Χρηματοδοτήσεις

Στέλιος Πέτσας: Έρχεται η τροπολογία για την ένταξη σεισμόπληκτων περιοχών στο arogi.gov.gr

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία που θα ανοίγει τον δρόμο για την υπαγωγή των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «arogi.gov.gr», ώστε οι πληγέντες να δικαιούνται τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, το πλαίσιο της κρατικής αρωγής με την προκαταβολή, μέσω της πλατφόρμας που θεσμοθετήθηκε μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, θεσπίστηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13ης Αυγούστου του 2021, αλλά δεν ήταν αυτό το πλαίσιο διαθέσιμο για τους σεισμόπληκτους της περιοχής της Θεσσαλίας που είχε πληγεί από τον σεισμό την 3η Μαρτίου του 2021.

Οπότε για τον σεισμό στη Θεσσαλία είχαν κινηθεί διαδικασίες που τότε προβλέπονταν, δηλαδή η καταγραφή από τριμελείς επιτροπές, οι πρώτες δαπάνες οικοσκευής και οι ανάγκες πρώτης διαβίωσης από το Υπουργείο Εσωτερικών, και στεγαστική συνδρομή, όπως προβλεπόταν μετά την πιστοποίηση από τη ΔΑΕΦΚ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. «Ακριβώς όμως επειδή η νεότερη πλατφόρμα είναι πιο γενναία, δουλεύουμε ώστε να εντάξουμε και τους σεισμόπληκτους της Θεσσαλίας σε αυτή», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών που απάντησε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Άννας Βαγενά-Κηλαηδόνη.

«Η σημερινή κυβέρνηση έχει θέσει σε προτεραιότητα τα θέματα αποκατάστασης των ζημιών από φυσικές καταστροφές και παροχής οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων πολιτών. Αυτό δηλώνει, εξάλλου, η θεσμοθέτηση του σχήματος της κρατικής αρωγής. Δουλεύουμε για να αντιμετωπίζουμε φυσικές καταστροφές, καθώς δεν μπορούμε να τις αποτρέψουμε. Αυτές, μάλιστα, βαίνουν και αυξανόμενες λόγω της κλιματικής κρίσης το τελευταίο διάστημα. Όμως, υποχρεούμαστε να αντιτάξουμε έναν σχεδιασμό που θα μειώνει τις συνέπειές τους τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε επίπεδο αποκατάστασης. Και αυτό κάνουμε», είπε ο κ. Πέτσας.

Προηγουμένως η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι σήμερα, εννέα μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 6,3 της κλίμακας Ρίχτερ της 3ης Μαρτίου 2021, που έπληξε τον νομό Λάρισας, πολλοί κάτοικοι εξακολουθούν να μένουν σε πρόχειρους καταυλισμούς, και στο Δαμάσι και στο Μεσοχώρι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της ζωής τους, αλλά και για την υγεία τους και μάλιστα ενόψει του χειμώνα που έρχεται και σε καιρό πανδημίας.

Η κυρία Βαγενά-Κηλαηδόνη επισήμανε ότι στο Δαμάσι Τυρνάβου αυτή τη στιγμή περίπου εβδομήντα οικογένειες διαμένουν σε καταυλισμό που βρίσκεται δίπλα σε χαντάκι με λύματα που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές τους. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης ότι δεν έχει ανοίξει, μέχρι σήμερα, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων των πληγέντων ώστε να λάβουν τις προκαταβολές για την αποκατάσταση των σπιτιών τους. Αυτό συμβαίνει, είπε η Άννα Βαγενά, ενώ το κόστος των οικοδομικών υλικών αυξάνεται ολοένα και περισσότερο και γι αυτό πρέπει η κυβέρνηση να μεριμνήσει για την απαλλαγή των δικαιούχων από τον ΦΠΑ 24%.

Καθώς η βουλευτής ζήτησε και στοιχεία για την επιχορήγηση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα ο Δήμος Τυρνάβου έχει επιχορηγηθεί με το ποσό του 1.923.000 ευρώ, ο Δήμος Ελασσόνας με 1.970.000 ευρώ, ο Δήμος Λαρισαίων με 5,5 εκατομμύρια ευρώ και η Περιφέρεια Θεσσαλίας με 5.160.000 ευρώ. Δηλαδή, «σημαντικοί πόροι, πάνω από 14,5 εκατομμύρια ευρώ, έχουν κατευθυνθεί γρήγορα προς τους πληγέντες δήμους και την Περιφέρεια για να προβούν στα απαραίτητα έργα αποκατάστασης των ζημιών», όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Σε σχέση με το ανοιχτό φρεάτιο πλησίον του οικοπέδου προσωρινής στέγασης των σεισμοπλήκτων στο Δαμάσι Τυρνάβου, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 160.000 ευρώ για την αποκατάσταση του αγωγού ομβρίων υδάτων. Στις 22 Νοεμβρίου έγινε η ανάληψη της υποχρέωσης και η εκταμίευση του ποσού θα γίνεται απολογιστικά σύμφωνα με την πρόοδο των έργων και με τα παραστατικά των δαπανών που θα υποβάλλονται στο Υπουργείο Εσωτερικών. Δηλαδή, πρώτα θα πρέπει να εκτελεστούν τα έργα και μετά θα γίνει η εκταμίευση του ποσού σύμφωνα με τα τιμολόγια».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι το χαντάκι πλησίον του καταυλισμού στο Δαμάσι, είναι ένα χαντάκι 50 μέτρων, είναι το «χαντάκι της ντροπής», που «στα λασπόνερα του, πνίγηκε το επιτελικό κράτος». «Σε άλλα θέματα, δυστυχώς είστε ταχύτατοι, όπως σε απευθείας αναθέσεις κατά την περίοδο του COVID. Είδαμε μέσα σε τρεις μέρες να δίνονται άδειες σε “ημέτερους” για να ανοίξουν εργοστάσια, να κάνουν παραγωγές. Σε τρεις μέρες. Και έχουν περάσει εννιά μήνες και δεν έχει καλυφθεί αυτό το χαντάκι. Νομίζω ότι 4,5 δισεκατομμύρια δόθηκαν σε απευθείας αναθέσεις ταχύτατα. Ας δοθούν και αυτά τα 150 ευρώ χιλιάδες ευρώ για να γίνει αυτό το έργο», είπε η κυρία Βαγενά-Κηλαηδόνη, απευθυνόμενη στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών.

«Έχουμε δώσει 14,5 εκατομμύρια ευρώ στην Περιφέρεια και στους δήμους της περιοχής. Θεωρείτε ότι δεν έπρεπε η αυτοδιοίκηση μόνη της να έχει κινηθεί από την πρώτη μέρα και να έχει καλύψει αυτό το φρεάτιο;», απάντησε ο Στ. Πέτσας και προσέθεσε: «Εμείς πήγαμε εκεί τη δεύτερη μέρα μετά τον σεισμό, προκειμένου να δώσουμε τις κατευθύνσεις πώς πρέπει να είναι ο οικισμός, να πάει ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμός και όχι να πετάμε κοντέινερ μέσα στις λάσπες. Μπορεί να ζήσει κάποιος χωρίς να παλεύει με τις λάσπες. Θα μπορούσαν, λοιπόν, να είχαν φτιάξει το φρεάτιο από την πρώτη στιγμή. Δεν είναι δυνατόν να συζητούμε για ένα ποσό 160 χιλιάδων ευρώ στα 14,5 εκατομμύρια ευρώ και να μην έχει γίνει το φρεάτιο. Μετά από δική μας πίεση καταλήξαμε στο σχήμα το καλύτερο, να δώσουμε τα χρήματα στην Περιφέρεια για να γίνει το έργο.

close menu