Τα σημαντικά βήματα που έγιναν το τελευταίο διάστημα στη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και γενικά της ελληνικής οικονομίας, οι προκλήσεις του κοντινού και πιο μακρινού μέλλοντος και ο καταλυτικός ρόλος των χρηματοδοτικών εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ στη διαδικασία μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, απασχόλησαν τους συμμετέχοντες ομιλητές κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα του συνεδρίου «e-Government Forum | Digit@l Health Care».
Σημειώνεται ότι οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται και σήμερα και θα ολοκληρωθούν αύριο Πέμπτη. Για να το παρακολουθήσετε live τις Ομιλίες πατήστε ΕΔΩ.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς προχώρησε σε έναν απολογισμό της πληθώρας των ψηφιακών υπηρεσιών που αναπτύχθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2021, σημειώνοντας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός συνιστά ενδυνάμωση της δημοκρατίας, καθώς υπηρετεί τη βασική αρχή ότι κανείς δεν αποκλείεται από την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες. Εστίασε στη σημασία της ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού που θα μπορέσει να υπηρετήσει τις ανάγκες του ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και στην ταυτόχρονη καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Το σκοπό αυτό υπηρετεί το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών που προβλέπει την καταγραφή, την αποτύπωση και τη μοντελοποίηση των υφιστάμενων διοικητικών διαδικασιών, με τις πρώτες 1.000 -όπως είπε- διαδικασίες να είναι διαθέσιμες από τις αρχές του νέου έτους.
Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, σημείωσε εμφατικά ότι ο Οργανισμός αυτή τη στιγμή είναι ένα ψηφιακό εργοτάξιο με στόχο ένα λειτουργικό περιβάλλον που θα επιτρέπει την προσαρμογή του στις ψηφιακές αλλαγές. Υπογράμμισε τον καταλυτικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με χαρτοφυλάκιο 270 εκατομμυρίων ευρώ. Εστίασε στη σημασία του myDATA, την «πιο επιδραστική μεταρρύθμιση στη σχέση των επιχειρήσεων με το Δημόσιο», όπως είπε, με στόχο, το χαρτί να γίνει παρελθόν. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός οι εγγραφές των επιχειρήσεων στο myDATA έχουν πολλαπλασιαστεί και ανέφερε ότι ως το τέλος του χρόνου ο Οργανισμός θα επεκτείνει τις δράσεις του για την εξοικείωση των μικρότερων επιχειρήσεων με το ψηφιακό περιβάλλον.
Από την πλευρά του ο Στέφανος Κόλλιας, καθηγητής στο ΕΜΠ και Πρόεδρος του ΕΔΥΤΕ, τόνισε την επόμενη πρόκληση, την προετοιμασία δηλαδή πολιτών και επιχειρήσεων στη διαδικασία ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητα, με την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων. Υπογράμμισε επίσης την υποστήριξη που παρείχε η ΕΔΥΤΕ, σε τεχνολογικό επίπεδο, για την παροχή αποτελεσματικών υπηρεσιών το τελευταίο διάστημα, οι οποίες στηρίχθηκαν στη διαλειτουργικότητα και την ενοποίηση των δεδομένων της Δημόσιας Διοίκησης.
Επιπρόσθετα, ο Στρατής Καλογρίδης, Public Sector & Software Products Business Unit Director, Uni Systems εστίασε στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχυθεί η παραγωγική δομή και η εξεύρεση νέων πηγών παραγωγικής ανάπτυξης. Υπογράμμισε ότι προκειμένου για την απορρόφηση των εν λόγω κονδυλίων θα πρέπει να ικανοποιηθούν ευέλικτα μοντέλα ανάθεσης έργων, χωρίς αυτό να σημαίνει έκπτωση στους κανόνες αξιολόγησης. Τόνισε τέλος ότι το υπάρχον προσωπικό στον κλάδο των τεχνολογιών δεν επαρκεί και θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί η κοστολόγηση των έργων από πλευράς Δημοσίου ώστε οι μισθοί να ανέλθουν και να επαναπατριστούν έτσι όσοι έφυγαν στο εξωτερικό.