Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης έχει έρθει σε συμφωνία με την Microsoft για την εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων σε καινούργιες τεχνολογίες και την ψηφιακή τους επιμόρφωση” ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, κατά την διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για την τροπολογία που αφορά στην Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.
Ο Μ. Βορίδης στην κατά την επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου για την ρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της τηλεργασίας, αναφέρθηκε στον ρόλο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης με αφορμή την τροπολογία που κατέθεσε.
«Ξεκινήσαμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για το ΕΚΔΔΑ και νομίζω ότι θα μπορέσουμε αυτό να το αναπτύξουμε και να το εξελίξουμε, ώστε να αποτελέσει μία δραστηριότητα επιμορφωτική που θα αφορά πραγματικά χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα» είπε ο κ. Βορίδης και συνέχισε «για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικός ο ρόλος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι, στο τι είναι και στο τι δεν είναι σήμερα».
Τι αναφέρει η τροπολογία :
- Ενίσχυση του β’ σταδίου του εισαγωγικού διαγωνισμού
- Ανίχνευση της βέλτιστης διοικητικής και διαχειριστικής ικανότητας των υποψηφίων
- Επιχειρησιακός προσανατολισμός
- Ανταλλαγή τεχνογνωσίας με την École Nationale d’ Administration (ENA) – Μελέτη του γαλλικού παραδείγματος
- Σχεδιασμός και υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων για τον Εσωτερικό Έλεγχο & τον Σύμβουλο Ακεραιότητας
- Ενδυνάμωση Ψηφιακών Δεξιοτήτων – Συνεργασία με Microsoft
- Ενεργοποίηση Διυπουργικού Κλάδου Επιτελικών Στελεχών – Σύνδεση με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ε.Σ.Δ.Δ.Α. & του ΙΝ.ΕΠ.
- Διοργάνωση συνεδρίου με αντικείμενο την αναβάθμιση και τον αναπροσανατολισμό των δεξιοτήτων των Αποφοίτων Ε.Σ.Δ.Δ.Α.
- Ενίσχυση εξωστρέφειας – Συνεργασία με αντίστοιχες σχολές εξωτερικού
Η Σχολή Δημόσιας Διοίκησης δεν είναι πόρτα για το Δημόσιο
Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, η σχολή Δημόσιας Διοίκησης, «δεν αποτελεί έναν άλλον τρόπο πρόσληψης στο Δημόσιο, όπου 100, 150, 160 απόφοιτοι, αντί να πάνε να προσληφθούν με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, θα πάνε με τη διαδικασία των εξετάσεων της Σχολής. Δεν είναι αυτό. Είναι Σχολή η οποία οφείλει να βγάζει ανώτερα και ανώτατα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, και γι’ αυτό υπάρχουν αυτές οι πρόσθετες απαιτήσεις.
Γι’ αυτό έχουμε προχωρήσει στην αναμόρφωση του διοικητικού συμβουλίου της Σχολής. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα είναι στο διοικητικό συμβούλιο της Σχολής ο κ. Στάθης Καλύβας, που είναι καθηγητής στο Yale, θα είναι ο καθηγητής ο κ. Πολίτης, θα είναι η κυρία Αθηνά Δημοπούλου – που είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιστορίας του Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών – και επομένως και με τα πρόσωπα προσπαθούμε να δώσουμε ένα συγκεκριμένο στίγμα και μια κατεύθυνση, να μας βοηθήσουν αυτοί οι άνθρωποι, στο να κάνουμε το Κέντρο πολύ καλύτερο και πολύ πιο φιλόδοξο απ’ αυτό που έχουμε σήμερα».
Η συνεργασία με την École Nationale d’ Administration
Ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για «επένδυση» τονίζοντας, «επενδύουμε πάρα πολύ στη συνεργασία μας με την École Nationale d’ Administration. Είναι ούτως ή άλλως, ίσως το καλύτερο Σχολείο στον κόσμο για τη δημόσια διοίκηση, είναι ένα λαμπρό Σχολείο, και η ανταλλαγή εμπειριών μαζί του μας βοηθάει πολύ. Πρόσφατα άλλωστε, κάναμε ένα σεμινάριο για τους γραμματείς, το οποίο ήταν στοχευμένο στις δικές τους ανάγκες και αυτό φτιάχτηκε με τη συνεργασία της École Nationale d’ Administration» .