και χωρίς αυτήν δεν μπορείς να πας πουθενά.

Στην ΟΤS αισθανόμαστε ότι έχουμε μία κοινή αποστολή με όλες αυτές τις εταιρείες που επιδιώκουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών ή να βοηθήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της αυτοδιοίκησης. Επομένως, επιδιώκουμε ενεργά να προάγουμε συνέργειες με στόχο την βελτίωση της εμπειρίας του Πολίτη.

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του οικοσυστήματος αυτού: εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αυτοδιοίκηση, εταιρείες που παράγουν προϊόντα γι’ αυτήν την αγορά και με τις οποίες είτε συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια, είτε ξεκινήσαμε μία συνεργασία πρόσφατα.

Το οικοσύστημα της OTS  είναι μια ανοιχτή διαδικασία, δεν είναι ένα κλειστό οικοσύστημα. Διευρύνεται ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς και αποτελεί  απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσεις να παράγεις πραγματική αξία για τις πόλεις και την κοινωνία.

ICTweekly: Η τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης πόσο ενδιαφέρει την OTS;

Σπύρος Παμπουκίδης: Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι το «πετρέλαιο» της εποχής μας. Όποιος δεν αξιοποιήσει αυτήν τη δυνατότητα, δεν θα υπάρχει στον κλάδο της τεχνολογίας, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο κλάδο. Είναι απαραίτητο εργαλείο και μας ενδιαφέρει πολύ σοβαρά. Πιστεύουμε στη «φωτεινή πλευρά» της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η τεχνολογία βοηθάει τους ανθρώπους, όμως μαζί με το όφελος και την ευημερία, φέρνει μαζί της και διάφορα προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε από την αρχή και όχι όταν προκύπτουν.

Εμείς πιστεύουμε στην Τεχνητή Νοημοσύνη και επενδύουμε σε αυτήν. Την θεωρούμε όρο επιβίωσης. Πιστεύουμε ότι μπορεί να αυξήσει πάρα πολύ την παραγωγικότητα των ανθρώπων και την ευημερία τους. Πρέπει όλοι να δράσουμε γρήγορα προς όλες τις κατευθύνσεις αφενός για να την αξιοποιήσουμε, αφετέρου για να προστατευθούμε από τυχόν κακή χρήση της.

ICTweekly: Κλείνοντας, πείτε μας λίγα λόγια για το ετήσιο «OTS Forum». Τι μας επιφυλάσσετε στη φετινή συνάντηση;

Σπύρος Παμπουκίδης: Το OTS Forum αποτελεί την ετήσια συνάντηση των πελατών, των χρηστών και των συνεργατών της OTS. Φέτος θα συναντηθούμε για 15η φορά, στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Είναι μια γιορτή για εμάς, με την έννοια ότι έχουμε τη χαρά να συναντήσουμε από κοντά ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε χρόνια.

Εκεί παρουσιάζονται λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίσαμε σε κάθε οργανισμό και περιοχή και γίνεται μία ώσμωση, μία ανταλλαγή εμπειριών, ώστε ο καθένας φεύγοντας να έχει πάρει καινούργιες ιδέες για αυτά που θέλει να κάνει στον τόπο του. Παίρνοντας κουράγιο από το τι πετύχαμε την προηγούμενη χρονιά, σχεδιάζουμε μαζί με τους πελάτες μας το τι θα κάνουμε την επόμενη χρονιά.

Το OTS Forum είναι μέρος της κουλτούρας της εταιρείας και αποτελεί πάντα ένα σημείο αναφοράς. Σας περιμένουμε όλους από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στην Θεσσαλονίκη.

close menu