Υπηρεσίες

Σχέδιο για τη δημιουργία Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Τεχνητή Νοημοσύνη προωθεί η Επιτροπή “Ελλάδα 2021”

Το ακόλουθο κείμενο είναι αναδημοσίευση από το in.gr

Δεν ξέρω αν είδατε το τηλεοπτικό σποτ στο οποίο εμφανίζεται η Γιάννα ΑγγελοπούλουΔασκαλάκη, Πρέσβειρα εκ προσωπικοτήτων της ελληνικής πολιτείας με την ιδιότητα της προέδρου της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Στο σποτ η κα Αγγελοπούλου αναφέρεται και στην υλοποίηση τεσσάρων δράσεων εμβληματικού χαρακτήρα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η δημιουργία του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Το είδα την Πρωτοχρονιά και αναζήτησα σχετικές πληροφορίες για την πρωτοβουλία της “Ελλάδα 2021”, το νέο Ινστιτούτο της Τεχνητής Νοημοσύνης και την επιστημονική ομάδα που στηρίζει αυτή τη πρωτοβουλία.

Η πρώτη στάση της αναζήτησης έγινε στο site της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”. Εκεί διάβασα το εξής: «Το έργο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» δεν εξαντλείται, όμως, στην επιτελική του διάσταση, καθώς η Επιτροπή θα προχωρήσει η ίδια στην υλοποίηση τεσσάρων δράσεων εμβληματικού χαρακτήρα: (…). Τη δημιουργία του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, μια πρωτοβουλία που θα βάζει την Ελλάδα στην αιχμή του δόρατος της παγκόσμιας τεχνολογικής πρωτοπορίας».

Βεβαίως, το στοιχείο που δίνεται ότι «η Επιτροπή θα προχωρήσει η ίδια στην υλοποίηση» της δράσης δεν είναι απολύτως ακριβές καθώς όπως έγινε γνωστό – έστω και στο πλαίσιο ενός στενού κυβερνητικού στελεχιακού δυναμικού – η πρόταση για την δημιουργία του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Τεχνητή Νοημοσύνη έχει «κτυπήσει» ήδη την «θύρα» του Ταμείου Ανάκαμψης.

Και στο σημείο αυτό τα ερωτηματικά αρχίζουν και πληθαίνουν για το πώς και το γιατί, η Επιτροπή υπό την Γιάννα Αγγελοπούλου έρχεται να υιοθετήσει μια πρόταση που βρίσκεται στην αγορά εδώ και αρκετά χρόνια δίχως να έχει καταφέρει να βρει υποστηρικτές και χρηματοδότες. Και ακόμη περισσότερο, μια πρόταση η υλοποίηση της οποίας μοιάζει ακριβή πολυτέλεια σε μια περίοδο όπου βρίσκονται στο δρόμο της ολοκλήρωσης  δύο σημαντικά Σχέδια για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

  • Tο ένα Σχέδιο αφορά στη συνεργασία του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος με την EY. Ως γνωστόν, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος έχει προχωρήσει σε μία πρωτοποριακή συνεργασία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, στο πεδίο της ευφυούς ανάλυσης εγγράφων με την EY (Ernst & Young). Αναγνωρίζοντας τη μακροχρόνια τεχνογνωσία και εξειδίκευση των ερευνητών του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού (SKEL) του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, επέλεξε την Ελλάδα για τη δημιουργία ενός μοναδικού Κέντρου Αριστείας στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ – Artificial Intelligence Center of Excellence). Το Κέντρο θα υλοποιεί πρωτογενή έρευνα με το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εξελίξει την κατανόηση εγγράφων, την εξόρυξη πληροφορίας, καθώς και άλλα πεδία σχετικά με την ευφυή ανάλυση εγγράφων. Στο νέο Κέντρο Αριστείας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, με έδρα το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος στην Αγία Παρασκευή Αττικής, θα συγκροτηθεί για πρώτη φορά ερευνητική ομάδα, τόσο από υπάρχοντες ερευνητές του εργαστηρίου SKEL, όσο και από νέους ερευνητές. Η ομάδα θα αναπτυχθεί άμεσα (περίπου 20 άτομα τον πρώτο χρόνο), με την προσέλκυση ταλαντούχων ερευνητών απ’ όλο τον κόσμο.

Η επένδυση, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, στοχεύει στη δημιουργία Κέντρου Αριστείας για Ερευνα Τεχνητής Νοημοσύνης, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ευφυή ανάλυση εγγράφων σε παγκόσμιο επίπεδο και θα έχει ως μακροχρόνιο στόχο να φέρει σε επαφή ερευνητές, επιστήμονες και επαγγελματίες της τεχνητής νοημοσύνης, με επιχειρηματικούς εμπειρογνώμονες από ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών τομέων, με στόχο την αξιοποίηση αναδυόμενων τεχνολογιών για την εκθετική επιτάχυνση της καινοτομίας».

  • Το δεύτερο Σχέδιο αφορά στη δημιουργία και λειτουργία ενός digital hub της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer στη Θεσσαλονίκη. Το εργαστήριο αυτό θα αποτελεί έδρα υψηλής ψηφιακής τεχνολογίας και εξειδίκευσης, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και η ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων (Βig Data/Αnalytics).

Τα δύο Σχέδια είναι αυτοχρηματοδοτούμενα και σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Μάλιστα, στη περίπτωση του Κέντρου Αριστείας που προχωρά με τη συνεργασία του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος με την ΕΥ, το ελληνικό δημόσιο ερευνητικό κέντρο είναι υποδοχέας σημαντικής επένδυσης από την πλευρά της πολυεθνικής ΕΥ.

Αντίθετα, η επιστημονική ομάδα των τριών καθηγητών (Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Χρήστος Παπαδημητρίου, Tίμος Σελής)  που βρίσκεται πίσω από την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι απόφαση για την χρηματοδότηση από τα δημόσια ταμεία είναι κρίσιμη για την υλοποίηση του. Μια πρώτη προσέγγιση ανεβάζει το κόστος της υλοποίησης της πρότασης των «τριών καθηγητών» πάνω από τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Σημ:
Ανάλογο δημοσίευμα υπήρξε στην σελίδα 3 στο ένθετο των “Νέων” του Σαββάτου 2-3 Ιανουαρίου για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση “Ένα παραμύθι στο μέλλον”

close menu