Στην τελική ευθεία πριν την έναρξη του προγράμματος για την μετατροπή 120 χιλ. κτιρίων σε “έξυπνα” μέσω του προγράμματος “Smart Readiness” βρίσκεται η Κοινωνία της Πληροφορίας και το υπουργείο Ψηφιακης Διακυβέρνησης.
Tο πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο ίσως και Ιούλιο, λόγω διάφορων δυσκολιών αλλά και του μεγάλου όγκου των ψηφιακών έργων που έχει να διαχειριστεί η ΚτΠ.
Μάλιστα πριν από 2 ημέρες προκηρύχθηκαν από την ΚτΠ ακόμα δύο έργα ύψους 4 εκατ. ευρώ που αφορούν την παροχή υπηρεσιών για όλη τη διάρκεια της δράσης του Smart Readiness αλλά και για τον συντονισμό και διοίκηση του προγράμματος.
Το Smart Readiness, που προκηρύχθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας και χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει ως βασικό σκοπό την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας η οποία έχει μείνει πολύ πίσω στις υπερυψηλές ευρυζωνικές ταχύτητες σε σχέση με τους μέσους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ουσιαστικά το πρόγραμμα Smart Readiness, επιχορηγεί την πραγματοποίηση εργασιών που αφορούν στην εγκατάσταση υποδομών που θα διευκολύνουν τη μετατροπή ενός κτιρίου σε «έξυπνο», παρέχοντας επιταγές (vouchers) που θα διατεθούν για την κάλυψη μέρους του κόστους των σχετικών εργασιών.
Η συγκεκριμένη δράση έχει τη μορφή επιδότησης, δηλαδή είναι κάτι σαν το market pass. Οι επιταγές, το συνολικό ύψος των οποίων θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, θα δίνονται στους διαχειριστές των πολυκατοικιών ή στον ένοικο μονοκατοικίας, ώστε να τις χρησιμοποιήσουν για την εγκατάσταση οπτικής ίνας αλλά και υποδομών για τη διασύνδεση νέων «έξυπνων» μετρητών.
Το ποσό που θα λάβει η κάθε πολυκατοικία ή μονοκατοικία, θα καθορίζεται ανάλογα με το είδος των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν και τα ειδικά χαρακτηριστικά των κτιρίων, ωστόσο δεν αναμένεται να υπερβαίνει τα 1.000-1.300 ευρώ.
Όπως έχει πει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης το πρόγραμμα Smart Readiness, από το οποίο «θα επωφεληθούν εκατομμύρια πολίτες». «Πρόκειται για επιδότηση για την αναβάθμιση υφιστάμενων πολυκατοικιών οι οποίες δεν διαθέτουν εντός του κτιρίου καλωδίωση οπτικής ίνας». «Τα κτίρια θα έχουν υποδομή για την εγκατάσταση και επικοινωνία κατάλληλων αισθητήρων σχετικά με την ασφάλεια, τον έλεγχο καλής λειτουργίας και τη λήψη μετρήσεων που αφορούν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτιρίων (λεβητοστάσιο κεντρικής θέρμανσης και ανελκυστήρας) και φυσικά για υψηλές ταχύτητες διαδικτύου. Αυτονοήτως, η αναβάθμιση αυτή συμβάλλει στη συνολική εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας και της περιβαλλοντικής διαχείρισης σε όλη τη χώρα».
Πως θα γίνονται οι αιτήσεις
Όπως αναφέρει το mononews, το voucher θα δοθεί με τη μορφή οκταψήφιου κωδικού, που θα εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του Προγράμματος από την εταιρεία που θα πραγματοποιήσει τις εργασίες για να περάσει την οπτική ίνα, (π.χ ΟΤΕ, Nova, Vodafone) και αντιστοιχεί σε μέρος του κόστους των επιλέξιμων εργασιών που θα πραγματοποιηθούν.
Η επιταγή εκδίδεται στο όνομα του διαχειριστή της πολυκατοικίας ή στον ένοικο της μονοκατοικίας και εξαργυρώνεται από τον εγκαταστάτη (αυτός που θα κάνει τις εργασίες), ενώ η ονομαστική αξία της θα καθοριστεί ανάλογα με το είδος των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν και τα ειδικά χαρακτηριστικά των κτιρίων. Το voucher μπορεί να εκδοθεί για ένα μόνο κτίριο και μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια της δράσης.
Για να δοθούν τα vouchersο διαχειριστής θα πρέπει καταθέσει τα στοιχεία του κτιρίου μέσα από μια συγκεκριμένη πλατφόρμα στην οποία θα του εμφανίσει και τους παρόχους που μπορούν να αναλάβουν τις εργασίες.
Η επιλογή του εγκαταστάτη γίνεται ελεύθερα μεταξύ των εγγεγραμμένων στο Μητρώο Εγκαταστατών του Προγράμματος το οποίο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Προγράμματος. Ο εγκαταστάτης από την πλευρά του, μετά από επικοινωνία με τον διαχειριστή, πηγαίνει στο κτίριο όπου κάνει «αυτοψία», για να προσδιορίσει επακριβώς τις εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν και εν συνεχεία υποβάλλει την προσφορά του. Αφού εγκριθεί, μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης του voucher.
Αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες ο εγκαταστάτης εκδίδει το νόμιμο παραστατικό για τις υπηρεσίες του (απόδειξη παροχής υπηρεσιών, απόδειξη πώλησης εξοπλισμού/υλικών) και εφόσον, το συνολικό κόστος εργασιών υπερβαίνει την αξία του Voucher τότε η διαφορά καταβάλλεται από τον διαχειριστή απευθείας στον εγκαταστάτη.
Τα κτίρια
Για να χορηγηθούν τα vouchers τα κτίρια στα οποία αναμένεται να γίνουν οι εργασίες θα πρέπει να πληρούν δύο συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Η πρώτη αφορά την Περιοχή Παρέμβασης. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι για να γίνουν οι εργασίες και κατ΄ επέκτασιν να εγκριθεί το voucher, το κτίριο θα πρέπει να βρίσκεται εντός της Περιοχής Παρέμβασης, την οποία ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να τη δει μέσα από ένα ειδικό σύστημα, στο οποίο ο διαχειριστής/ένοικος βάζει την ακριβή τοποθεσία της πολυκατοικίας/μονοκατοικίας.
Η Περιοχή Παρέμβασης περιλαμβάνει όλα τα κτίρια από τα οποία διέρχεται ή πρόκειται να διέρχεται έως το 2026, δίκτυο που αναπτύσσεται μέσω ιδιωτικών ή δημόσιων επενδύσεων που μπορεί να παρέχει ευρυζωνικές υπηρεσίες άμεσα αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps καθώς και οποιοδήποτε άλλο κτήριο βρίσκεται σε απόσταση έως 1000 μέτρα από τα κτίρια.