Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στην Περιφέρεια Κρήτης, το Διεθνές Βραβείο Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026

Την προσεχή Τετάρτη 9 Οκτωβρίου απονέμεται στην Περιφέρεια Κρήτης ένα σημαντικό βραβείο, το Διεθνές Βραβείο «Κρήτη. Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026» από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts &Tourism -IGCAT). Μια σημαντική διάκριση που έχει ξεχωριστούς συμβολισμούς, αλλά και ιδιαίτερη αξία, καθώς μέσα από αυτή σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη «ισχυροποιείται η διακριτή ταυτότητα του νησιού, όπως αυτή διαμορφώνεται διαχρονικά και μέσα από την γαστρονομία και τα ποιοτικά προϊόντα αγροδιατροφής».

Η πρόταση κατατέθηκε στα τέλη του 2023 με πρωτοβουλία της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής «Πλοηγός» σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και η απόφαση για την ανακήρυξη της Κρήτης σε «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026», ήταν ομόφωνη από τα μέλη της Επιτροπής των Ειδικών που είχαν επισκεφθεί το νησί, με τον κ. Αρναουτάκη να εκφράζει από την πρώτη στιγμή την ικανοποίησή του γι΄ αυτή την εξέλιξη.

«Είναι μια βράβευση που μας κάνει υπερήφανους»,, είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αρναουτάκης, συμπληρώνοντας πως: «Η άρτια προετοιμασία της υποψηφιότητας και η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, έφερε το αποτέλεσμα που προσδοκούσαμε. Συνεχίζουμε ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης του 2026, με στόχο να αναδείξουμε το κρητικό διατροφικό πρότυπο στον παγκόσμιο χάρτη της γαστρονομίας».

Μάλιστα κατά την παραμονή της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Ινστιτούτου που αξιολόγησε την υποψηφιότητα, τα μέλη της είχαν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την κρητική κουζίνα, επιτυγχάνοντας να αποκτήσουν από κοντά άποψη για τις γεύσεις, τα αρώματα, τις συνταγές, τα υλικά, καθώς και τον πολιτιστικό πλούτο.

«Η πρωτοβουλία από την πρώτη στιγμή στόχευε στη δημιουργία ενός σταθερού συστήματος συνεργασιών μεταξύ τοπικών αρχών, πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων, και της κοινωνίας. Η πρωτοβουλία επιδιώκει να συνενώσει αυτούς τους φορείς σε ένα οργανωμένο σύνολο-σύστημα για την προώθηση του Κρητικού Διατροφικού Πολιτισμού» είπε ο κ. Αρναουτάκης, προσθέτοντας πως «είναι στοίχημα η Κρήτη να αποτελέσει κορυφαία Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας».

Την απόφαση της Διεθνούς Βράβευσης είχε αναγνώσει η Dr. Diane Dodd, ιδρύτρια και πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου IGCAT, η οποία μεταξύ άλλων είχε αναφέρει πως η κριτική επιτροπή μετά την επίσκεψη στο νησί και την αξιολόγηση που έγινε, έκρινε ότι η υποψηφιότητα της Κρήτης ενσωματώνει τους τομείς ενδιαφέροντος του Ινστιτούτου.

Μιλώντας για το Διεθνές Βραβείο και την ταυτότητα της Κρήτης, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, εξήγησε πως είναι μια ταυτότητα «με ισχυρά ιστορικά χαρακτηριστικά, τα οποία βρισκόταν επί αιώνες κρυμμένα στην κρητική γη και ήρθαν στο φως μέσα από τις σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις», αλλά και ταυτόχρονα «μια ταυτότητα, προσανατολισμένη στο παρόν και το μέλλον, καθώς η μοναδικότητα της κρητικής γαστρονομίας, συνιστά ένα ιδιαίτερο στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Η τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί συγκεκριμένα, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024 στις 12:30 στο ξενοδοχείο Atlantis του Ηρακλείου.

close menu