Συνεδρίασε χθες η ολομέλεια της Βουλής με αντικείμενο την συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου με τις διατάξεις για την ενσωμάτωση της Οδηγίας που αφορά στην παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων και τις ρυθμίσεις για τη ραδιοτηλεοπτική αγορά.
H πανδημία του κορονοϊού εκτόξευσε τις εγγραφές συνδρομητών στα κανάλια παροχής οπτικοακουστικών υπηρεσιών, ενώ καταγράφεται στροφή των χρηστών στις ψηφιακές υπηρεσίες, ως διέξοδος στον περιορισμό που επιβάλλουν οι συνθήκες. Στοιχεία, στα οποία έγινε αναφορά κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, δείχνουν ότι τα παιδιά δεσπόζουν ως η κατηγορία που είδε την πλέον σημαντική αύξηση ως ποσοστό καταναλωτών οπτικοακουστικού υλικού. Πρόκειται για τους μαθητές του συνόλου των εκπαιδευτικών βαθμίδων που βρέθηκαν τόσο εκτός σχολικής τάξης όσο και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, που περιορίστηκαν δραματικά στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης της διάδοσης του κορονοϊού. “Για τους χρήστες αυτούς, η Οδηγία που ενσωματώνεται σήμερα περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων που τους προστατεύουν”, αναφέρει η κυβέρνηση. Η Οδηγία επεκτείνει συγκεκριμένους οπτικοακουστικούς κανόνες σε πλατφόρμες κοινής χρήσης βίντεο, καθώς και σε οπτικοακουστικό περιεχόμενο που διαμοιράζεται σε συγκεκριμένα μέσα επικοινωνίας. Υιοθετεί ρυθμίσεις για το οπτικοακουστικό περιεχόμενο σε όλες τις μορφές προβολής και αναπαραγωγής του. Με τις προωθούμενες διατάξεις επιδιώκεται η προστασία των ανηλίκων από επιβλαβές περιεχόμενο τόσο στην τηλεόραση όσο και στις υπηρεσίες βίντεο κατά παραγγελία. Οι νέοι κανόνες προβλέπουν ότι οι πλατφόρμες ανταλλαγής βίντεο πρέπει να θεσπίζουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των ανηλίκων.
Στο νομοσχέδιο εισάγονται και ρυθμίσεις για τη ραδιοτηλεοπτική αγορά, όπως η παροχή ευελιξίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς να προσμετρούν στους εργαζομένους τους ποσοστό έως 15% από προσωπικό που απασχολείται με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις ή ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες για τις ανάγκες του συγκεκριμένου σταθμού. Επίσης, ενθαρρύνεται η υλοποίηση επενδύσεων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς σε πρόγραμμα, εξοπλισμό και υποδομές, μέσω της δυνατότητας απομείωσης της ετήσιας δόσης της άδειας για το έτος 2020 κατά το αντίστοιχο ποσό.
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου απαλλάσσονται οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί από την καταβολή του 1,5% των ετήσιων διαφημιστικών εσόδων τους για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων, και από τον ειδικό φόρο διαφήμισης συντελεστή ύψους 5% έως 31/12/2022. Εισάγεται, επίσης, η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί η κάλυψη οφειλόμενων εισφορών των ΜΜΕ προς τον φορέα επικουρικής ασφάλισης του προσωπικού τους για τα έτη 2017 έως 2020. Παρέχεται, εξάλλου, η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών εργοδοτικών εισφορών προς τον ΕΔΟΕΑΠ για τα έτη 2017 έως 2020 σε 72 δόσεις.
Η ενημέρωση
Στο στάδιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου, που προηγήθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, στην αιχμή της αντιπαράθεσης βρέθηκαν το περιεχόμενο της ενημέρωσης από τη δημόσια τηλεόραση αλλά και οι διατάξεις για τις αποδοχές προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου και τις αμοιβές στελεχών στην ΕΡΤ, καθώς τις αποδοχές προέδρου και γενικού διευθυντή του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Ιδίως για τη δημόσια τηλεόραση, θρυαλλίδα για τη σφοδρή αντιπαράθεση που ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση έγινε ανυπόγραφο σημείωμα με οδηγίες για τον τρόπο προβολής εικόνων από την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ικαρία.
Η δημόσια τηλεόραση
Η ενημέρωση από τη δημόσια τηλεόραση είναι θέμα που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο και της σημερινής συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Στη βάση, δε, όσων ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα, για την ανάγκη η διοίκηση της ΕΡΤ να ορίζεται με απόφαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία -από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- στο νομοσχέδιο.
“Δεν είναι είναι σοβαρή αντιπολίτευση να ζητάμε από την ΕΡΤ, από την κυβέρνηση, να απολογηθεί για ένα ανώνυμο χαρτί, το οποίο διαψεύδεται στη πράξη”, απάντησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι εικόνες από την Ικαρία και την οικία Στεφανάδη “έπαιξαν” στα δελτία της δημόσιας τηλεόραση και συνεπώς είτε υπήρξε ντιρεκτίβα που δεν ακολουθήθηκε στην ΕΡΤ είτε δεν υπήρξε ντιρεκτίβα. “Να κάτσουμε να κάνουμε συζήτηση αν πρέπει μια φωτογραφία να παίξει 3,4,5 δευτερόλεπτα, να κάτσουμε όλοι μαζί διακομματικά να συντάσσουμε και το δελτίο ειδήσεων. Και αναρωτιέμαι, ένα ανώνυμο χαρτί, κάποιος το κόλλησε, θέλετε να είναι ανόητος, θέλετε να είναι κακόβουλος, θέλετε να είναι να πω την αγαπημένη λέξη της Αριστεράς “προβοκάτορας”, κάποιος καλοθελητής το βγάζει και αμέσως φωτογραφία και αμέσως διαδίδεται”, είπε ο κ. Λιβάνιος αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι προβοκάτσια το ανώνυμο σημείωμα με τις οδηγίες στην ΕΡΤ. Καθώς, δε, η δημόσια τηλεόραση “έπαιξε την επίμαχη φωτογραφία”, όπως τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ εκκινεί από την απορία τού “γιατί επί των δικών του ημερών, αυτή η φωτογραφία δεν έπαιζε ποτέ”. “Είστε εσείς που είπατε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης φασίστα”, σημείωσε ο κ. Λιβάνιος, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και αντέτεινε ότι “κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε στη χώρα όταν γίνονταν παρεμβάσεις για να μεταδοθούν από την ΕΡΤ ολόκληρες οι ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα, όταν παρουσιαστές της ΕΡΤ ενημερώνονταν στον αέρα ότι θα είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές και ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ όταν στα δελτία της ΕΡΤ γίνονταν κεντρικό ζήτημα δημοσκοπήσεις εταιρειών που δεν βρίσκονταν πουθενά στον χάρτη”.
Ο υφυπουργός απάντησε στις επικρίσεις που δέχθηκε η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Ζούλα στην κορυφή της ΕΡΤ, αναφερόμενος σε πρόσωπα που ενώ είχαν θέσεις ευθύνης στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα κατέχουν κρίσιμες θέσεις στην Κουμουνδούρου.