Πληροφορική

Σπύρος Πουλίδας: H IBM θα συνεχίσει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα. Έρχονται συνταρακτικές εξελίξεις από τις Ψηφιακές Τεχνολογίες

Σε εποχές δύσκολες σαν την τωρινή, όπου την οικονομική κρίση ακολούθησε σχεδόν αμέσως η διαρκής υγειονομική, είναι τουλάχιστον παρήγορο να βλέπεις μια εταιρεία με ιστορία πάνω από ένα αιώνα και τεράστια σε μέγεθος, όπως η ΙΒΜ, να ανταποκρίνεται γρήγορα και αποτελεσματικά στα κελεύσματα των καιρών. Για την ΙΒΜ των 110 χρόνων δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά καθώς έχει « χαράξει» πολλές φορές το παρελθόν νέους δρόμους, με πλήρη επίγνωση των πλεονεκτημάτων που επιφυλάσσει κάθε καινούριο ταξίδι. Αυτό το έχει πετύχει χωρίς να απομακρύνεται από τις σταθερές, βασικές αρχές της, που είναι η επιτυχία των πελατών της, η έμφαση στην ουσιαστική καινοτομία καθώς και η εμπιστοσύνη και υπευθυνότητα σε όλες τις σχέσεις που καλλιεργεί.  

Αυτό φάνηκε καθαρά στη συνάντηση που είχε με τα ΜΜΕ, πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο, Σπύρος Πουλίδας, με αφορμή τη νέα εποχή που σηματοδότησε η απόσχιση (στις αρχές Νοεμβρίου) του κλάδου Υπηρεσιών Λειτουργίας Τεχνολογικών Υποδομών και η δημιουργία της Kyndryl, μιας νέας, ανεξάρτητης σε δομή και λειτουργία εταιρείας. Όπως τόνισε ο κ. Πουλίδας, η στρατηγική της IBM εστιάζει πλέον στο Υβριδικό Υπολογιστικό Νέφος (Hybrid Cloud) και την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), με τους πελάτες της να στρέφονται στην αξιοποίηση αυτών των δύο τεχνολογικών τάσεων. Με αυτά τα ψηφιακά «εφόδια» μετασχηματίζουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητάς τους, την ενίσχυση της ταχύτητας εισόδου των προϊόντων τους στην αγορά, τη μείωση του κόστους και την προσφορά νέων, βελτιωμένων ψηφιακών εμπειριών στους πελάτες τους.

Εκτός από την Kyndryl κομβικής σημασίας για το «ψηφιακό πορτοφόλι της ΙΒΜ, ξεχωριστή σημασία έχει και εξαγορά της Red Hat, αντί 34 δισ. δολαρίων πριν από δυο χρόνια. Η κίνηση της ΙΒΜ είχε σαν αποτέλεσμα την επικράτηση της πλατφόρμας ανοικτού κώδικα στο Hybrid Cloud, που δικαίωσε τις προβλέψεις για ταχεία μετάβαση της αγοράς στο υβριδικό (public – private και on-premise υποδομές) υπολογιστικό νέφος:. Αποτέλεσμα ήταν τα έσοδα της ΙΒΜ από το cloud το τελευταίο 12μηνο να έχουν διψήφια αύξηση, με πάνω από 3500 πελάτες της εταιρίας να αξιοποιούν τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Οι αιχμές του δόρατος

Μετά τη δημιουργία της Kyndryl, το 70% των εσόδων της ΙΒΜ προέρχονται πλέον από το Λογισμικό και τις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, τομείς τους οποίους ο κ. Σπύρος Πουλίδας χαρακτήρισε «υγιείς μοχλούς ανάπτυξης με ισχυρούς αυξητικούς ρυθμούς». Για να προσθέσει πως «το νέο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών, οι επενδύσεις που πραγματοποιεί η εταιρεία οργανικά (πάνω από 6,5 δις δολάρια στο 12μηνο) αλλά και σε εξαγορές (17 εξαγορές μέσα στο ’19), όπως επίσης η δημιουργία ενός δυναμικά αναπτυσσόμενου οικοσυστήματος συνεργατών, αναμένεται να διασφαλίσουν διατηρήσιμη μεσαία μονοψήφια αύξηση εσόδων, ξεκινώντας από το 2022, και πάνω από 35 δισ. δολάρια ελεύθερων ταμειακών ροών (free cash flow) τα επόμενα 3 χρόνια, με την Kyndryl να γίνεται πλέον πολύτιμος πελάτης, μέσω της ισχυρής στρατηγικής συνεργασίας των δυο εταιρειών».

Ο επικεφαλής της ΙΒΜ Ελλάδας & Κύπρου υπογράμμισε την τεράστια σημασία που αποδίδει η εταιρία στην Τεχνητή Νοημοσύνη («η μόνη τεχνολογία που επιτρέπει την άντληση πραγματικής αξιοποιήσιμης πληροφορίας από τον εκθετικά αυξανόμενο τεράστιο όγκο δεδομένων»), όπως αποδεικνύει η επιτυχία και εξάπλωση σε πλήθος τομείς του δικού της «οικοσυστήματος Watson», ενώ ειδική μνεία έκανε στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, με δεδομένη την αλματώδη (λόγω των ανατροπών που έφερε η πανδημία στον τρόπο εργασίας) αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων. Δήλωσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά, ότι το εξειδικευμένο λογισμικό της IBM, υποστηριζόμενο από τεχνικές ΑΙ, διαχειρίζεται καθημερινά περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια περιστατικά κυβερνο-ασφάλειας για λογαριασμό 17.000 και πλέον πελατών της, από τον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα. Τέλος, η εταιρεία συνεχίζει να καινοτομεί, αναπτύσσοντας τον τομέα των Κβαντικών Υπολογιστών (Quantum Computers), που θα δώσουν λύσεις σε κατηγορίες προβλημάτων τα οποία δεν αντιμετωπίζονται ούτε από τους ισχυρότερους σημερινούς συμβατικούς υπολογιστές – ταυτόχρονα, όμως, αναμένεται να προκαλέσει πάμπολλες ανατροπές στο σημερινό καθεστώς κρυπτογράφησης, τις οποίες η εταιρία ήδη μελετά και προσπαθεί να βρει λύσεις.

Οι επιδόσεις και οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Η ιστορία της ΙΒΜ στην Ελλάδα μετράει ήδη 84 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων έχει παίξει καίριο ρόλο στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της χώρας – σήμερα φιλοδοξεί να παίξει ανάλογο ρόλο και στην επερχόμενη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Ο κύκλος εργασιών της το 2020 ήταν 147 εκ. € (το 15% από την Κύπρο), παρουσιάζοντας αύξηση 10% έναντι του 2019, ενώ μονοψήφια αύξηση προβλέπεται και φέτος.

Η εταιρία απασχολεί σήμερα συνολικά περισσότερα από 700 άτομα, ενώ έχει δημιουργήσει δυο Κέντρα Αριστείας, τα οποία καλύπτουν ανάγκες των διεθνών πελατών της ΙΒΜ. Συγκεκριμένα, το πρώτο με αντικείμενο Big Data & Analytics ιδρύθηκε το 2013 και απασχολεί περί τα 70 άτομα, ενώ το δεύτερο, με αντικείμενο το Core Banking ιδρύθηκε το 2020 και απασχολεί περίπου 15 άτομα. Ο κ. Σπύρος Πουλίδας δεν απέκλεισε τη δημιουργία και τρίτου Κέντρου, εστιασμένου στους νέους στόχους της εταιρίας, τα αμέσως επόμενα χρόνια, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την ανακοίνωση επενδύσεων στην περιοχή των data centers, ως παράγοντα δημιουργίας περαιτέρω αξίας για τη χώρα, υπό το πρίσμα μιας εθνικής στρατηγικής με μέγιστη αξιοποίηση τεχνολογιών που βασίζονται σε ανοιχτές πλατφόρμες Hybrid Cloud, ώστε – σε συνδυασμό με αντίστοιχα ευθυγραμμισμένη εκπαιδευτική πολιτική – να δημιουργηθούν πολλές νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Όπως εξηγεί, σήμερα η ΙΒΜ Ελλάς αντλεί το 60% των εσόδων της από τις παρεχόμενες υπηρεσίες και το υπόλοιπο 40% μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες cloud. Κάτι που ανταποκρίνεται και στο στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας.
Το στρατηγικό σχέδιο

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση τα τελευταία 6 χρόνια να έχουμε μία συνεχή ανάπτυξη στην ελληνική και κυπριακή αγορά, ακόμα και την περίοδο της βαθιάς κρίσης στην Ελλάδα. Από το τέλος του 2014 έως τώρα οι δραστηριότητές μας αυξάνονται και αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα και την ευχέρεια να εξετάσουμε μεθοδικά πώς θα επενδύσουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας», εξηγεί ο κ. Πουλίδας. «Η λογική μας είναι να εστιάσουμε σε επενδύσεις σε περιοχές του corporation, της υβριδικής cloud πλατφόρμας. Και οι επενδύσεις αυτές εστιάζουν σε εξειδικευμένες θέσεις εργασίας ώστε να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τις ελληνικές εταιρείες να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία», προσθέτει. «Επενδύσαμε στο data center. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στα κέντρα καινοτομίας θέτοντας ως στόχο να δημιουργήσουμε την κατάλληλη επιχειρηματική ευκαιρία που θα διαμορφώσει το μέλλον».

Ο επιχειρησιακός και επιχειρηματικός μετασχηματισμός

Με την Οικονομία, την Δημόσια Διοίκηση αι τις Επιχειρήσεις να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους αυξάνεται παράλληλα και η ζήτηση στην αγορά για την τεχνογνωσία, τις υπηρεσίες και τις υποδομές εταιρειών που κινούνται στον ευρύτερο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών.

 «Σίγουρα η πανδημία προκαλεί την επιτάχυνση στην αύξηση της ζήτησης των ψηφιακών υπηρεσιών», λέει ο κ. Σπύρος Πουλίδας. «Οι πελάτες μας, που είναι κατά κύριο λόγο μεγάλοι οργανισμοί όχι μόνο συνέχισαν αυτή την περίοδο τις επενδύσεις τους σε αυτό το κομμάτι, αλλά επιτάχυναν και τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Έτσι έδωσαν άμεση και ταχύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους στους πελάτες τους. Παράλληλα στις μεγαλύτερες εταιρείες είδαμε επιτάχυνση των εταιρικών διαδικασιών και του μετασχηματισμού τους, ώστε να ενισχύσουν τις εσωτερικές τους λειτουργίες. Νομίζω πως η πανδημία έκανε κατανοητό ότι για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων πρέπει να γίνουν επενδύσεις στις ψηφιακές τεχνολογίες, στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό, στην αξιοποίηση του προσωπικού και στις επενδύσεις για την παραγωγή προστιθέμενη αξίας», αναφέρει ο κ. Σπύρος Πουλίδας.

Ανοδικές οικονομικές επιδόσεις

Θεωρεί ότι η ελληνική θυγατρική της ΙΒΜ θα πετύχει φέτος ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 10% και εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση, τότε θα οι πωλήσεις τα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, ο κύκλος εργασιών της ΙΒΜ Ελλάς ήταν πέρισυ στα 93,2 εκατ. ευρώ και η καθαρή κερδοφορία αυξήθηκε στα 4,63 εκατ. ευρώ. Στις πωλήσεις δεν περιλαμβάνονται οι τοπικές πωλήσεις που τιμολογούνται απευθείας από την μητρική.

Ο κ. Σπύρος Πουλίδας δεν κρύβει τις επιφυλάξεις του για την πορεία της ελληνικής αγοράς πληροφορικής στη χώρα, για την οποία εκτιμά ότι θα συρρικνωθεί λόγω της κρίσης της πανδημίας, η οποία αναγκάζει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μεταθέσουν τις ψηφιακές επενδύσεις τους. «Με την αντιμετώπιση της πανδημίας ελπίζω να αυξηθούν άμεσα οι επενδύσεις πληροφορικής, μια και θεωρώ ότι η αγορά της πληροφορικής αποτελεί βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας».

Σήμερα η IBM Hellas απασχολεί στην Ελλάδα και την Κύπρο κοντά στα 380 στελέχη, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται οι εξωτερικοί συνεργάτες με σταθερή συνεργασία. Ο κ. Σπύρος Πουλίδας χαρακτηρίζει τους εργαζόμενους στην ΙΒΜ «το μεγαλύτερο asset που διαθέτει η εταιρεία». Υποστηρίζουν το μεγαλύτερο μέρος των εξειδικευμένων υπηρεσιών της εταιρείας έχοντας «βαριά πανεπιστημιακή, μεταπτυχιακή και επαγγελματική κατάρτιση», καθώς «είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων με τεχνολογική κατεύθυνση, με πολύ δυνατά μεταπτυχιακά. Έχουμε συνεργασία με τεχνικούς και επιστήμονες που σπούδασαν data sciences και ειδικεύονται στη διαχείριση και εκμετάλλευση των big data για να είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις νέες τάσεις της αγοράς», αναφέρει ο κ. Σπύρος Πουλίδας.

Όσον αφορά στην πορεία του στην ΙΒΜ Ελλάδας ο κ. Σπύρος Πουλίδας βρίσκεται στην ΙΒΜ 31 χρόνια, σχεδόν από τότε που το τοπικό γραφείο μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία, επί αείμνηστου Νίκου Χάμσα.. Η πρώτη του θέση ήταν τεχνικός σύμβουλος στη Διεύθυνση Πωλήσεων και έκτοτε ανέβηκε τις κλίμακες της ιεραρχίας. Ανέλαβε τον ρόλο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο τον Ιανουάριο του 2011. Τον Σεπτέμβριο του 2019 ανέλαβε καθήκοντα Vice President, Enterprise & Commercial Business για Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Είναι μέλος της Ηγετικής Ομάδας της ΙΒΜ Νότιας Ευρώπης. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο Master of Science in Electrical & Computer Engineering από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ.

close menu