Artificial Intelligence (AI)

Strawberry: Η OpenAI παρουσιάζει την Τεχνητή Νοημοσύνη με δυνατότητα συλλογιστικής

Πλησιάζει η στιγμή της κυκλοφορίας του «Strawberry» (Φράουλα), του νέου μοντέλου Τεχνητής Νοημοσύνης το οποίο θα έχει δυνατότητα συλλογιστικής, από την OpenAI.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου και μετά από πολλούς μήνες φημολογιών, πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά «συλλογιστικών» μοντέλων που έχουν εκπαιδευτεί για να απαντούν σε πιο σύνθετες ερωτήσεις, πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να απαντήσει ένας άνθρωπος. Το νέο εργαλείο κυκλοφορεί μαζί με το o1-mini, μια μικρότερη, φθηνότερη έκδοση και θα είναι ικανό να λύνει δύσκολα προβλήματα στα μαθηματικά, τη δημιουργία κώδικα και την επιστήμη.

Είναι επίσης πιο ακριβό και πιο αργό από το GPT-4o, όπως αναφέρει ο ιστότοπος The Verge.

Τα διαδικτυακά chatbots όπως το ChatGPT της OpenAI και το Gemini της Google μερικές φορές δυσκολεύονται να λύσουν απλά μαθηματικά προβλήματα. Ο υπολογιστικός κώδικας που παράγουν είναι συχνά προβληματικός και ελλιπής. Ορισμένες φορές μάλιστα, επινοούν απαντήσεις.

«Τα προηγούμενα μοντέλα όπως το ChatGPT, όταν τους κάνεις μια ερώτηση απαντούν αμέσως», δήλωσε ο Γιακούμπ Πατσόκι, επικεφαλής επιστήμονας της OpenAI. «Αυτό το μοντέλο μπορεί να πάρει το χρόνο του. Μπορεί να σκεφτεί το πρόβλημα, να προσπαθήσει να το αναλύσει και να αναζητήσει διάφορες προσεγγίσεις σε μια προσπάθεια να δώσει την καλύτερη απάντηση» πρόσθεσε.

Σε μια παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (12/09), η εταιρεία παρουσίασε το νέο μοντέλο το οποίο ονόμασε επίσημα «o1».

«Καθώς πρόκειται για ένα προηγμένο μοντέλο για πολύπλοκες συλλογιστικές εργασίες μηδενίζουμε το κοντέρ. Επιστρέφουμε στο “1” και ονομάζουμε τη νέα σειρά “OpenAI o1”» δήλωσε η εταιρεία.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Πατσόκι και ο Σίμον Σιντόρ, τεχνικός συνεργάτης της OpenAI, έδειξαν στο chatbot πώς να λύνει μια ακροστιχίδα, ένα γνωστό παιχνίδι λέξεων που μοιάζει με σταυρόλεξο αλλά είναι πιο πολύπλοκο. Το chatbot έλυσε επίσης μια άσκηση χημείας επιπέδου διδακτορικού και διέγνωσε μια ασθένεια με βάση μια λεπτομερή αναφορά σχετικά με τα συμπτώματα και το ιστορικό ενός ασθενούς.

Ο Πατσόκι και οι συνάδελφοί του ανέπτυξαν το νέο μοντέλο χρησιμοποιώντας ενισχυτική μάθηση. Μέσω αυτής της διαδικασίας – η οποία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες – ένα σύστημα μπορεί να μάθει μέσω μιας διαδικασίας δοκιμής και λάθους. Μπορεί για παράδειγμα να μάθει ποιες μέθοδοι οδηγούν στη σωστή επίλυση ενός μαθηματικού προβλήματος και ποιες όχι. Αν επαναλάβει αυτή τη διαδικασία με έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό προβλημάτων, μπορεί να εντοπίσει μοτίβα. Ωστόσο, το σύστημα δεν μπορεί να σκεφτεί όπως ένας άνθρωπος και μπορεί να κάνει και λάθη.

«Δεν πρόκειται να είναι τέλειο. Αλλά μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα εργαστεί σκληρότερα και είναι πολύ πιο πιθανό να δώσει τη σωστή απάντηση» δήλωσε ο Σιντόρ.

Σύμφωνα με την OpenAI, το νέο μοντέλο είχε καλύτερες επιδόσεις από ό,τι τα προηγούμενα σε ορισμένα τυποποιημένα τεστ. Στις προκριματικές εξετάσεις για τη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα – τον κορυφαίο μαθηματικό διαγωνισμό για μαθητές λυκείου – το προηγούμενο μοντέλο σημείωσε ποσοστό επιτυχίας 13%. Το νέο μοντέλο σημείωσε ποσοστό επιτυχίας 83%.

Σημειώνεται ότι προς το παρόν, το νέο εργαλείο είναι διαθέσιμο για χρήστες του ChatGPT που καταβάλλουν συνδρομή (Plus και Team).

close menu